Πόσο κοστίζει στον κόσμο η κλιματική αλλαγή;

Αν ο πλανήτης συνεχίσει να υπερθερμαίνεται τότε η ανθρωπότητα θα πληρώσει πολλά. Πάρα πολλά. Πόσα όμως;
Πόσο κοστίζει στον κόσμο η κλιματική αλλαγή;
Για την κλιματική κρίση στα έχουμε πει εδώ. Αυτό που ίσως δεν σου είπαμε, είναι το κόστος που έχει στην ανθρωπότητα. Όχι στο θέμα της υγείας, αλλά στις οικονομίες των λαών.

Σε σχετική έρευνα του Reuters, αρκετοί οικονομολόγοι συμφώνησαν ότι το κόστος της αδράνειας όσον αφορά τη δράση για την υπερθέρμανση του πλανήτη θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος των μέτρων για τον έλεγχο της παγκόσμιας θέρμανσης.

Σύμφωνα με τον μέσο όρο των απαντήσεων τους, αν η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ανέβει κατά 4,4 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα, το κόστος των επιπτώσεων θα έφτανε το 2,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2030, το 10% το 2050 και το 18% το 2100. Σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση, το παγκόσμιο ΑΕΠ ανέρχεται στα 80.934.771.028.340 δολάρια.

Αν αντίθετα η διεθνής κοινότητα καταφέρει να συγκρατήσει την άνοδο της θερμοκρασίας στον 1,4 βαθμό έως το 2100, η οικονομική απώλεια θα περιοριζόταν στο 2,0% το 2030, το 2,3% το 2050 και το 2,5% το 2100.

Και στην Ελλάδα;

Τα σενάρια και για την χώρα μας είναι το ίδιο δυσμενή. Σε ομιλία του το 2019, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε εκτιμήσει ότι η κλιματική αλλαγή έχει δυσμενείς έως εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της εθνικής οικονομίας. 

Συγκεκριμένα ανέφερε πως «εάν κοστολογήσουμε το σενάριο της μη-δράσης για την κλιματική αλλαγή, το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί, να μειώνεται, σε ετήσια βάση, κατά 2% μέχρι το 2050 και ακόμη περισσότερο μέχρι το 2100, ενώ το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία, σωρευτικά μέχρι το 2100, είναι δυνατόν να φθάσει τα 701 δισ. ευρώ». Δηλαδή, η χώρα μας μπορεί για τα επόμενα 80 χρόνια να χάνει περί τα 9 δισ. ευρώ το χρόνο, πέραν των ανθρώπινων απωλειών.

Στο ίδιο κλίμα, η πρόσφατη έρευνα της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) την οποία έχει συστήσει το 2009 η Τράπεζα της Ελλάδος, αναφέρει ότι σε περίπτωση ανυπαρξίας κάθε δράσης για μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών των αερίων, το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωθεί, σε ετήσια βάση, κατά 2% το 2050 και κατά 6% το 2100. 

Στο μέτριο σενάριο σύμφωνα με το οποίο η χώρα μας θα μειώνει συνεχώς και δραστικά τις εκπομπές αερίων, στο πλαίσιο αντίστοιχης παγκόσμιας προσπάθειας, το συνολικό σωρευτικό κόστος για το χρονικό διάστημα έως το 2100, εκφρασµένο ως απώλεια ΑΕΠ, είναι €436 δισ. Το κόστος προσαρµογής εκτιµάται ίσο µε €67 δισεκατοµµύρια., όμως σύμφωνα με την έκθεση τα µέτρα προσαρµογής απλώς περιορίζουν και δεν εξαλείφουν το σύνολο των ζηµιών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v