Πώς να κοιμάσαι καλύτερα στον καύσωνα
Ανακάλυψε πρακτικά κόλπα, φυσικές λύσεις και μικρές αλλαγές στη ρουτίνα σου που θα σε βοηθήσουν να κοιμάσαι πιο άνετα, ακόμα και στις πιο ζεστές νύχτες του καλοκαιριού.

Ανακάλυψε πρακτικά κόλπα, φυσικές λύσεις και μικρές αλλαγές στη ρουτίνα σου που θα σε βοηθήσουν να κοιμάσαι πιο άνετα, ακόμα και στις πιο ζεστές νύχτες του καλοκαιριού.
Ξέρεις πότε νιώθεις την κούραση να σε βαραίνει, αλλά το σώμα σου να μην συνεργάζεται; Σωστά κατάλαβες: όταν προσπαθείς να κοιμηθείς μέσα στον καύσωνα. Ο ιδρώτας κυλάει, τα σεντόνια κολλάνε πάνω σου, και ο ανεμιστήρας κάνει περισσότερο θόρυβο παρά δουλειά. Όχι, δεν φταις εσύ. Η επιστήμη λέει ότι η ιδανική θερμοκρασία για ύπνο είναι γύρω στους 18-20°C, κάτι σχεδόν εξωτικό για τα ελληνικά καλοκαίρια. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν λύσεις.
Δεν χρειάζεσαι πολικές θερμοκρασίες στο δωμάτιο. Εκείνο που έχει σημασία είναι να διατηρήσεις το σώμα σου όσο το δυνατόν πιο δροσερό. Δοκίμασε να βάλεις ένα μπολ με πάγο ή παγωμένο νερό μπροστά από τον ανεμιστήρα καθώς έτσι δημιουργείται μια πρόχειρη «air condition» κατάσταση που κάνει διαφορά. Αν είσαι φίλος των DIY λύσεων, ένα βρεγμένο σεντόνι κρεμασμένο μπροστά από το παράθυρο δημιουργεί δροσερό ρεύμα, αρκεί να έχεις ανοιχτά παράθυρα για κυκλοφορία.
Όσο και να αγαπάς το αφράτο πάπλωμα ή τα βαμβακερά σεντόνια σου, καλό είναι να τα ξεχάσεις μέχρι το φθινόπωρο. Επένδυσε σε λινά ή ακόμη καλύτερα, σε σεντόνια από bamboo τα οποία είναι αντιιδρωτικά, αναπνέουν καλύτερα και δεν κολλάνε πάνω σου σαν σελοφάν. Το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα ύπνου: όσο πιο ελαφριά και φυσικά τα υλικά, τόσο καλύτερα.
Το να μπεις κάτω από παγωμένο νερό μπορεί να σου φαίνεται λυτρωτικό, όμως λειτουργεί προσωρινά. Το σώμα σου θα προσπαθήσει να επανέλθει στη θερμοκρασία που «πιστεύει» ότι είναι φυσιολογική δηλαδή θα ζεσταθεί ακόμη περισσότερο. Ένα χλιαρό ντους πριν τον ύπνο βοηθάει στη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας του σώματος και προετοιμάζει καλύτερα τον οργανισμό για χαλάρωση.
Ενυδάτωση; Ναι. Παγωμένη μπίρα; Όχι απαραίτητα. Το αλκοόλ σε αφυδατώνει και διαταράσσει τον κύκλο ύπνου σου. Το ίδιο και η υπερβολική κατανάλωση νερού λίγο πριν πέσεις στο κρεβάτι γιατί μετά θα χρειαστεί να σηκωθείς. Ιδανικά, πίνε αρκετό νερό μέσα στην ημέρα και ένα μικρό ποτήρι (σε θερμοκρασία δωματίου) πριν κοιμηθείς. Για bonus πόντους, δοκίμασε ένα χαμομήλι ή ένα δροσερό αφέψημα με μέντα.
Οι ηλεκτρονικές συσκευές εκπέμπουν θερμότητα ακόμη κι όταν δεν το καταλαβαίνεις. Κλείσε το λάπτοπ και την τηλεόραση τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον ύπνο. Άσε το κινητό εκτός δωματίου, όχι μόνο για τη θερμότητα, αλλά και για να μην «ζεσταίνεις» τον εγκέφαλό σου με πληροφορίες και φωτεινές οθόνες.
Η στάση ύπνου παίζει ρόλο. Αν κοιμάσαι ανάσκελα, το σώμα σου διατηρεί λιγότερη θερμότητα σε σχέση με το πλάι ή μπρούμυτα. Επίσης, μπορείς να δοκιμάσεις να κοιμηθείς με ελαφρώς ανοιχτά τα πόδια και τα χέρια αφού βοηθάει στη φυσική αποβολή θερμότητας. Αν μοιράζεσαι το κρεβάτι, σκέψου το ενδεχόμενο να κοιμηθείτε λίγο πιο... μακριά απ’ ό,τι συνήθως.
Υπάρχουν φυτικά σπρέι με λεβάντα ή χαμομήλι που ψεκάζεις στο μαξιλάρι σου και βοηθούν στον ύπνο. Επίσης, μαξιλάρια με δροσερό gel ή ψυκτικά ένθετα μπορούν να κάνουν τη διαφορά όταν η ζέστη γίνεται ανυπόφορη.
Ο ύπνος στον καύσωνα δεν είναι πολυτέλεια, είναι επιβίωση. Κι όσο πιο καλά κοιμάσαι, τόσο πιο ανθεκτικός γίνεσαι και απέναντι στη ζέστη της επόμενης μέρας. Άσε, λοιπόν, τις νύχτες να δουλέψουν υπέρ σου κι όχι εναντίον σου.