Πόσο κοστίζει να ζεις μόνος;

Ενοίκιο, μετακινήσεις, φως, νερό, τηλέφωνο και... Johnny. Μετρήσαμε τα πάγια –και μερικά από τα έκτακτα– έξοδα ενός εργένικου σπιτιού, για να σας βοηθήσουμε να κάνετε το μεγάλο βήμα της ανεξαρτησίας. Η οποία, δυστυχώς, πληρώνεται.
Πόσο κοστίζει να ζεις μόνος;
της Φιλουμένας Ζλατάνου

Και παίρνεις τη μεγάλη απόφαση, αφήνεις το σπίτι των γονιών σου, τη ζεστασιά και τη σιγουριά, το σπιτικό φαγητό που έτοιμο σε περιμένει κάθε μεσημέρι, καθώς και την όποια γκρίνια των γονιών και τον παρεμβατισμό στην προσωπική σου ζωή και αγοράζεις μικρές αγγελίες για να ανακαλύψεις την επόμενη εστία σου, όπου πλέον είσαι απόλυτα ανεξάρτητος και κύριος του εαυτού σου, και… της φασίνας.

Με δεδομένο ότι δε θα έχεις βοήθεια οικονομική κάθε μήνα, αρχίζεις να σκέφτεσαι ένα πρώτο budget το οποίο θα τηρήσεις σε γενικές γραμμές. Λαμβάνουμε υπόψη μας ότι δεν είσαι γόνος εύπορης οικογένειας, οπότε δε θα μπορείς να σπαταλάς υπέρογκα ποσά κάθε μήνα. Ξεκινάμε λοιπόν.

Αποφασίζεις καταρχήν ποιες περιοχές σε καλύπτουν με βάση τον τόπο εργασίας σου ή των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ή του παρκινγκ σε περίπτωση που διαθέτεις αμάξι. Αυτό είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα μετά τον υπολογισμό των χρημάτων που θα έχεις στο πορτοφόλι κάθε μήνα, διότι μία λάθος επιλογή στην περιοχή μπορεί να σου κοστίσει χρήμα και χρόνο και πολλή ταλαιπωρία. Για παράδειγμα, δε γίνεται να επιλέξεις τη Βούλα, ενώ δεν έχεις δικό σου μεταφορικό μέσο και ενώ η δουλειά σου βρίσκεται στο Μαρούσι. Εάν δεν έχεις αυτοκίνητο, καλό είναι να προμηθεύεσαι μέχρι τις τρεις κάθε μήνα την μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών σε λεωφορεία, τρόλεϊ, τραίνο (ΗΣΑΠ) και μετρό (εκτός των διαδρομών για αεροδρόμιο) που κοστίζει 38 ευρώ και σίγουρα συμφέρει.
 
Βήμα δεύτερο, αναζητάς το σπίτι που θέλεις με βάση το ενοίκιο που μπορείς να δίνεις κάθε μήνα και έχοντας υπόψη ότι θα μείνεις μόνος και όχι με συγκάτοικο ή σύντροφο, όπου τα έξοδα μοιράζονται. Μια γκαρσονιέρα ή ένα δυάρι γύρω στα 300 με 350 ευρώ είναι λογική τιμή, αρκεί να ελέγξεις θέματα θέρμανσης, επισκευών και όπως προείπαμε, συνθήκες της περιοχής. Υπάρχουν αρκετά διαμερίσματα και γκαρσονιέρες είτε επιπλωμένα είτε όχι, που είναι σε πολύ καλή κατάσταση και όχι υπό διάλυση.

Εάν δε διαθέτεις για αρχή χρήματα για να εξοπλίσεις πλήρως το νέο σου σπίτι, τότε να προτιμήσεις ένα επιπλωμένο διαμέρισμα. Βασικό, να υπάρχει κουζίνα, εάν όπως αναφέραμε δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για τέτοιου είδους αγορές. Απαραίτητη όμως είναι η απόκτηση ενός πλυντηρίου ρούχων, διότι χωρίς πλυντήριο πιάτων ζεις, χωρίς ρούχων υπάρχει πρόβλημα. Μπορείς με 300 ευρώ να βρεις πλυντήριο, και σίγουρα είναι μια επένδυση που θα μετανιώσεις αν δεν κάνεις.

Ανάλογα με τα γούστα του καθενός, θα επιλέξει και τα έπιπλα για το σπίτι. Για αρχή, το ΙΚΕΑ είναι μια καλή λύση για τα βασικά, διότι διαθέτει λογικές τιμές και μεγάλη ποικιλία. Επίσης, για έπιπλα και διάφορα αντικείμενα, από κρεμάστρες μέχρι μαξιλαράκια και διακοσμητικά τα Pallet Stores (Αιόλου 85 Αθήνα , Φορμίωνος 5 Παγκράτι , Αγ. Ιωάννου 41 Αγ. Παρασκευή , Αγ. Αλεξάνδρου 3 Π. Φάληρο) και το Planet Home (Φλωρίνης 15, Μοσχάτο, τηλ.: 210 4848100) διακρίνονται για το γούστο και τις καλές τιμές, ενώ για την κουζίνα πολύ καλό είναι το Cook Shop. Η Γάτα που τη Λένε Uccello (Καλλιρόης 38, τηλ.: 210 9248522) είναι η λύση για κάτι όχι μαζικό, όπως τα ΙΚΕΑ, αλλά μεσαίου μπάτζετ και με καλαίσθητο σχεδιασμό. Εάν πάλι το πορτοφόλι μπορεί να διαθέσει περισσότερα τότε υπάρχουν γνωστά επιπλάδικα για να απευθυνθείς. Με 1000-1500 ευρώ το μάξιμουμ μπορείς να αποκτήσεις νέο κρεβάτι, καναπέ, τραπέζι, συρταριέρες, καρέκλες και γραφείο.

Επίσης, ας υπολογίσουμε το ίντερνετ και το τηλέφωνο. Εναλλακτικές εταιρίες τηλεφωνίας ή ο κλασσικός ΟΤΕ έχουν πακέτα που είναι λογικά, προσοχή όμως στην επιλογή μιας εναλλακτικής εταιρείας τηλεφωνίας διότι έχουν παρατηρηθεί κρούσματα ταλαιπωρίας ή και απάτης. Υπολογίζουμε 80 με 100 ευρώ το δίμηνο.

ΔΕΗ, νερό και κοινόχρηστα (εάν υπάρχουν) και θέρμανση υπολογίζονται με βάση τη χρήση του καθενός. Για οικονομία, καλό είναι θερμοσίφωνας, πλυντήριο ρούχων και άλλες οικιακές συσκευές να χρησιμοποιούνται τις νυχτερινές ώρες, που υπάρχει μειωμένο βραδινό τιμολόγιο.

Τέλος, το φαγητό είναι βασικό. Μάθετε να μαγειρεύετε, γυναίκες και άντρες. Το delivery έχει καταστρέψει πολλά πορτοφόλια. Με ένα 150αρι το μήνα μπορείτε να έχετε και τα υλικά για το φαγητό αλλά και τα αναλώσιμα είδη όπως απορρυπαντικά, σαμπουάν κ.τ.λ.

Άρα με έναν πρόχειρο υπολογισμό και λαμβάνοντας υπόψη μια όχι περιορισμένη ζωή με 1000 ευρώ το μήνα μπορεί ένας μέσος άνθρωπος να ζήσει μόνος του, με αυξομειώσεις ασφαλώς. Και λέμε όχι περιορισμένη ζωή, με την έννοια ότι στα 1000 ευρώ συνυπολογίζουμε και τις εξόδους, τα ρούχα ή τα beaute των γυναικών, τα όποια έξοδα μπορεί να έχει κάποιος με όχι μεγάλο budget.

Καλή αρχή!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v