Δάσκαλοι αψηφούν τους Ταλιμπάν και κάνουν κρυφά μαθήματα σε κορίτσια

Τρεις μήνες αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πλήρη εξουσία στο Αφγανιστάν, τα κορίτσια δεν επιτρέπεται να συνεχίζουν τα μαθήματά τους στο δημόσιο σχολείο μετά την έκτη τάξη.
Δάσκαλοι αψηφούν τους Ταλιμπάν και κάνουν κρυφά μαθήματα σε κορίτσια
Η 56χρονη δασκάλα Φάζια υποδέχεται στο σπίτι της σχεδόν αθόρυβα μια ομάδα έφηβων κοριτσιών. Κάθονται όλα μαζί στο σαλόνι για να ξεκινήσει το μυστικό μάθημα Ιστορίας. Έχει επιλέξει να μην αποκαλύψει το επίθετό της για λόγους ασφαλείας.

«Αν κάθονται στο σπίτι, θα πάθουν κατάθλιψη ή θα εθιστούν στα κινητά τους», είπε η Φάζια. «Πρέπει να τους δώσουμε ελπίδα ότι μια μέρα τα σχολεία θα είναι ξανά προσβάσιμα».

Η ηγεσία των Ταλιμπάν θεωρητικά έχει υποστηρίξει μια πιο μετριοπαθή στάση απέναντι στις γυναίκες και τα κορίτσια συγκριτικά με τη διακυβέρνησή τους τη δεκαετία του 1990. Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δηλώνουν ότι τα σχολεία για μεγαλύτερα κορίτσια θα ανοίξουν ξανά στην Καμπούλ και άλλες πόλεις, αφότου γίνουν «οι κατάλληλες ρυθμίσεις διαχωρισμού φύλου». Ωστόσο, καθώς πλέον έχουν περάσει μήνες αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον έλεγχο της χώρας, μεγάλη μερίδα Αφγανών αναρωτιέται αν αυτές οι υποσχέσεις θα τηρηθούν.

Στη δεκαετία του 1990, η Φάζια, μητέρα πέντε παιδιών παρέδιδε μαθήματα στη μεγαλύτερη κόρη μαζί με άλλα παιδιά στο σπίτι. Τώρα είναι μια από τις πολλές δασκάλες που διδάσκουν μυστικά μαθήματα στις έφηβες. Όλα αυτά με την ελπίδα ότι οι Ταλιμπάν είτε δε θα το καταλάβουν, είτε θα το αγνοήσουν.

Η προθυμία γονέων, δασκάλων και μαθητών να αντισταθούν στην de facto απαγόρευση της εκπαίδευσης, αποτελεί δείγμα σχετικά με το πόσο έχει αλλάξει η κοινωνία του Αφγανιστάν τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

«Όταν πρωτοήρθαν οι Ταλιμπάν πριν από 20 χρόνια, το επίπεδο εκπαίδευσης στη χώρα ήταν πολύ χαμηλό. Πολλές γυναίκες ήταν ικανοποιημένες με μερικά βασικά μαθήματα. Τώρα, το επίπεδο εκπαίδευσης είναι υψηλό», λέει η 22χρονη Φαρχάτ, κόρη της Φάζια, η οποία επίσης δεν θέλει να αποκαλύψει το επώνυμό της.

Η Φαρχάτ βοηθά τη μητέρα στη διδασκαλία των κοριτσιών στο σαλόνι του σπιτιού. Πάντως, όπως λέει η Φαρχάτ, «μικρές τάξεις όπως αυτή δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν ξανά».

Από την πλευρά του, ο Παστάνα Ντουράνι, ένας Αφγανός εκπαιδευτικός παραδίδει επίσης μυστικά μαθήματα σε κοπέλες τα οποία ανήκουν κατά βάση στον κλάδο των θετικών επιστημών. «Αν χάσουμε τη δυναμική αυτή, δε θα υπάρχουν πλέον γυναίκες γιατροί, μηχανικοί, μαίες», εκτιμά.

Ο 28χρονος Νάσερ, διευθυντής ενός σχολείου σε μια σιιτική γειτονιά της δυτικής Καμπούλ αρχικά αποφάσισε να συμμορφωθεί με τους κανόνες των Ταλιμπάν. Έπειτα, άρχισε να δέχεται κλήσεις από γονείς που τον καλούσαν να πράξει το αντίθετο. Τότε σκέφτηκε ότι οι Ταλιμπάν ήταν μάλλον πολύ απασχολημένοι για να παρατηρήσουν εάν ορισμένα μεγαλύτερα κορίτσια παρακολουθούσαν επίσης τα μαθήματά του.

Στις 6 Σεπτεμβρίου, περίπου μια εβδομάδα αφότου άνοιξε ξανά το σχολείο, ο Νάσερ ενημέρωσε ορισμένες οικογένειες ότι οι μεγάλες τους κόρες μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο. Στην παρούσα φάση, 50 κορίτσια παρακολουθούν μαθήματα από την έβδομη έως τη δέκατη τάξη.

«Εάν οι Ταλιμπάν μάθουν τι κάνω, θα με τιμωρήσουν αυστηρά. Ωστόσο αναλαμβάνω την ευθύνη για τις πράξεις μου», είπε ο Νάσερ, ο οποίος ζήτησε να ταυτοποιηθεί μόνο με το μικρό του όνομα. «Δε φοβάμαι. Θέλω τα κορίτσια να συνεχίσουν τις σπουδές τους».

Οι Ταλιμπάν ισχυρίστηκαν πως θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών στο πλαίσιο του ισλαμικού νόμου, παρόλα αυτά δεν εξήγησαν ποια όρια θα θέσουν. Φωτογραφίες (διαφημιστικές κτλ) γυναικών έξω από πολλά καταστήματα έχουν αφαιρεθεί και οι γυναίκες έχουν αποκλειστεί από πολλούς χώρους εργασίας, συμπεριλαμβανομένων όλων των κυβερνητικών θέσεων.

«Είμαστε δεσμευμένοι να δώσουμε στα κορίτσια το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Το Ισλάμ τους έχει δώσει αυτό το δικαίωμα. Αλλά υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που έρχονται σε αντίθεση με τα έθιμά μας και τις ισλαμικές αξίες μας. Μόλις επιλυθούν αυτά τα ζητήματα, θα αφήσουμε τα κορίτσια να πάνε στο σχολείο», δήλωσε ο Ακέφ Μουχατζίρ, εκπρόσωπος του νεοσύστατου Υπουργείου για την Προαγωγή της Αρετής και την Πρόληψη της Βίας, το οποίο είναι το πρώην υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων. «Προσπαθούμε να το κάνουμε το συντομότερο δυνατό» είπε.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v