Ουρεόπλασμα: Τι είναι και πώς θεραπεύεται;
Ανακάλυψε τι ακριβώς είναι το ουρεόπλασμα, με ποιους τρόπους μπορεί να μεταδοθεί, πώς εκδηλώνεται στον οργανισμό και πώς αντιμετωπίζεται σήμερα.

Ανακάλυψε τι ακριβώς είναι το ουρεόπλασμα, με ποιους τρόπους μπορεί να μεταδοθεί, πώς εκδηλώνεται στον οργανισμό και πώς αντιμετωπίζεται σήμερα.
Αν έχεις ακούσει για το ουρεόπλασμα, αλλά δεν ξέρεις ακριβώς τι είναι ή πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου, τότε μάλλον βρίσκεσαι στο σωστό σημείο. Πρόκειται για έναν μικροοργανισμό που, αν και φυσιολογικά υπάρχει σε αρκετούς ανθρώπους χωρίς να προκαλεί πρόβλημα, υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλητικά συμπτώματα και να απαιτεί θεραπεία.
Το ουρεόπλασμα (Ureaplasma urealyticum ή Ureaplasma parvum) ανήκει στην οικογένεια των μυκοπλασμάτων, μικροσκοπικών βακτηρίων που ζουν στο ουρογεννητικό σύστημα. Στην πραγματικότητα, σε ένα ποσοστό του πληθυσμού (κυρίως σεξουαλικά ενεργών ατόμων), υπάρχει χωρίς να προκαλεί κανένα σύμπτωμα γι’ αυτό και συχνά θεωρείται μέρος της φυσιολογικής μικροχλωρίδας.
Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, όταν για παράδειγμα το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι εξασθενημένο ή υπάρχει παράλληλη μόλυνση, το ουρεόπλασμα μπορεί να αναπτυχθεί υπερβολικά και να προκαλέσει προβλήματα.
Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής (κολπικής, στοματικής ή πρωκτικής). Επιπλέον, μπορεί να μεταδοθεί από τη μητέρα στο νεογνό κατά τον φυσιολογικό τοκετό, γι’ αυτό και έχει σημασία να γίνεται έλεγχος κατά την εγκυμοσύνη.
Επειδή η μετάδοση είναι συχνά ασυμπτωματική, δεν είναι σπάνιο να υπάρχει στον οργανισμό σου χωρίς να το γνωρίζεις.
Το ουρεόπλασμα μπορεί να μην εκδηλώσει ποτέ συμπτώματα. Σε περίπτωση ωστόσο που προκαλέσει φλεγμονή ή λοίμωξη, μπορεί να εμφανίσεις τα ακόλουθα:
Τσούξιμο ή κάψιμο κατά την ούρηση
Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις ή έκκριση από το πέος
Ενοχλήσεις ή πόνο χαμηλά στην κοιλιά
Πόνο κατά την σεξουαλική επαφή
Υπογονιμότητα (σε ορισμένες περιπτώσεις)
Ειδικά στις γυναίκες, μπορεί να σχετίζεται με φλεγμονώδη νόσο της πυέλου ή επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, όπως πρόωρο τοκετό.
Η διάγνωση του ουρεοπλάσματος απαιτεί ειδική καλλιέργεια ή μοριακό έλεγχο (PCR), καθώς δεν ανιχνεύεται με τις απλές μικροβιολογικές εξετάσεις. Συνήθως λαμβάνεται δείγμα από τον κόλπο, τον τράχηλο ή την ουρήθρα, ανάλογα με τα συμπτώματα.
Είναι σημαντικό να απευθυνθείς σε γυναικολόγο ή ουρολόγο για να γίνει σωστή διάγνωση, ιδιαίτερα αν έχεις συχνές ουρολοιμώξεις ή ανεξήγητες ενοχλήσεις στην περιοχή.
Η θεραπεία του ουρεοπλάσματος γίνεται με τη χορήγηση κατάλληλων αντιβιοτικών. Τα πιο συχνά που χρησιμοποιούνται είναι:
Δοξυκυκλίνη
Αζιθρομυκίνη
Κλαριθρομυκίνη
Η επιλογή του φαρμάκου εξαρτάται από την ευαισθησία του μικροοργανισμού, η οποία προσδιορίζεται μέσω καλλιέργειας. Η διάρκεια της θεραπείας κυμαίνεται από 7 έως 14 ημέρες.
Είναι σημαντικό να ακολουθήσεις πιστά τη φαρμακευτική αγωγή και να αποφύγεις την σεξουαλική επαφή μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας. Σε πολλές περιπτώσεις, καλό είναι να εξεταστεί και ο/η σύντροφός σου, ακόμη κι αν δεν έχει συμπτώματα, για να αποφευχθεί η επαναμόλυνση.
Ναι, το ουρεόπλασμα μπορεί να υποτροπιάσει, ειδικά αν δεν έχει θεραπευτεί σωστά ή αν επαναμολυνθείς από κάποιον σύντροφο. Γι’ αυτό και η επανεξέταση μετά τη θεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Η πρόληψη βασίζεται στην ασφαλή σεξουαλική συμπεριφορά: χρήση προφυλακτικού, περιορισμός των εναλλαγών συντρόφων και τακτικός έλεγχος, ιδιαίτερα αν παρουσιάζεις ενοχλήσεις ή ανήκεις σε ομάδα αυξημένου κινδύνου.
Επίσης, αν σκοπεύεις να μείνεις έγκυος ή βρίσκεσαι ήδη σε εγκυμοσύνη, ζήτησε από τον γιατρό σου να κάνεις σχετικό έλεγχο καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποτρέψεις δυσάρεστες επιπλοκές.
Με πληροφορίες από το iatronet.gr