Παράταση του λοκντάουν φέρνει η έκρηξη των κρουσμάτων

Χάσαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε πιο έξυπνα μέτρα, και τώρα τα λοκντάουν δεν φέρνουν την μείωση που θα θέλαμε, λέει ο Μανώλης Δερμιτζάκης.
Παράταση του λοκντάουν φέρνει η έκρηξη των κρουσμάτων
Απίθανο φαίνεται τελικά το έστω μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου που συζητιόταν για την Δευτέρα 1η Μαρτίου, μετά την ανακοίνωση του αριθμού-ρεκόρ των 2.147 νέων κρουσμάτων, εκ των οποίων τα 1.047 μόνο στην Αττική.

Οι δε εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας, που έφτασαν τις 299 μέσα σε ένα μόνο 24ωρο ανησυχούν τους ειδικούς, με τις αποφάσεις για οποιαδήποτε χαλάρωση του λοκντάουν να μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα.

Την άποψη πως χρειάζονται τουλάχιστον δύο ακόμα εβδομάδες αν θέλουμε να δούμε αποτέλεσμα, εξέφρασε και ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης 24/2.

Ωστόσο, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε πως είναι απλοϊκή η σκέψη ότι, με το που κλείσουν λιανεμπόριο και σχολεία, ο κόσμος σταματά να μετακινείται. «Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται το λοκντάουν αργεί πάρα πολύ να αποδώσει», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτού του είδους τα μέτρα, με βάση και το πώς λειτουργεί ο κόσμος, αργούν πολύ να φέρουν αποτέλεσμα.

Αν αυτό που θέλουμε είναι να πέσουν τα κρούσματα κάτω από τα 1.000, μπορεί να χρειαστούμε δύο εβδομάδες ακόμη, σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή. «Τώρα έπρεπε να βλέπουμε την πρώτη μείωση, που δεν την βλέπουμε».

Ο ίδιος μάλιστα σχολίασε πως τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο χάθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσουμε πιο έξυπνα μέτρα. «Είναι απλοϊκό, μου κάνει εντύπωση ότι είναι προσδοκία του επιστημονικού κόσμου πως με 2,5 εβδομάδες lockdown με τη μορφή που λειτουργεί ο κόσμος θα περιμέναμε αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως το άνοιγμα δυο-τριών δραστηριοτήτων συντεταγμένα θα ήταν καλύτερη επιλογή.

Έδωσε, μάλιστα, το παράδειγμα του πώς θα μπορούσαν να συνδυαστούν ανοιχτά σχολεία, λειτουργία του λιανεμπορίου μόνο με ραντεβού και ανοιχτά café και εστιατόρια ως τις 18.00-19.00 το απόγευμα μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Κάτι τέτοιο ίσως να είχε αποτέλεσμα, αλλά «το πρόβλημα είναι ότι δεν το δοκιμάσαμε όταν μπορούσαμε», σημείωσε.

«Δεν έχω καμία ένδειξη ότι υπήρξε επίπτωση από τα ανοιχτά σχολεία και τα καταστήματα με click away», είπε κλείνοντας ο καθηγητής. «Η μεγαλύτερη διασπορά γίνεται σε δραστηριότητες που το σύστημα δεν μπορεί να ελέγξει. Για παράδειγμα, οι έφηβοι θέλουν να συναντηθούν. Αντί να το κάνουν στο σχολείο, όπου αυτό θα μπορούσε να γίνει συντεταγμένα, με μάσκες, πηγαίνουν σε ένα σπίτι, χωρίς μάσκες», εξήγησε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v