Κοξάκι: Τι είναι και πώς εμφανίζεται στα παιδιά

Τι είναι το κοξάκι, ποια είναι τα συμπτώματά του και πώς μεταδίδεται στα παιδιά; Αν ψάχνεις υπεύθυνες απαντήσεις, καλώς μας βρήκες.

Κοξάκι: Τι είναι και πώς εμφανίζεται στα παιδιά

Αν είσαι γονιός ή έχεις μικρά παιδιά στο περιβάλλον σου, ίσως έχεις ακούσει τη λέξη κοξάκι και σου έχει δημιουργήσει ένα μικρό άγχος. Τι είναι όμως αυτή η μυστηριώδης παιδική ασθένεια με το περίεργο όνομα και γιατί εμφανίζεται τόσο συχνά σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία; Ώρα να την γνωρίσεις καλύτερα, για να μπορείς να την αναγνωρίσεις – και να την αντιμετωπίσεις – χωρίς πανικό.

Τι είναι ο ιός Κοξάκι και πώς μεταδίδεται

Το κοξάκι, ή πιο σωστά ο ιός Coxsackie, είναι ένα εντεροϊός, συγγενής του ιού που προκαλεί τη γρίπη ή το κρυολόγημα. Προτιμά κυρίως τις ηλικίες κάτω των 10 ετών, αν και δεν αποκλείεται να «χτυπήσει» και μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικες. Η πιο γνωστή μορφή του είναι το σύνδρομο «χεριών, ποδιών και στόματος» (Hand, Foot and Mouth Disease – HFMD), το οποίο οφείλεται κυρίως στον Coxsackie A16 ή τον Enterovirus 71.

Πώς κολλάει;

Η μετάδοση γίνεται εύκολα, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους ιούς:

Μέσω της επαφής με μολυσμένα σάλια, βλέννες ή κόπρανα.

Μέσω αντικειμένων που έχει ακουμπήσει ή χρησιμοποιήσει ένα άρρωστο παιδί, παιχνίδια, ποτήρια, κουτάλια.

Αερογενώς, από το βήχα ή το φτάρνισμα.

Ο ιός έχει την κακή συνήθεια να εξαπλώνεται γρήγορα, ιδιαίτερα σε χώρους όπου τα παιδιά έρχονται σε στενή επαφή, όπως σχολεία και παιδικοί σταθμοί.

Συμπτώματα του ιού Κοξάκι στα παιδιά

Στην αρχή, το παιδί μπορεί να παρουσιάσει:

Πυρετός και κόπωση

Εξανθήματα σε χέρια, πόδια και στόμα

Πόνος στον λαιμό και δυσκολία στην κατάποση

Μέσα σε 1-2 μέρες, εμφανίζονται τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα:

Μικρά κόκκινα σπυράκια με φουσκάλες στις παλάμες, στα πέλματα και στο στόμα (στη γλώσσα, τα ούλα και το εσωτερικό των παρειών)

Πόνος στο στόμα, που κάνει το φαγητό δύσκολο

Σε κάποιες περιπτώσεις, εξανθήματα στους γλουτούς ή στα γόνατα

Τα εξανθήματα συνήθως δεν προκαλούν έντονη φαγούρα, αλλά μπορεί να είναι ενοχλητικά.

Θεραπεία και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

Η διάρκεια της νόσου είναι συνήθως 5-7 ημέρες. Τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους, καθώς πρόκειται για ιογενή λοίμωξη και δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία. Εσύ μπορείς να βοηθήσεις με:

Αντιπυρετικά (παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη) για τον πυρετό και την ενόχληση

Πολύ νερό και δροσερά ροφήματα

Μαλακές, μη όξινες τροφές για να μην πονάει το στόμα

Ξεκούραση και παραμονή στο σπίτι μέχρι την πλήρη ανάρρωση

Αν δεις ότι το παιδί δεν τρώει καθόλου, κάνει αφυδάτωση ή παρουσιάζει πολύ έντονα συμπτώματα, επικοινώνησε άμεσα με παιδίατρο.

Είναι επικίνδυνο;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όχι. Πρόκειται για μια αυτοπεριοριζόμενη λοίμωξη. Παρ’ όλα αυτά, ο Enterovirus 71 έχει συσχετιστεί σπάνια με πιο σοβαρές επιπλοκές όπως ιογενή μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, ωστόσο αυτά είναι εξαιρετικά σπάνια περιστατικά.

Πότε είναι πιο συχνή η εμφάνιση του ιού

Ο ιός κοξάκι εμφανίζεται συχνότερα κατά τους θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες, κυρίως σε βρέφη και μικρά παιδιά. Οι λοιμώξεις κορυφώνονται από Ιούνιο έως Οκτώβριο, ενώ είναι πιο διαδεδομένες σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία λόγω της στενής επαφής και της εύκολης μετάδοσης μεταξύ των παιδιών.

Πώς γίνεται η διάγνωση από τον παιδίατρο

Η διάγνωση του ιού κοξάκι βασίζεται κυρίως στην κλινική εικόνα: εξανθήματα στα χέρια, τα πόδια και το στόμα, πυρετός και δυσκολία στη σίτιση. Ο παιδίατρος δεν χρειάζεται εξετάσεις αίματος για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση, εκτός αν υπάρχουν άτυπα συμπτώματα ή επιπλοκές που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση.

Τι να προσέξουν οι γονείς κατά τη διάρκεια της λοίμωξης

Οι γονείς πρέπει να διασφαλίζουν την επαρκή ενυδάτωση του παιδιού, καθώς οι στοματικές πληγές μπορεί να δυσκολεύουν τη λήψη υγρών. Ο πυρετός και η κακουχία παρακολουθούνται στενά, ενώ η καλή υγιεινή και η απομόνωση από άλλα παιδιά βοηθούν στον περιορισμό της μετάδοσης. Συμβουλευτείτε άμεσα παιδίατρο αν υπάρξουν επιπλοκές.

Πρόληψη και μέτρα προστασίας για την οικογένεια

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό Coxsackie, οπότε η πρόληψη στηρίζεται αποκλειστικά στην υγιεινή:

Έντονη προτροπή για συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι

Καθαρισμός και απολύμανση αντικειμένων και επιφανειών

Αποφυγή επαφής με άλλα παιδιά όσο το παιδί είναι άρρωστο ακόμη κι αν είναι νιώθει καλύτερα, αλλά διατηρεί ωστόσο τα εξανθήματά του.

Και κάτι τελευταίο...

Μπορεί το όνομα «κοξάκι» να ακούγεται τρομακτικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας συνηθισμένος ιός της παιδικής ηλικίας, ο οποίος με λίγη προσοχή και φροντίδα φεύγει όπως ήρθε. Εσύ το μόνο που χρειάζεται είναι να παραμείνεις ψύχραιμος, να ακολουθήσεις τις οδηγίες του παιδιάτρου σου και να φροντίσεις να κάνεις το παιδί να νιώσει όσο το δυνατόν πιο άνετα.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v