Τα σενάρια για την χαλάρωση του λοκντάουν

Πρώτα οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο, μετά το λιανεμπόριο, και μετά τα σχολεία. Αυτή φαίνεται να είναι η σειρά της χαλάρωσης των μέτρων.
Τα σενάρια για την χαλάρωση του λοκντάουν
Η αντίστροφη μέτρηση για την μερική χαλάρωση του λοκντάουν έχει ξεκινήσει, με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων να συνεδριάζει αύριο Τετάρτη 31 Μαρτίου, για τα μέτρα που θα ισχύσουν από αυτό το Σαββατοκύριακο και τις προσεχείς εβδομάδες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πράσινο φως θα πάρουν κατ’ αρχήν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, προκειμένου να αποσυμπιεστεί ο κόσμος που έχει πλέον κουραστεί μετά από 5 μήνες συνεχόμενου λοκντάουν, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse, με το 35% να τάσσεται πλέον ανοιχτά υπέρ της χαλάρωσης των μέτρων. 

Στο ερώτημα γιατί επιλέγεται αυτή η στιγμή για την χαλάρωση των μέτρων, παρόλο που τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά (1724 νέα κρούσματα, 65 θάνατοι και 738 διασωληνώσεις ανακοινώθηκαν χτες) κυβερνητικά στελέχη, μιλώντας στο Protothema.gr, είπαν πως τα δεδομένα δεν είναι ίδια με πριν από έναν ή δύο μήνες: Αφενός η διάθεση των self test με σύμμαχο τον καλό καιρό θεωρούνται σημεία κλειδιά για τις αποφάσεις, αφετέρου κυβέρνηση και επιστήμονες γνωρίζουν καλά πως το λοκντάουν δεν αποδίδει λόγω της συσσωρευμένης κόπωσης των πολιτών.

Έτσι, μετά τις διαδημοτικές μετακινήσεις που πιθανότατα θα απελευθερωθούν αυτό το Σάββατο, 3 Απριλίου, τη σκυτάλη παίρνει το λιανεμπόριο, με πιθανή ημερομηνία ανοίγματος την Δευτέρα 5 Απριλίου. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να ανοίξει πρώτα για μία εβδομάδα το click away, και εν συνεχεία στις 12 Απριλίου «κανονικά» το λιανεμπόριο, με SMS σε νέο αριθμό, το 13032, στο οποίο θα μπορούμε να στέλνουμε μήνυμα μόνο μία φορά την ημέρα.

Τα σχολεία φαίνεται πιθανό να ανοίξουν στις 12 Απριλίου, με την απόφαση να εξαρτάται και από την προμήθεια των self test, με τα οποία η κυβέρνηση έχει συνδέσει εξαρχής την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, η σχετική απόφαση δεν θα ληφθεί τώρα, στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, αλλά αργότερα μέσα στον Απρίλιο, καθώς θα πλησιάζουμε προς το Πάσχα, σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΑΝΤ1. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v