7 ταινίες γροθιά στο στομάχι για τη σεξουαλική κακοποίηση

Ψάξαμε την ταινιοθήκη μας και βρήκαμε 7 εξαιρετικές ταινίες που μιλάνε έξω από τα δόντια για το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης.
7 ταινίες γροθιά στο στομάχι για τη σεξουαλική κακοποίηση
Η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση της, από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοΐας, αποτέλεσε το έναυσμα, ώστε κι άλλες γυναίκες να μιλήσουν με τη σειρά τους για την εμπειρία που τις στιγμάτισε στον χώρο εργασίας του. Πολλοί ήταν αυτοί που μίλησαν για το ελληνικό metoo κίνημα, που ακολούθησε κάποια χρόνια μετά εκείνο που συνέβη στις Η.Π.Α και συγκλόνισε με τις υποθέσεις του. Ο κινηματογράφος, εδώ και πολλά χρόνια μιλούσε για το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης μέσα από εξαιρετικές ταινίες.

Κάποιες από αυτές σου παρουσιάζουμε παρακάτω.

Bombshell του Τζέι Ρόουτς (2019)



Τον Ιούλιο του 2016, η Γκρέτσεν Κάρλσον, διάσημη παρουσιάστρια πρωινής ενημερωτικής των Fox News, έκανε μήνυση στον διευθυντή του καναλιού Ρότζερ Έϊλς για σεξουαλική παρενόχληση. Ο Εϊλς υπήρξε για χρόνια ένας πανίσχυρος άντρας των media και της πολιτικής. Πρόκειται για έναν απαίσιο τύπο που για περισσότερα από 20 χρόνια βρισκόταν πίσω από κάθε επίθεση σε δημοκρατικό υποψήφιο, ενώ παράλληλα έστησε την "δείξε μας το πιστοποιητικό γεννήσεώς σου" δυσφήμιση του Μπαράκ Ομπάμα και πολλών άλλων.

Στα γραφεία και τους διαδρόμους των καναλιού ήταν ο Θεός. Όλοι τον αντιμετώπιζαν με ένα αίσθημα που ξεκινούσε από τον σεβασμό κι έφτανε στον τρόμο. Η ταινία παρακολουθεί όλα τα γεγονότα που οδήγησαν στη δικαστική νίκη της Κάρλσον (υπέροχη στον ρόλο η Μάργκοτ Ρόμπι) και την ομολογία και συγνώμη του Έϊλς, βρίσκοντας ως συμπαραστάτρια της στον αγώνα της τη σιδηρά κυρία του δελτίου ειδήσεων του καναλιού Fox, Μέγκαν Κέλι (συγκλονιστική η Σαρλίζ Θέρον). Η ταινία δεν εξωραΐζει τίποτα και προσθέτει μάλιστα με δεικτικό τρόπο αρχειακό υλικό επιτείνοντας τον ρεαλισμό των γεγονότων. Must watch!

The Assistant της Κίτι Γκριν (2020)



Η Julia Garner (δες την badass ερμηνεία της στο Ozark) περίμενε καιρό έναν πρωταγωνιστικό ρόλο για να αναδείξει το σπουδαίο ταλέντο της και τον βρήκε στο Assistant. Υποδύεται την Jane η οποία μόλις αποφοίτησε και πιάνει δουλειά σε ένα πολύ μεγάλο γραφείο δουλεύοντας πάνω στο όνειρο της να γίνει κινηματογραφική παραγωγός.

Δουλεύει λοιπόν ατελείωτες ώρες, ως βοηθός του αφεντικού, ο οποίος παρότι δεν εμφανίζεται ποτέ στην ταινία, πλανάται σε κάθε κίνηση της στον εργασιακό της χώρο. Σύντομα ανακαλύπτει ένα μοτίβο σεξουαλικής παρενόχλησης σε νέες κοπέλες, που αποτελεί κοινό μυστικό στο γραφείο και προσπαθεί να τον συναντήσει. Συναντά σιωπή και πολλά τείχη που την αποτρέπουν, δίνοντας μιας εξαιρετική κι εύθραυστη ερμηνεία που βασίζεται στην εσωτερικότητα. Πολύ καλό ψυχογράφημα για όσα περνά η καταγγέλουσα στην προσπάθειά της να αποκαλύψει την αλήθεια.

Κακή Εκπαίδευση του Πέδρο Αλμοδόβαρ (2004)



Ο αγαπημένος Πέδρο Αλμοδοβάρ σε αυτή την ταινία του βάζει στο μικροσκόπιο το σκοτεινό πρόσωπο την καθολικής εκκλησίας που συνηθίζει να θάβει κάτω από το χαλί φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Παρακολουθεί λοιπόν με την κάμερα του την ιστορία δύο παλιών συμμαθητών, που κακοποιήθηκαν ως παιδιά από τον Πατέρα Μανόλο.

Σκληρή και πραγματικά ευαίσθητη η ταινία, βάζω στο κέντρο και τους τρεις βασικούς ήρωες της, ξετυλίγοντας το νήμα της ζωής τους, από τη στιγμή της κακοποίησης μέχρι και το παρόν του φίλμ. Μέσα από την ιδιάζουσα χρωματική παλέτα του Αλμοδοβάρ, παρουσιάζεται το πονεμένο κομμάτι της ψυχικής υγείας που «μακέλεψε» τις ερωτικές σχέσεις των παθόντων, αλλά και την παράξενη σχέση θύτη και θύματος που αναδιαμορφώθηκε μες  στα χρόνια που πέρασαν.

Miss Violence του Αλέξανδρου Αβρανά (2013)



Η ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά ήταν από αυτές που συντέλεσαν στην ανάταση του ελληνικού κινηματογράφου σε φεστιβαλικό και διεθνές επίπεδο, ακολουθώντας τον δρόμο που άνοιξε ο Κυνόδοντας του Γιώργου Λάνθιμου λίγα χρόνια πριν. Όπως και σε εκείνη την ταινία, στο Miss Violence πρωταγωνιστεί μια παρεκκλίνουσα εικόνα της Αγίας Ελληνικής Οικογένειας.

Ενώ λοιπόν φαινομενικά όλα βαίνουν καλώς, όσο το σενάριο προχωρά βλέπουμε να ξεσκεπάζεται το ψεύτικο υγιές προσωπείο μιας οικογένειας που προσπαθεί να ξεπεράσει το τραγικό συμβάν της αυτοκτονίας της μικρής κόρης της. Κάδρο με το κάδρο ο θεατής παρακολουθεί με σφιγμένο στομάχι την αποκαθήλωση των γονεϊκών προτύπων μέσα από φρικτές κι ανομολόγητες πράξεις . Η ταινία απέσπασε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Βενετίας όπως και το βραβείο καλύτερης Αντρικής Ερμηνείας για τον αποστομωτικό Θέμη Πάνου.

Festen του Τόμας Βίντεμπεργκ (1998)



Ο Δανός σκηνοθέτης που μας έδωσε πέρσι το εξαιρετικό Another Round, είχε προκαλέσει πολλές και ποικίλες συζητήσεις με την ταινία του Οικογενειακή Γιορτή που κυκλοφόρησε το 1998 και αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς για τον ρεαλισμό της. Γύρω από το μεγάλο τραπέζι ενός υπέροχου σπιτιού, σερβίρεται το λουκούλλειο γεύμα με λαχταριστά εδέσματα, ειδικά φτιαγμένα για την επέτειο των γονιών.

Παιδιά, εγγόνια και φίλοι του ζευγαριού βρίσκονται εκεί, μέχρι που ο ένας από τους γιους της οικογένειας παίρνει τον λόγο και κατηγορεί τον πατέρα για σεξουαλική κακοποίηση, χρίζοντας τον υπεύθυνο για την αυτοκτονία της αδερφής του.  Κάμερα στο χέρι, κόκκος στο φιλμ και σκοτεινός ρεαλισμός το Festen είναι άξιο τέκνο του Δόγματος 95 και παραμένει τόσα χρόνια μετά την προβολή του, ένα φιλμ που δεν μπορείς να ξεπεράσεις.

Precious του Lee Daniels (2009)



Άλλη μια ταινία που βαράει αλλεπάλληλες γροθιές στο στομάχι σου, το Precious του Lee Daniels περιγράφει τον σκοτεινό κόσμο της σεξουαλικής κακοποίησης, της αιμομιξίας και της ενδοοικογενειακής βίας μέσα από τη σπαραξικάρδια ερμηνεία της Γκαμπουρέ Σιντιμπέ, που υποδύεται την Κλαρίς «Precious» Τζόουνς.

Ο σκηνοθέτης στήνει ένα δύσκολο στη θέαση φιλμ, που σκιαγραφεί το πορτρέτο της βίας εντός των οικογενειακών τειχών κι όλα τα ανομολόγητα που συμβαίνουν σε αυτό, όταν κλειδώνει η πόρτα του σπιτιού. Μιλά χωρίς καμία διάθεση διδακτισμού για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τέτοια περιστατικά σε μικροαστικές οικογένειες, βάζοντας βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο της πατριαρχικής κοινωνίας που υπάρχει δίπλα μας.

Αthlete A των Μπόνι Κόεν και Τζον Σενκ (2020)



Αν ψάχνουμε το πιο επίκαιρο φιλμ για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας, θα το βρούμε στο συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που προβάλλεται στο Netflix, Athlete A.

Γυρισμένο το 2020 παρακολουθεί την υπόθεση του Larry Nassar, πρώην γιατρού της ομάδας ενόργανης γυμναστικής USA Gymnastics, ο οποίος κατηγορήθηκε για την σεξουαλική κακοποίηση τουλάχιστον 250 κοριτσιών κατά την διάρκεια της καριέρας του. Όπως μπορείς να καταλάβεις πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που υπήρξαν ποτέ στον παγκόσμιο αθλητισμό. Με μαρτυρίες θυμάτων και χρόνια έρευνας στην πλάτη τους, οι δύο σκηνοθέτες τραβούν την κουρτίνα που κρύβει την υποκρισία αρμόδιων φορέων κι αρχών ξετυλίγοντας το μακρύ κουβάρι της ιστορίας του Nassar.

Μια ταινία που αποδομεί όλα τα επιχειρήματα όσων μηρυκάζουν τα «ναι μεν αλλά» και «γιατί τώρα;», στις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης που βγαίνουν στο φως ύστερα από χρόνια.

Εκτός λίστας επιβάλλεται να τσεκάρεις τη σειρά Unbelievable, χωρίς να αναφερθούμε σε περαιτέρω πληροφορίες για εκείνη, διότι οφείλεις να ζήσεις την εμπειρία της θέασης, λεπτό προς λεπτό δίχως να είσαι προετοιμασμένος για αυτό που θα ακολουθήσει.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v