Θεσσαλονίκη: «Ασφυξία» στα Μέσα – ουρές στα καταστήματα
Τρομάζουν οι εικόνες "ασφυξίας" στις συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι ουρές στα καταστήματα είναι τεράστιες.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Στη Θεσσαλονίκη, που πλήρωσε βαρύτατο τίμημα σε ασθενείς, νεκρούς και διασωληνωμένους στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, και μόλις τις τελευταίες εβδομάδες έχει αρχίσει να παίρνει "ανάσες", οι εικόνες ασφυξίας από την επανεκκίνηση της αγοράς τρομάζουν.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Iatronet, κατά τη μετάβασή του κάποιος στο κέντρο της πόλης και κατά την επιστροφή του στο σπίτι, μπορεί να βρεθεί για πολύ ώρα στριμωγμένος ανάμεσα σε δεκάδες άλλους συμπολίτες του και σε άμεση σωματική επαφή με κάποιους εξ αυτών, μέσα στο μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς της πόλης, το λεωφορείο του ΟΑΣΘ.
Εδώ, σύμφωνα με την ΚΥΑ, που προβλέπει ανώτατη πληρότητα 65%, μπορούν να βρίσκονται νόμιμα δύο άτομα ανά 1 τετραγωνικό μέτρο (!), ωστόσο είναι αμφίβολο αν κι αυτός ο περιορισμός τηρείται.
Αν πάλι κάποιος θελήσει να αγοράσει ένα ζευγάρι παπούτσια από ένα δημοφιλές πολυκατάστημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ίσως χρειαστεί να περιμένει υπομονετικά στην ουρά έξω από αυτό επί μισή ώρα ή και περισσότερο. Οφείλει να διατηρεί απόσταση 2 μέτρων από τους υπόλοιπους, μέχρι να έρθει η σειρά του και να εισέλθει, με τον περιορισμό της παρουσίας 1 ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα στο εσωτερικό του καταστήματος.
Κάποιοι άρχισαν ήδη να χτυπούν καμπάνες, προειδοποιώντας πως καταστάσεις σαν κι αυτές είναι θέμα χρόνου να οδηγήσουν σε πισωγύρισμα και νέα αύξηση της διασποράς στην πόλη.
Δημοτικές παρατάξεις και κινήσεις πολιτών έχουν ξεκινήσει καμπάνια με τα ευρηματικά συνθήματα "ΚορονΟΑΣΘ" και "ΣυνΟΑΣΘισμός", καλώντας τους επιβάτες της αστικής συγκοινωνίας να δημοσιοποιούν στα κοινωνικά δίκτυα εικόνες από το εσωτερικό των λεωφορείων, προκειμένου να αυξηθεί η πίεση προς τον Οργανισμό και το Υπουργείο Μεταφορών για την αναγκαία αύξηση του στόλου των οχημάτων και της πυκνότητας των δρομολογίων.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης λαμβάνει τα δικά του μέτρα, συγκεντρώνοντας στοιχεία ώστε να αποδείξουν ότι δεν θα φταίνε οι καταστηματάρχες σε περίπτωση έκρηξης ενός τρίτου επιδημικού κύματος που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να ξανακλείσει την αγορά.
Από την πλευρά του, ο ΟΑΣΘ υποστηρίζει πως υπάρχει αναντιστοιχία των φωτογραφικών ντοκουμέντων και των στοιχείων που διατηρεί ο ίδιος, τα οποία δείχνουν μια περιορισμένη αύξηση της επιβατικής κίνησης της τάξης του 17% με το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Σημειώνει δε, πως ο αριθμός των λεωφορείων είναι πεπερασμένος και δηλώνει πως ο Οργανισμός σε κάθε περίπτωση τηρεί τις οδηγίες της ΚΥΑ.