Πονοκέφαλος -για κάποιους- οι 3D ταινίες

Οι λάτρεις ταινιών και αθλητικών, οι οποίοι προτιμούν να παρακολουθούν τα αγαπημένα τους προγράμματα μέσω τρισδιάστατων τηλεοράσεων, ίσως πρέπει να κοιτάξουν τα μάτια τους, καθώς διατρέχουν κίνδυνο σοβαρό πονοκεφάλων, σύμφωνα με έρευνες αμερικανών ερευνητών.
Πονοκέφαλος -για κάποιους- οι 3D ταινίες
Η αυξανόμενη δημοτικότητα των τρισδιάστατων ταινιών, όπως το Avatar του James Cameron, έχει ωθήσει στην δημιουργία όλο και περισσότερων τρισδιάστατων σετ οικιακών τηλεοράσεων, όπως αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Διεθνές Show Καταναλωτών Ηλεκτρονικών Ειδών, στο Λας Βέγκας.

Και ενώ η νέα ψηφιακή, τρισδιάστατη τεχνολογία έχει κάνει την οπτική αυτή εμπειρία ακόμα πιο ευχάριστη για τους περισσότερους, για κάποιους με προβλήματα όρασης, όμως, η παρατεταμένη παρακολούθηση 3D προγραμμάτων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς πονοκεφάλους.

«Πολλοί άνθρωποι γύρω μας αντιμετωπίζουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα όρασης -κάποια ανισορροπία των μυών του ματιού για παράδειγμα- τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες μπορούν αντιμετωπιστούν εύκολα», λέει ο Δρ. Michael Rosenberg, καθηγητής οφθαλμολογικού του Πανεπιστημίου Northwestern Feinberg School of Medicine του Σικάγο. Πρόσθεσε ότι σε μία 3D ταινία, οι άνθρωποι με αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζουν μία εντελώς καινούργια αισθητήρια εμπειρία. «Αυτό μεταφράζεται σε μεγαλύτερη πνευματική προσπάθεια από πλευράς αυτών των ατόμων, διευκολύνοντας έτσι την δημιουργία πονοκεφάλων.»

Στην φυσιολογική όραση κάθε μάτι βλέπει τα πράγματα από σχετικά διαφορετική γωνία. «Όταν αυτή επεξεργάζεται από τον εγκέφαλο δημιουργεί την αίσθηση του βάθους», λέει η Δρ. Deborah Friedman, καθηγήτρια οφθαλμολογικού και νευρολογίας του Πανεπιστημίου Rochester Medical Center της Νέας Υόρκης. «Οι αυταπάτες που βλέπουμε στις τρεις διαστάσεις των ταινιών δεν βαθμονομούνται με τον ίδιο τρόπο από τα μάτια και τον εγκέφαλο. Αν τα μάτια μας είναι έτσι κι αλλιώς λίγο «προβληματικά» τότε ο εγκέφαλος καταβάλει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να μεταφράσει αυτά που βλέπει.». Και ολοκληρώνει «η οπτική αυτή ανομοιότητα πιθανώς να τους δημιουργεί πονοκεφάλους.»

Η ψηφιακή 3D τεχνολογία
Ο Δρ. John Hagan, οφθαλμίατρος στο Κάνσας του Μισούρι και συνεργάτης της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, λέει ότι κάποιοι άνθρωποι που δεν έχουν φυσιολογική αντίληψη του βάθους δε μπορούν καν να δουν τρισδιάστατα. Δυσκολεύονται, δηλαδή, να επεξεργαστούν τις τρισδιάστατες εικόνες.

Οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχουν ακόμα έρευνες που να διευκρινίζουν πόσο σύνηθες είναι να έχει κανείς πονοκέφαλο μετά την παρακολούθηση μιας τρισδιάστατης ταινίας, αλλά ο Rick Heineman, εκπρόσωπος της RealD που παρέχει εξοπλισμό 3D στους κινηματογράφους, λέει ότι οι πονοκέφαλοι και η ναυτία είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η 3D τεχνολογία δεν «απογειώθηκε» ποτέ. Υποστηρίζει, ωστόσο, ότι η εταιρία του, η οποία παρέχει τον εξοπλισμό αυτόν στο 90% των αμερικανικών κινηματογράφων και έχει συμβόλαια με αμέτρητες εταιρίες όπως Sony Corp, Panasonic, JVC, Toshiba Corp και με την Direct TV, έχει πλέον δημιουργήσει νέα μηχανήματα που απευθύνονται επιτυχώς σε προβλήματα που δημιουργούν συνήθως στα μάτια των θεατών οι τρισδιάστατες ταινίες.

Οι ειδικοί, ωστόσο, επιμένουν, ότι ακόμα και αυτή η εξελιγμένη τεχνολογία 3D θα αποτελέσει ένα πυροτέχνημα, καθώς τα άτομα που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα μάτια τους, θα πουν ότι βλέπουν μεν μία βελτίωση αλλά ότι τελικά δεν τους είναι και τόσο ευχάριστο.

Ε.Μ.
Πηγή: Reuters.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v