Τι να κάνεις όταν χάνεις το δίκιο σου

Άσχετα από το πόσο συχνά χάνεις το δίκιο σου ή υπαρξιακές απορίες σχετικά με το αν είχες ποτέ δίκιο, αυτό είναι ένα κείμενο που θα σου χρειαστεί.
Τι να κάνεις όταν χάνεις το δίκιο σου
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να νιώσεις αδικημένος. Ότι στο κεφάλι σου όλα έβγαζαν νόημα και λειτουργούσαν σωστά - ή, έστω, έκανες μεγάλη προσπάθεια - και η αντιμετώπισή σου από τους άλλους να σε αφήνει να νιώθεις πως έχασες το δίκιο σου.

Και τι να κάνεις; Να κάτσεις να μαλώσεις, που λένε; Όχι, αν το κάνεις αυτό, θα χάσεις το δίκιο σου ακόμα χειρότερα. Μη σου πούμε ότι έχουμε σοβαρές υποψίες πως, για να έφτασες μέχρι αυτό το κείμενο, μπορεί να και να έχασες εξαρχής το δίκιο σου επειδή έκατσες και μάλωσες.

Τώρα θέλουμε να πάρεις μια βαθιά ανάσα και να δώσεις προσοχή. Η φάση στην οποία βρίσκεσαι δεν είναι ευχάριστη, αλλά παλεύεται.

Αρχικά, βρες κυριολεκτικά χρόνο και χώρο να πάρεις μια ανάσα
Ειδικά αν έχασες το δίκιο σου μέσα από την πολύ διασκεδαστική διαδικασία του να σε κολλάει κάποιος στον τοίχο και να σού απαριθμεί τα ελαττώματά σου. Πόσο μάλλον, είναι ένας πολύ αποδεκτός τρόπος να κρατήσεις και τα μούτρα σου ψηλά, και να δείξεις την ενόχλησή σου: "Το ακούω, απλά δώσε μου δύο λεπτά, επειδή μ' έπιασες απ' το γιακά".

Έπειτα, σκάναρε γρήγορα προσωρινή μνήμη για αυτογκόλ
Μερικές φορές χάνουμε το δίκιο μας από μόνοι μας. Όπως όταν φωνάζουμε. Όπως όταν λέμε κάποια άσχημη κουβέντα και γυρνάει μπούμερανγκ. Είναι σημαντικό να το κάνεις αυτό όσο πιο άμεσα γίνεται, επειδή το παράθυρο χρόνου που είναι αποδεκτό να πεις "Συγγνώμη, λάθος μου" είναι μικρό και δεν θέλεις να το χάσεις.

Αν δεν υπάρχει σωτηρία και έχεις πέσει σε επικοινωνιακό ντουβάρι...
...πραγματικά, δεν υπάρχει κάτι που να μπορείς να κάνεις. Αν πρόκειται για θέματα δουλειάς, τότε ίσως θα ήταν καλό να μιλήσεις με κάποιον υπεύθυνο και να του παρουσιάσεις το πρόβλημα, από την στιγμή που νιώθεις ότι αδικείσαι. Αν πρόκειται για έναν άγνωστο στο ίντερνετ με τον οποίο πιαστήκατε στα χέρια, η ξαφνική σου αποχώρηση από την κουβέντα είναι το καλύτερο πράγμα που έχεις να κάνεις. Τώρα ένας τυχαίος άγνωστος έχει λάθος άποψη για εσένα και θα βάλεις τη γάτα σου να κλαίει.

Αν συμβαίνει στο πλαίσιο μιας σχέσης...
...συζήτησέ το όσο πιο ψύχραιμα γίνεται. Που σημαίνει ότι ίσως είναι καλύτερα να το συζητήσεις μια άλλη στιγμή, και όχι τότε που σου χτύπησε νεύρο η αδικία. Τα ντεσιμπέλ σου (κυριολεκτικά και από άποψη mood) θα πάνε στο 11 και δεν το θες αυτό. Αν το άλλο άτομο απλά αρνείται να δεχτεί ότι σε αδίκησε, ή να καταλάβει την δική σου οπτική γωνία, τότε περνάμε σε άλλη απορία:

Μήπως αυτό ήταν Το Τέλος;
Μερικές φορές, οι φιλίες όντως χαλάνε για τα κόμματα. Και για οποιονδήποτε άλλο λόγο κρίνεις εσύ ότι είναι σημαντικός. Μπορεί να έχεις την πιο υγιή φιλία με έναν άνθρωπο από τα παιδικά σας χρόνια, και να μην μπλέκεστε ποτέ ο ένας στα πόδια του άλλου, ειδικά όταν διαφωνείτε σε κάτι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v