Κακοποίηση γυναικών: Τι μπορείς να κάνεις ως θύμα ή ως μάρτυρας

Πού μπορείς να καταγγείλεις περιστατικό κακοποίησης, τι κάνουμε αν η Αστυνομία δεν ασχοληθεί, πού θα βρεις δωρεάν δικηγόρο. Όσα πρέπει να ξέρεις.
Κακοποίηση γυναικών: Τι μπορείς να κάνεις ως θύμα ή ως μάρτυρας
Οι στατιστικές δεν είναι πλέον ανησυχητικές. Είναι τρομακτικές. Μόνο το 2022, που δεν έχει καν φτάσει στο τέλος του, έχουν καταγραφεί επίσημα 6.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Τι μπορείς να κάνεις αν υποψιάζεσαι πως κάποια γυναίκα του περιβάλλοντός σου βρίσκεται σε κακοποιητική σχέση, αν ακούς φωνές από το διπλανό διαμέρισμα, ή αν βρίσκεσαι η ίδια στη θέση του θύματος; Το Κέντρο Διοτίμα έχει εδώ έναν ιδιαίτερα διαφωτιστικό οδηγό για να αναγνωρίσεις καταρχάς τα σημάδια της βίας σε μια σχέση, η οποία μπορεί να πάρει πολλές μορφές, δεν είναι απαραίτητα ή πάντα σωματική.

Πού μπορείς να απευθυνθείς

Στην Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900

Είτε είσαι η ίδια θύμα, είτε όχι, μπορείς να απευθυνθείς στην υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο όλο τον χρόνο. Ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι και εξειδικευμένο προσωπικό παρέχουν τηλεφωνικά πληροφορίες και υποστήριξη για τα επόμενα βήματα, ενώ αν δεν έχεις ασφαλές μέρος για να μιλήσεις χωρίς να σε ακούει κάποιος, υπάρχει και η δυνατότητα γραπτής επικοινωνίας με email στο [email protected]

Στα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων

Παρέχουν σε θύματα έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη, νομικές συμβουλές, βοήθεια για εύρεση εργασίας, και παραπομπή σε ξενώνες αν φύγεις από το σπίτι και δεν έχεις πού να μείνεις. Τέτοια κέντρα υπάρχουν σε πολλές πόλεις και δήμους της Ελλάδας. Δες αναλυτικά τις διευθύνσεις εδώ.

Στο Κέντρο Διοτίμα

Παρέχει δωρεάν ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και δικαστική εκπροσώπηση, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης των δικαστικών εξόδων, για επιζώσες έμφυλης βίας στην περιφέρεια Αττικής. Μπορείς να επικοινωνήσεις μέσω chat και e-mail, από εδώ.

Στην Αστυνομία

Σύμφωνα με το εξειδικευμένο Πλάνο Φυγής που συνέταξε το Κέντρο Διοτίμα για την προστασία θυμάτων της έμφυλης βίας, συχνά η Αστυνομία θα προσπαθήσει να αποθαρρύνει τις σχετικές καταγγελίες, παρακινώντας τα θύματα να γυρίσουν στο σπίτι, να «τα βρούνε» με τους θύτες, να «σκεφτούν τα παιδιά τους» και άλλα τέτοια μεσαιωνικά. Σε αυτή την περίπτωση, να ξέρεις πως σύμφωνα με τον νόμο 3500/2006 η ενδοοικογενειακή βία είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα, και όποιος προσπαθήσει να σε αποθαρρύνει να την καταγγείλεις, ή δεν ασχοληθεί με την καταγγελία σου, παρανομεί.

Αν δεν είσαι σε θέση να επιμείνεις, πρέπει να καλέσεις δικηγόρο, ή να απευθυνθείς σε έναν από τους παραπάνω φορείς που παρέχουν δωρεάν νομική υποστήριξη. Το ίδιο ισχύει και αν καλέσεις την Αστυνομία για να καταγγείλεις περιστατικό κακοποίησης στη γειτονιά π.χ., και οι αστυνομικοί δεν φτάσουν ποτέ στο σπίτι, όπως είχε γίνει πέρυσι αμέσως πριν την γυναικοκτονία στη Δάφνη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v