Πότε θα επιτευχθεί η παγκόσμια ανοσία;

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα ξεχάσουν τον κορωνοϊό ως το τέλος του 2021. Ο υπόλοιπος πλανήτης, όμως, δυστυχώς όχι.
Πότε θα επιτευχθεί η παγκόσμια ανοσία;
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Economist Intelligence Unit (EIU) σχετικά με το πότε προβλέπεται να απαλλαγούμε από αυτή την πανδημία για πάντα, συνολικά ως πλανήτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο παγκόσμιος οργανισμός προβλέπει πως οι ανεπτυγμένες χώρες θα έχουν εμβολιάσει πλήρως, έστω και μετ’ εμποδίων, τον πληθυσμό τους ως το τέλος του 2021. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για τις περισσότερες χώρες του πλανήτη, που ενδέχεται να δίνουν αγώνα μέχρι και το 2025.

Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και το Ισραήλ φαίνονται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να επιτυγχάνουν ως το τέλος της χρονιάς την πολυπόθητη «ανοσία της αγέλης», εμβολιάζοντας όλες τις ευπαθείς ομάδες, το υγειονομικό προσωπικό και το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού τους. Κάποιες άλλες ανεπτυγμένες χώρες αναμένεται να έρθουν… δεύτερες, περί τα μέσα του 2022.

Από εκεί και πέρα, όμως, το χάος. Συνολικά 84 χώρες, οι πιο φτωχές του πλανήτη, δεν προβλέπεται να καταφέρνουν να προμηθευτούν τα εμβόλια που θα τους εξασφαλίσουν συλλογική ανοσία νωρίτερα από το 2025. Όπως δήλωσε στον Guardian η επικεφαλής της μελέτης, Agathe Demarais, το χάσμα αυτό «πρόκειται να καθορίσει την παγκόσμια οικονομία, το παγκόσμιο πολιτικό τοπίο, τα ταξίδια και σχεδόν τα πάντα».

Στις αιτίες για την τρομακτική αυτή ανισότητα που διαπιστώνεται από τη μελέτη περιλαμβάνονται –εκτός φυσικά από τους οικονομικούς πόρους– οι περιορισμένες δυνατότητες παραγωγής, οι δυσκολίες στην παράδοση, οι ανεπαρκείς ιατρικές υποδομές και η έλλειψη εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού για να κάνει τα εμβόλια. Κι εδώ δεν μιλάμε, όπως ίσως φαντάζεσαι, μόνο για τις οικονομίες της Αφρικής. Σε χώρες με τεράστια έκταση και πληθυσμό, όπως η Ινδία ή η Κίνα, και μόνο το να φτάσουν τα εμβόλια σε κάθε γωνιά της επικράτειας αποτελεί άθλο. Από την άλλη, ανεπτυγμένες χώρες όπως η Ιαπωνία αντιμετωπίζουν τις δικές τους δυσκολίες, εξαιτίας του αυξημένου αριθμού σκεπτικιστών που αρνούνται να κάνουν τα εμβόλια.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v