Δεν αποκλείεται αυστηρότερο λοκντάουν για την Αττική

Καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και το ιικό φορτίο στα λύματα, οι ειδικοί εμφανίζονται ανήσυχοι και δεν αποκλείουν ακόμα αυστηρότερο λοκντάουν.
Δεν αποκλείεται αυστηρότερο λοκντάουν για την Αττική
Από τη μία ο αριθμός εισαγωγών στις ΜΕΘ και από την άλλη η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής, σε συνάρτηση με την κούραση των ανθρώπων από τα μέτρα-ακορντεόν, κάνουν τους ειδικούς να εμφανίζονται ανήσυχοι για την κατάσταση στην Αττική και να μιλούν ακόμα και για αυστηρότερα μέτρα.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος είπε, μιλώντας στο Mega την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, για τον κόσμο που πήγε στις παραλίες πριν τις 18.00 το απόγευμα που ξεκινούσε η  απαγόρευση κυκλοφορίας, πως «Οι εικόνες σήμερα είναι ανησυχητικές. Είμαστε σε μεγάλη πίεση επιδημιολογική. Υπάρχει πρόβλημα σε μεγάλες αστικές περιοχές. Ελαττώνεται η διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ. Η αύξηση της κάλυψης δημιουργεί προβλήματα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα μείγμα δύσκολο στη διαχείριση».

«Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο όπου τα μέτρα κλιμακώνονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει είτε σε περαιτέρω κλιμάκωση, είτε σε αποκλιμάκωση. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του κόσμου. Είμαστε κοντά στη φάση της εμβολιαστικής κάλυψης, υπάρχει μεγάλη ανάγκη τήρησης των μέτρων. Αλλιώς είναι πιθανό να χρειαστούν περαιτέρω μέτρα, ακόμα και λοκντάουν» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Παράλληλα, η πρόεδρος του κεντρικού συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ την ίδια μέρα πως στο Σωτηρία αυτή τη στιγμή καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών από την αρχή της πανδημίας, με περισσότερους από 230 νοσηλευόμενους.

Από την πλευρά του ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, έκανε δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, σε συνέντευξή του στο Open, λέγοντας πως με βάση τα μαθηματικά μοντέλα πρόβλεψης κρουσμάτων την επόμενη Κυριακή τα κρούσματα θα φτάσουν τα 1.400, γύρω στις 20 Φεβρουαρίου θα αγγίξουν τα 1.800, ενώ στις 5 Μαρτίου θα έχουν φτάσει τις 2.400.

«Τα μοντέλα γίνονται για να διαψευστούν και να πάρουν μέτρα οι αρμόδιοι, όχι για να επιβεβαιωθούν. Θα είναι απίθανο να πέσουν τα κρούσματα. Οι διοικούντες γενικά έχουν καταφέρει να είναι ελεγχόμενα τα διάφορα κύματα και να μην φτάσουμε σε άλλα επίπεδα. Αν δεν φτάσουμε πάνω από 3.000 - 4.000 κρούσματα η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη και η εξίσωση θα έχει λυθεί. Αν τυχόν δυσκολέψουν τα κρούσματα, τότε θα πρέπει να παραταθούν τα μέτρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το δε πρωί της Δευτέρας 8 Φεβρουαρίου ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης είπε στον ΑΝΤ1 πως απ’ ό,τι φαίνεται στα λύματα η αύξηση του ιικού φορτίου του κορωνοϊού στην Αττική ξεπερνά το 200% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, πράγμα που ίσως να σχετίζεται με τα νέα στελέχη του κορωνοϊού, που είναι περισσότερο μεταδοτικά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v