Σύγχρονος άνδρας: Ένας homo sapiens για... κλάματα

Νομίζετε πως ο Usain Bolt είναι ο πιο γρήγορος δρομέας στην ανθρωπότητα; Ένας άνθρωπος του Νεάτερνταλ θα είχε καταρρίψει άνετα το ρεκόρ του. Η εξέλιξη του ανθρώπου μέχρι σήμερα μόνο εξέλιξη δεν ήταν, σύμφωνα με τον αυστραλό ανθρωπολόγο Peter McAllister.
Σύγχρονος άνδρας: Ένας homo sapiens για... κλάματα
Στο βιβλίο του The Science of the Inadequate Modern Male, ο γνωστός ανθρωπολόγος Peter McAllister μιλάει για την πλήρη αδυναμία του σύγχρονου ανθρώπου να προσεγγίσει τις φυσικές ικανότητες των μακρινών προγόνων του. Πολλοί προϊστορικοί ιθαγενείς της Αυστραλίας θα μπορούσαν με άνεση να ξεπεράσουν το ρεκόρ του Usain Bolt στα 100 και τα 200 μέτρα στις σύγχρονες συνθήκες αγώνων. Πολλοί ιθαγενείς Τούτσι στην Ρουάντα επίσης, είχαν ξεπεράσει και το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις ύψος (2.45 μέτρα) κατά την διάρκεια τελετών στις οποίες έπρεπε να πηδήξουν τουλάχιστον το δικό τους ύψος για ενηλικιωθούν και να γίνουν κοινωνικά αποδεκτοί "άνδρες". Και τα παραδείγματα δεν σταματούν εδώ. Μία γυναίκα του Νεάτερνταλ θα μπορούσε να κερδίσει με σχετική άνεση ακόμα και τον Κυβερνήτη της Καλιφόρνια Άρνολντ Σβαρτσενέγγερ σε έναν αγώνα μπρα ντε φερ!

Αυτά και πολλά ακόμα άκρως ενδιαφέροντα παραδείγματα βρίσκονται στο βιβλίο του McAllister, ο οποίος μάλιστα στην εισαγωγή του βιβλίου γράφει ειρωνικά: "Αν το διαβάζεις αυτό, τότε εσύ - ή ο άντρας για τον οποίο το αγόρασες- είσαι ο χειρότερος άνθρωπος στην ιστορία". Φυσικά, ο επιστήμονας δεν αναφέρεται στον χαρακτήρα του μοντέρνου άντρα (αν και γι'αυτό έχουμε αρκετές αμφιβολίες..), αλλά στις φυσικές του ικανότητες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά "Σαν είδος, είμαστε στην πραγματικότητα το χειρότερο γένος ανδρικού homo sapiens που περπάτησε ποτέ στην Γη". Το συμπέρασμα αυτό βγήκε από ένα ευρύ φάσμα υλικού και μελετών, οι οποίες μεταξύ άλλων αποδεικνύουν ότι ο σύγχρονος άνδρας υστερεί σε σχέση με τους προκατόχους του σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών αθλημάτων του στίβου και του άλματος.

Τα συμπεράσματά του σχετικά με την ταχύτητα των αυστραλών ιθαγενών 20.000 χρόνια πριν βασίζονται σε μια σειρά από απολιθωμένα αποτυπώματα τριών αντρών κυνηγών. Η ανάλυση του αποτυπώματος από τον έναν άνδρα (ονομαζόμενου Τ8), έδειξε ότι άγγιξε την ταχύτητα των 37 χιλιομέτρων την ώρα σε μαλακό, λασπωμένο έδαφος. Η μέγιστη ταχύτητα του Usain Bolt, από την άλλη, ήταν 42 χιλιόμετρα την ώρα στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου. Με τον απαραίτητο εξοπλισμό άρα (παπούτσια με καρφιά, δάπεδο από καουτσούκ και σύγχρονες μορφές προπόνησης), οι προϊστορικοί κυνηγοί θα μπορούσαν με σχετική άνεση να "πιάσουν" ταχύτητες τις τάξης των 45 χλμ. την ώρα. Οι ταχύτητες αυτές λογικά, θα έπιαναν την μέγιστη τιμή τους όταν κυνηγούσαν το ζώο.

"Μπορούμε να υποθέσουμε, πως αν είχαν τέτοια ταχύτητα όταν κυνηγούσαν τα θηράματά τους σε μαλακό και ασταθές έδαφος, θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμα και τον Μπολτ σε ιδανικές συνθήκες δρόμου", λέει ο McAllister.

Όσον αφορά το άλμα εις ύψος, ο ανθρωπολόγος χρησιμοποιεί φωτογραφιές ενος Γερμανού συναδέλφου του που δείχνουν νεαρούς άντρες να πηδάνε εμπόδια ύψους 2.52 μέτρων στις αρχές του περασμένου αιώνα στα πλαίσια μιας παγανιστικής τελετής ενηλικίωσης. "Έπρεπε να το κάνουν, για να προχωρήσουν και να ενηλικιωθούν. Να γίνουν άδρες", τονίζει, "ήταν κάτι που έκαναν κάθε μέρα και ζούσαν δραστήρια από πολύ μικρή ηλικία, αναπτύσοντας εντυπωσιακές ικανότητες στο άλμα".

Συνεχίζοντας ο McAllister διαπιστώνει ότι μια γυναίκα του Νεάτερνταλ είχε 10% περισσότερη μυϊκή μάζα από έναν σύγχρονο Ευρωπαίο άνδρα, ενώ αν εκείνη την περίοδο υπήρχαν... γυμναστήρια θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και το 90% της μυϊκότητας του Σβαρτσενέγγερ στα καλύτερά του το 1970- χωρίς την χρήση στεροειδών. "Λόγω της ιδιότροπης σωματοδομής της με μικρούς βραχίονες, θα τον νικούσε κατά κράτος σε έναν αγώνα μπρα ντε φερ", λέει ο αυστραλός επιστήμονας. Πως φτάσαμε όμως σε αυτήν την παρακμή;

Όπως λέει ο McAllister και συνηγορούν σύγχρονες επιστημονικές μελέτες, από την εποχή της βιομηχανικής ανάπτυξης ο άνθρωπος έπεσε σε μια κατάσταση πλήρους αδράνειας. Δεν μπορούμε να δούμε την διαφορά γιατί πάντα κοιτάμε πίσω μέχρι το πολύ τριάντα χρόνια. Στις αρχές της βιομηχανικής επανάστασης μάλιστα, υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που δείχνουν πόσο περισσότερο δραστήριοι ήταν οι άνθρωποι σε σχέση με σήμερα. Σαν να μην έφτανε αυτό, το ανθρώπινο σώμα ανταποκρινόμενο στο αυξανόμενο στρες και τον ανθιυγιεινό τρόπο ζωής του σύχρονου ανθρώπου, έχασε το 40% της πυκνότητας των μακρών οστών του εξαιτίας της μείωσης της μυϊκής μάζας.
 
Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν εκτίθεται στα ίδια φορτία και στις ίδιες προκλήσεις που είχαν να αντιμετωπίσουν οι πρόγονοί του, με αποτέλεσμα το σώμα του να μην έχει αναπτυχθεί καταλλήλως. Ακόμα και οι κορυφαίοι αθλητές στην ιστορία της ανθρωπότητας υστερούν σε σχέση με τους προϊστορικούς ανθρώπους. Χωρίς να είναι ανάγκη να επιστρέψουμε σε πρωτόγονες καταστάσεις για να "σκληραγωγηθούμε", υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να επωφεληθούμε σαν είδος. Τώρα το ποια είναι αυτά, μάλλον όλοι το γνωρίζουμε αρκετά καλά.. Ένα βλέμμα στις κατηγορίες Υγεία, Άσκηση και Διατροφή θα σας λύσει τις όποιες αμφιβολίες.

Μήπως έχει έρθει ο ώρα να σηκωθούμε από την καρέκλα;

Νικόλας Γεωργιακώδης, πηγή: Reuters.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v