Όσα πρέπει να ξέρεις για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ποιος δικαιούται να βγάλει το νέο πιστοποιητικό εμβολιασμού, ποια εμβόλια καλύπτει και πώς βγαίνει;
Όσα πρέπει να ξέρεις για το πιστοποιητικό εμβολιασμού
Tην 1η Ιουλίου κυκλοφορεί επίσημα πλέον στην ΕΕ το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, με στόχο τη διευκόλυνση των ταξιδιών εντός της ΕΕ, ενώ παρέχεται και μια μεταβατική περίοδος έξι εβδομάδων, στην οποία τα κράτη-μέλη μπορούν ακόμη να εκδώσουν δικά τους πιστοποιητικά.

Ποιοι μπορούν να το εκδώσουν;

Οι πολίτες μπορούν να εκδώσουν το ψηφιακό πιστοποιητικό για τρεις λόγους: αν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού, αν έχουν νοσήσει και αν έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο rapid ή PCR.

Τι περιλαμβάνει;

Περιέχει έναν QR Code που θα μπορεί να ελέγχεται από τις εταιρείες μετακινήσεων (αεροπλάνο, τρένο, πλοίο) και την αστυνομία. Θα περιλαμβάνει επίσης στοιχεία ταυτότητας (όνομα, ημερομηνία γέννησης) και κυρίως πληροφορίες σχετικές με τον εμβολιασμό (τύπος εμβολίου, αριθμός δόσεων, ημερομηνία εμβολιασμού) ή, στην περίπτωση διαγνωστικού τεστ, ημερομηνία και τύπο του τεστ, θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα).

Τι προσφέρει;

Το πιστοποιητικό αποτελεί κατά κάποιον τρόπο μία «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας». Κάθε πολίτης που το διαθέτει, δηλαδή, θα πρέπει να εξαιρείται από τους περιορισμούς της ελεύθερης κυκλοφορίας με τον ίδιο τρόπο όπως και οι πολίτες του κράτους μέλους που επισκέπτεται.

Σε κάθε περίπτωση, το έγγραφο δεν αποτελεί προϋπόθεση για ταξίδια, άρα μπορεί κανείς να ταξιδέψει και χωρίς αυτό. Δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία, που είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα στην ΕΕ.

Ποιος θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος;

Για την ώρα, βάσει του πιστοποιητικού, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται άτομα που έχουν εμβολιαστεί μόνο με τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ήτοι AstraZeneca, BioNTech/Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson. Ωστόσο, τα κράτη της ΕΕ θα μπορούν να αποφασίσουν και μονομερώς για άλλα εμβόλια, όπως το ρωσικό Spuntik. 

Όπως επιβεβαίωσε πάντως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Άνταλμπερτ Γιαντς, στην ΕΕ μπορούν να εισέλθουν και όσοι έχουν εμβολιαστεί με το Covishield, την ινδική εκδοχή του εμβολίου της AstraZeneca, δεδομένου ότι επιμέρους κράτη-μέλη μπορούν να αναγνωρίσουν οποιοδήποτε εμβόλιο έχει εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Η λίστα του ΠΟΥ περιλαμβάνει όχι μόνο τα τέσσερα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη, αλλά και το Covishield καθώς και τη νοτιοκορεατική εκδοχή του ΑstraZeneca, ονόματι SK Bio. Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει επίσης τα κινεζικά Sinopharm και Sinovac και όλες τις παραλλαγές εμβολίων των BioNTech/Pfizer, Moderna και Janssen (Johnson & Johnson). 

Τι γίνεται με τα προσωπικά δεδομένα;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα περιέχει μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/την εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.

Τι άλλα «προνόμια» παρέχει;

Αυτό αποτελεί «εθνική υπόθεση» των κρατών – μελών, που θα αποφασίσουν εσωτερικά για ζητήματα πρόσβασης σε συγκεκριμένες δραστηριότητες για τους κατόχους, όπως εστιατόρια, κινηματογράφους, μπαρ κ.α.

Στην Ελλάδα προς το παρόν, τα συγκεκριμένα προνόμια των εμβολιασμένων είναι η θέσπιση της κάρτας ελευθερίας αποκλειστικά σε νέους ως και 25 ετών (freedom pass), καθώς και ελεύθερη είσοδος στους αμιγείς χώρους (μπαρ, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης, χώροι συναυλιών, εστιατόρια, θέατρα, κινηματογράφοι, καφέ κ.α.). Οι χώροι αυτοί θα είναι προσβάσιμοι αποκλειστικά από άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό ή έχουν αναπτύξει ανοσία, ενώ δεν θα υπάρχει υποχρέωση για χρήση μάσκας, πλην θεάτρων και κινηματογράφων.

Πώς το βγάζω;

Στην Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται μέσω του gov.gr, ενώ σε λίγες ημέρες θα μπορεί να εκδίδεται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v