Πρόβλημα με το τζόγο: Σημάδια και αντιμετώπιση

Αν είστε από αυτούς που ζουν για να βρουν το κουπόνι στο οποίο θα ποντάρουν, τότε καλό είναι να αναγνωρίζετε τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι ίσως έχετε πρόβλημα.
Πρόβλημα με το τζόγο: Σημάδια και αντιμετώπιση
Ο "τζόγος" αποτελεί ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει διαφορετικούς τομείς της επιστήμης και της έρευνας. Αν είστε από αυτούς που ζουν για να βρουν το κουπόνι στο οποίο θα ποντάρουν, τότε καλό είναι να γνωρίζετε ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν πως ο τζόγος μπορεί να εξελιχθεί από ένα αθώο είδος διασκέδασης, σε πρόβλημα για εσάς και για τους ανθρώπους γύρω σας. 

Οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες έχουν προσπαθήσει να οριοθετήσουν τις μορφές τζόγου που επιτρέπονται. Και ενίοτε και τα ποσά που αυτές κρίνουν πως είναι λογικό να ξοδεύονται στα τυχερά παιχνίδια. Ωστόσο, δεν το κάνουν πάντα σωστά. Και κυρίως δεν το κάνουν με αποκλειστικό γνώμονα το καλό των πολιτών, μιας και τα συμφέροντα που καθορίζουν τη λειτουργία της εν λόγω βιομηχανίας είναι τεράστια και δύσκολα θα απαρνηθούν τα κέρδη τους για λογαριασμό της ευμάρειας και της ψυχικής υγείας των ανθρώπων. 

Επομένως, καλό θα ήταν να έχετε υπόψη σας κάποια γνωρίσματα και φαινόμενα που μπορούν να συνδεθούν με μια τέτοια εξάρτηση. Και για εσάς, αλλά κυρίως για τα άτομα στο περιβάλλον σας που αντιμετωπίζουν θέματα με το τζόγο και ίσως δεν το έχουν αντιληφθεί (ή αρνούνται να το αντιμετωπίσουν).

Εμμονή με το «σπορ»

Σίγουρα γνωρίζετε και εσείς κάποιον που δε σταματά να μιλάει για το στοίχημα. Ή κάποιον που αναφέρεται σε κάθε αθλητικό γεγονός με όρους στοιχηματισμού. Ή ίσως ανθρώπους που, μαζί με τον πρωινό καφέ, τους αρέσει να κάνουν και μερικές περιστροφές στα φρουτάκια ή στη ρουλέτα. Από μόνα τους αυτά, φυσικά, δεν είναι απαραίτητα ανησυχητικά σημάδια. Το να προκαλεί, άλλωστε, κάποιος την τύχη μέσω των παιχνιδιών αποτυπώνεται στο DNA μας. Αν όμως δείτε να συνοδεύονται με κάποιο από τα παρακάτω σημάδια, τότε θα πρέπει να θορυβηθείτε.

«Αθώα ψέματα» 

Η πλειονότητα των ανθρώπων που πιθανότατα αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον τζόγο, «ψεύδονται» σχετικά με ορισμένα θέματα. Το πιο σύνηθες είναι να διογκώνουν τον αριθμό των νικών τους και να μειώνουν τον αριθμό των απωλειών τους. Ο σοφός λαός τονίζει πως «όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι». Κάτι που βρίσκει τέλεια εφαρμογή και σε αυτή την περίπτωση. Αν δείτε πως κάποιος περηφανεύεται για τις νίκες του στο στοίχημα ή στο καζίνο, αλλά δεν αναφέρεται ποτέ στις ήττες, τότε ίσως πρέπει να τον παρατηρήσετε καλύτερα και να προσπαθήσετε να μάθετε περισσότερα. 

Ακραίες (χρηματικές) συμπεριφορές

Είναι γνωστό πως οι τζογαδόροι έχουν μια περίεργη σχέση με το χρήμα. Από τη μία, μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα φιλάργυροι όταν δεν έχουν διάθεση. Ή ακόμα και να ζητήσουν δανεικά από κοντινά (ή και όχι) άτομα. Από την άλλη, όταν έχουν ρέντα θα έχουν την τάση να κεράσουν, να ξεπληρώσουν δανεικά και με το παραπάνω ή ακόμα και να χαρίσουν χρήματα. Αμφότερες οι προαναφερθείσες καταστάσεις καταδεικνύουν πως κάτι δεν πάει καλά. Και ίσως να θέλετε να πάρετε τα μέτρα σας πριν να είναι αργά. 

Πώς μπορεί να οριστεί όμως μια τόσο έμφυτη συμπεριφορά;

Κλείνοντας, οφείλουμε να θέσουμε και ένα φιλοσοφικό ερώτημα που απασχολεί τους ανθρωπολόγους και τους κοινωνιολόγους στο πέρασμα των αιώνων. Δεδομένου πως ο τζόγος προέρχεται από τα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας και φαίνεται να είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη φύση του είδους μας, πώς είναι λογικό να ορίσουμε τη λειτουργία του, βάσει κριτηρίων που συχνά αγνοούν την έμφυτη τάση των sapiens να προκαλούν την τύχη τους; Και αν είναι λογική και θεμιτή μια τέτοια οριοθέτηση, ποιος είναι ο αρμόδιος για να την πράξει; Αυτά και άλλα σχετικά τέτοια ερωτήματα φαίνεται πως θα μας απασχολούν ακόμα για καιρό. 

Φυσικά, μιλώντας για το τζόγο, δε μπορούμε να παραβλέψουμε πως στην εποχή μας οι νόμιμες εταιρίες του χώρου προβαίνουν και σε αξιέπαινες προσπάθειες. Χαρακτηριστική είναι η πρωτοβουλία The GiANT Heart, στην οποία συνεργάζονται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η Novibet, μια εκ των μεγαλυτέρων νόμιμων επιχειρήσεων στο χώρο αυτό στην Ελλάδα. Ξεκινώντας με τη στήριξη του ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ και επεκτείνοντας τη δράση τους με τη βοήθεια που παρείχαν στους πυρόπληκτους του καλοκαιριού του 2021, η πρωτοβουλία αποδεικνύει πως βρίσκεται εδώ για να μείνει και να βοηθήσει πολλούς ακόμα συμπολίτες μας!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v