Τα κράτη με τα εγκληματικά υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι γεγονός και τη μυρίζουμε σε κάθε γωνιά της πρωτεύουσας. Ποιες άλλες χώρες αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα;
Τα κράτη με τα εγκληματικά υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Τι σημαίνει ρύπανση; Η ρύπανση γενικότερα ορίζεται από την παρουσία ρύπων οι οποίοι μπορεί να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον. Οι δύο πιο σημαντικές μορφές ρύπανσης, με τον μεγαλύτερο περιβαλλοντολογικό αντίκτυπο, είναι η ρύπανση του αέρα και των υδάτων, αλλά υπάρχουν και άλλες μορφές, πχ. ήχος, φως και ρύπανση του εδάφους.

Όλες οι μορφές ρύπανσης μπορεί να έχουν ευρεία και μακροχρόνια αρνητική επίδραση στην υγεία των ανθρώπων, των φυτών και των ζώων ή ολόκληρων οικοσυστημάτων.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι επιπτώσεις της

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλείται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων. Οι μεγαλύτεροι ένοχοι είναι τα οχήματα που κινούνται με ορυκτά καύσιμα (αυτοκίνητα, φορτηγά, αεροσκάφη, πλοία κ.λπ.) και οι σταθμοί και εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που καίνε άνθρακα ή πετρέλαιο. Ωστόσο, οποιαδήποτε δραστηριότητα που περιλαμβάνει την καύση ξύλου ή ορυκτών καυσίμων μπορεί να απελευθερώσει στην ατμόσφαιρα σωματίδια. Ανάλογα παραδείγματα είναι τα  προϊόντα καπνού (κι όμως), οι σόμπες τα κεριά και τα τζάκια. Τα ηφαίστεια και οι πυρκαγιές μπορούν επίσης να αποτελέσουν πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αποδειχθεί ότι επιβαρύνει την υγεία και επιδεινώνει τα αναπνευστικά προβλήματα, το άσθμα, ακόμα και κάποιες εκ γενετής αναπηρίες. Σύμφωνα με την Pure Earth, η τοξική ρύπανση είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για μη μεταδοτικές ασθένειες παγκοσμίως. Οι μη μεταδοτικές ασθένειες ευθύνονται για το 72% όλων των θανάτων, το 16% των οποίων προκαλείται από τοξική ρύπανση. Η τοξική ρύπανση ευθύνεται για το 22% όλων των καρδιαγγειακών παθήσεων, το 25% των θανάτων από εγκεφαλικό, το 40% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα και το 53% των θανάτων από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Αυτά τα ποσοστά επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα οποία δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο με το 91-99% του παγκόσμιου πληθυσμού να ζει σε μέρη όπου η ποιότητα του αέρα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις οδηγίες του ΠΟΥ.

Σωματιδιακή Ρύπανση

Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών λαμβάνει υπόψη της πέντε σημαντικούς ρύπους:

  • όζον στον έδαφος
  • σωματιδιακή ρύπανση (επίσης γνωστή ως σωματίδια, συμπεριλαμβανομένων των PM2,5 και PM10)
  • μονοξείδιο του άνθρακα
  • διοξείδιο του θείου
  • διοξείδιο του αζώτου

Από αυτούς τους τύπους ρύπων, η σωματιδιακή ρύπανση είναι αυτή που εξετάζεται συχνότερα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αξιολόγησε τη συγκέντρωση των σωματιδίων PM2,5 για να προσδιορίσει το πιο μολυσμένο μέρος στη Γη. Το PM2.5 αναφέρεται σε μικροσκοπικά σωματίδια ή σταγονίδια στον αέρα με διάμετρο 2,5 microns (μg) ή μικρότερη.

Τα τελευταία χρόνια, οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει μεγάλες συγκεντρώσεις PM2,5 σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Ευρώπης, της Αυστραλίας, της Αφρικής και των δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα εύρος 0-10 μg/m³. Το IQ Air, που μετρά τη ρύπανση σε 109 χώρες σε όλο τον κόσμο, αξιολογεί μετρήσεις πάνω από 35,5 ως ανθυγιεινές για ευαίσθητες ομάδες, επίπεδα μεταξύ 55,5 και 150,4 ως ανθυγιεινά για όλους και οτιδήποτε υψηλότερο είναι είτε πολύ ανθυγιεινό (150,5-250,4) είτε επικίνδυνο ( 250,5 ή υψηλότερο).

Σύμφωνα με τον διαδραστικό χάρτη του worldpopulationreview https://worldpopulationreview.com/country-rankings/most-polluted-countries ,οι βαλκανικές χώρες, πλην της Ρουμανίας, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη.

Παγκοσμίως, οι χώρες με την υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση - έκθεση με μονάδα μέτρησης PM2,5 (μg/m³), σύμφωνα με την IQ Air 

Μπαγκλαντές - 77.10

Πακιστάν - 59.00

Ινδία - 51,90

Μογγολία - 46,60

Αφγανιστάν - 46,50

Ομάν - 44,40

Κατάρ - 44.30

Κιργιστάν - 43.50

Ινδονησία - 40,70

Βονσία & Εζεγοβίνη - 40,60

Αν και η λίστα IQ Air είναι αξιόπιστη, δεν είναι η μόνη διαθέσιμη πηγή δεδομένων για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας της Ουάσιγκτον, δημοσίευσε τη δική του λίστα που κατατάσσει τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης 196 εθνών βάσει της έκθεσης State of Global Air.

Οι 10 χώρες με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση – έκθεση με μονάδα μέτρησης το PM2,5 (μg/m³), σύμφωνα με την έκθεση State of Global Air

Ινδία - 83,2

Νεπάλ - 83,1

Νίγηρας - 80,1

Κατάρ - 76

Νιγηρία - 70,4

Αίγυπτος - 67,9

Μαυριτανία - 66,8

Καμερούν - 64,5

Μπαγκλαντές - 63,4

Πακιστάν - 62,6

Οι δύο λίστες διαφέρουν σημαντικά, πιθανότατα λόγω των διαφορών στα συστήματα μετρήσεων και του γεγονότος ότι τα δεδομένα του Ινστιτούτου περιλαμβάνουν 196 χώρες έναντι 109 της IQ Air. Ωστόσο, πολλές από τις χώρες εμφανίζονται και στις δύο λίστες, με τις κατατάξεις να εμφανίζουν ελάχιστες αλλαγές.

Οι πιο καθαρές χώρες στον κόσμο, όπως καθορίζονται από τον Δείκτη Περιβαλλοντικής Απόδοσης (EPI), έχουν υψηλή ποιότητα αέρα, καθαρό νερό και φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές και πρωτοβουλίες. Σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνονται η Ελβετία, η Γαλλία και η Δανία.

Με τη ζημιά από τη ρύπανση να γίνεται όλο και πιο εμφανής, όλο και περισσότερες χώρες αναζητούν πράσινες εναλλακτικές λύσεις για να αποτρέψουν περαιτέρω καταστροφή του πλανήτη Γη. Η ηλιακή και αιολική ενέργεια, τα φιλικά προς το περιβάλλον οικοδομικά υλικά και τα μη τοξικά προϊόντα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο, ωστόσο, ενώ αυτές οι πράσινες πρωτοβουλίες πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο, ορισμένες χώρες έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v