Γρίπη τύπου Α: Πόσες μέρες κρατάει;
Δες πόσο διαρκεί η γρίπη τύπου Α, ποια σημάδια προειδοποιούν για την εμφάνισή της και τι μπορείς να κάνεις για να συνέλθεις πιο γρήγορα με φροντίδα και ανάπαυση.

Δες πόσο διαρκεί η γρίπη τύπου Α, ποια σημάδια προειδοποιούν για την εμφάνισή της και τι μπορείς να κάνεις για να συνέλθεις πιο γρήγορα με φροντίδα και ανάπαυση.
Ξυπνάς ένα πρωί με πυρετό, πόνο στο σώμα, βήχα και ρίγη. Και η σκέψη που σου καρφώνεται πρώτη στο μυαλό είναι: «Πόσες μέρες θα κρατήσει αυτό το πράγμα;» Αν έχεις την ατυχία να κολλήσεις γρίπη τύπου Α –που είναι και η πιο συχνή μορφή εποχικής γρίπης– είναι λογικό να θες να ξέρεις τι σε περιμένει.
Πάμε να το δούμε αναλυτικά και κατανοητά, χωρίς πανικό αλλά με τη σοβαρότητα που απαιτείται.
Η γρίπη τύπου Α είναι ένας ιός που προσβάλλει το αναπνευστικό σου σύστημα.. Μπορεί να σε «ρίξει» στο κρεβάτι για αρκετές μέρες και να σε αναγκάσει να ακυρώσεις δουλειές, ραντεβού και –το χειρότερο– τις διακοπές σου.
Σε αντίθεση με ένα απλό κρυολόγημα που μπορεί να περάσει σχεδόν απαρατήρητο, η γρίπη τύπου Α έρχεται δυναμικά και δεν περνά απαρατήρητη. Είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και μεταφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων, όταν κάποιος βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει πολύ κοντά σου.
Η διάρκεια της γρίπης τύπου Α ποικίλλει, αλλά κατά μέσο όρο διαρκεί από 5 έως 7 ημέρες. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μετά την έβδομη μέρα θα είσαι πανέτοιμος να ανέβεις Μαραθώνιο.
Οι πρώτες 3-4 μέρες είναι και οι πιο δύσκολες: Ο πυρετός μπορεί να ξεπεράσει τους 38,5°C, ο βήχας σε ταλαιπωρεί και η εξάντληση είναι τέτοια που νιώθεις σαν να σε έχει πατήσει τρένο.
Από την 5η μέρα και μετά, τα συμπτώματα αρχίζουν να υποχωρούν, ειδικά αν έχεις ξεκουραστεί επαρκώς και έχεις ενυδατωθεί σωστά.
Ο βήχας όμως μπορεί να σε ταλαιπωρήσει για ακόμη 1-2 εβδομάδες, ειδικά αν έχεις ευαίσθητο αναπνευστικό.
Σε περιπτώσεις με επιπλοκές (όπως πνευμονία ή βρογχίτιδα), η γρίπη μπορεί να κρατήσει και πάνω από 10 ημέρες, οπότε αν δεις τα συμπτώματα να επιμένουν ή να επιδεινώνονται, μίλα με γιατρό.
Οι ευπαθείς ομάδες περιλαμβάνουν ηλικιωμένους, βρέφη, εγκύους, άτομα με χρόνια νοσήματα όπως διαβήτη, άσθμα ή καρδιοπάθειες, καθώς και όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Για αυτούς, η γρίπη Α μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία ή νοσηλεία, γι’ αυτό και ο εμβολιασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός.
Η γρίπη δεν είναι απλώς «ένα κρύωμα». Μην την υποτιμάς. Για να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται:
Ξεκουράσου. Το σώμα σου δίνει μάχη και χρειάζεται ενέργεια για να καταπολεμήσει τον ιό.
Ενυδατώσου. Νερό, φυσικοί χυμοί, σούπες και αφεψήματα. Απόφυγε το αλκοόλ και την καφεΐνη.
Φάε ελαφριά. Σούπες, φρούτα, λαχανικά και λίγο ρύζι είναι ιδανικά. Δεν χρειάζεσαι λιπαρά ή βαριά φαγητά.
Πάρε αντιπυρετικά/αναλγητικά αν χρειάζεται, πάντα σε συνεννόηση με γιατρό ή φαρμακοποιό.
Μείνε σπίτι. Όχι μόνο για να ξεκουραστείς, αλλά και για να μην κολλήσεις άλλους.
Απέφυγε το κάπνισμα. Ερεθίζει τον λαιμό και καθυστερεί την ανάρρωση.
Αν έχεις κάποιο από τα παρακάτω, μην το αγνοήσεις:
Πυρετός που επιμένει πάνω από 3-4 μέρες
Δύσπνοια ή πόνος στο στήθος
Παρατεταμένος βήχας ή αιμόφυρτα πτύελα
Έντονη κόπωση ή ζάλη
Υποκείμενα νοσήματα που επιδεινώνονται (π.χ. άσθμα, καρδιοπάθεια)
Σε αυτές τις περιπτώσεις, επικοινώνησε με γιατρό άμεσα.
Εμβολιάσου κάθε χρόνο. Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν σε προστατεύει 100%, αλλά μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες ή τη βαρύτητα της νόσου.
Πλύνε συχνά τα χέρια σου και απόφυγε να αγγίζεις το πρόσωπό σου όταν είσαι έξω.
Απόφυγε συγχρωτισμό σε περιόδους έξαρσης της γρίπης, ειδικά αν ανήκεις σε ευπαθείς ομάδες.