40 προτάσεις για να περάσεις καλά στο σπίτι

Σειρές, ταινίες, βιβλία, sites, μουσικές… Σου διαλέξαμε ένα-ένα 40 τέλεια πράγματα που θα κάνουν την καραντίνα σου πιο υποφερτή.
40 προτάσεις για να περάσεις καλά στο σπίτι
Πάμε. Αυτή τη φορά θα το κάνουμε καλύτερο. Θα περάσουμε λιγότερο χρόνο κοιτώντας απεγνωσμένα το ταβάνι, και περισσότερο απολαμβάνοντας τα καλύτερα πράγματα που έχει να μας προσφέρει η τεχνολογία, αντί να σκρολάρουμε άσκοπα στο Facebook και να ανοίγουμε καυγάδες με αγνώστους.

Οι σειρές…
(*) Όλα τα λινκ που ακολουθούν έχουν ελληνικούς υπότιτλους. Για το τι κάνει η κάθε πλατφόρμα ξεχωριστά, και πόσο κοστίζουν οι συνδρομές τους, δες αναλυτικά εδώ.

Η νέα μίνι σειρά 7 επεισοδίων που κάνει πάταγο στο Netflix λέγεται The Queen’s Gambit, έχει θέμα το σκάκι και τους εθισμούς, και μια υπέροχη πρωταγωνίστρια.

Το αριστουργηματικό Πόλεμος και Ειρήνη του BBC αφηγείται όλο το έπος του Τολστόι σε 8 επεισόδια, διαθέσιμα δωρεάν (ούτε εγγραφές ούτε τίποτα) στο Ertflix.

Το Top of the Lake είναι σούπερ αστυνομική σειρά με την θεάρα Ελίζαμπεθ Μος να ερευνά εγκλήματα στο απόκοσμο αυστραλιανό τοπίο. Δύο σαιζόν, 7 επεισόδια η καθεμία, κι αυτό στο Ertflix.

Το ήξερες ότι γυρίστηκε κατασκοπική σειρά στην Αθήνα; Δεν το ήξερες, όλα εμείς πρέπει να σου τα λέμε. Λέγεται Τεχεράνη, και βλέπεται με κομμένη την ανάσα. Την έχει το Apple TV. 

Αν δεν έχεις δει Bojack Horseman, τώρα είναι η ευκαιρία σου να πάρεις σερί και τις έξι σαιζόν του και να αγαπήσεις τους προβληματικούς χαρακτήρες του και τις (ενίοτε πολύ) σκληρές αλήθειες που λένε για τη ζωή σου.



Κι επειδή το παρασοβαρέψαμε, καραντίνα διανύουμε και θες κάτι σαχλό, τον υπαρξισμό μας μέσα, υπάρχουν πάντα τα Emily in Paris (προειδοποίηση περιεχομένου εδώ) Φιλαράκια, όλοι οι κύκλοι στο Netflix και Χαιρέτα μου τον Πλάτανο, ολοκαίνουρια ελληνική σειρά με Πέτρο Φιλιππίδη, Θανάση Κουρλαμπά, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Τάσο Κωστή (όλα τα επεισόδια στο Ertflix)

Οι ταινίες…
(*) Υπότιτλοι στα πάντα και εδώ. Λιγότερο δράμα, περισσότερο ανεβαστικά πράγματα, μέρες που είναι. Αν ψάχνεις για κουλτούρα, δες εδώ.

Το Μερίδιο των Αγγέλων είναι ό,τι πιο χαρωπό έχει κάνει ο Κεν Λόουτς στην καριέρα του. Και θα σου φτιάξει εγγυημένα το κέφι.

Ίσως η πιο τρυφερή ταινία που έγινε την τελευταία δεκαετία για την ανθρωπιά που μπορεί να κινήσει βουνά, η Χάβρη του Άκι Καουρισμάκι θα σου ζεστάνει την καρδιά.

…Και το ίδιο θα κάνει η υπέροχη Αγελάδα που Έπεσε από τον Ουρανό, με τον αργεντίνο της καρδιάς μας, Ρικάρντο Νταρίν.

Το Νόημα της Ζωής και πώς να το χάσετε, αν δεν το είδες το 2004 που βγήκε, πρέπει οπωσδήποτε να το δεις τώρα. Βασικά, και να το είδες τότε, πρέπει να το ξαναδείς. Ντάστιν Χόφμαν, Τζουντ Λο και Ναόμι Γουότς σε μεγάλα κέφια.

Ολόφρεσκη Σοφία Κόπολα, για τους λάτρεις του Χαμένοι στη Μετάφραση (ναι, εννοείται πως έχει και Μπιλ Μάρεϊ). Και το όνομα αυτής, On the Rocks.



Αν δεις το ισπανικό Toc Toc και δε γελάσεις, κάνε μας μήνυση, σε προκαλούμε.

Το ιδιαιτέρως υποτιμημένο I am not an easy man παίρνει τους ρόλους ανδρών και γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία μας και τους αντιστρέφει, καυτηριάζοντας εύστοχα και σπαρταριστά ανισότητες που ίσως και να μην πρόσεξες ποτέ.

Καραντίνο χωρίς Ταραντίνο; Βγαίνει; Δε βγαίνει. Εμείς ψηφίζουμε δαγκωτό Inglourious Basterds  για 107η φορά, αλλά στο Netflix θα βρεις επίσης και Django και Hateful Eight

Δοκίμασε κι αυτό: Στο Taste Dive γράφεις τον τίτλο μιας ταινίας που σου άρεσε, και σου βγάζει καμιά δεκαριά παρόμοιες. Γίνεται και με σειρές, εδώ

Τα βιβλία…
(*) Όλα τα παρακάτω σε ηλεκτρονική μορφή, γιατί παρά τις δίκαιες εκκλήσεις τα βιβλιοπωλεία έκλεισαν κι αν περιμένεις από τις εταιρείες courier, θα ‘χει περάσει η καραντίνα. Πατάς ένα κουμπί και κατεβαίνουν στο κινητό ή στο tablet σου, κι είναι και φτηνότερα (γύρω στα 10€ το καθένα).

Η Πανούκλα του Αλμπέρ Καμύ ξαναέγινε best seller το 2020, για ευνόητους λόγους. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι καθαρά ανατριχιαστική.

Βιβλίο κατάλληλο και για ανθρώπους που δε διαβάζουν βιβλία, ο Αστερισμός Ζωτικών Φαινομένων του Άντονι Μάρα είναι μια ιστορία συγκλονιστική, με εκπληκτικούς χαρακτήρες που διαβάζεται σαν να βλέπεις ταινία. Έχει κλάμα πολύ, έχει όμως και το καλύτερο τέλος που μπορεί να έχει ιστορία που διαδραματίζεται σε πόλεμο.

Αν διάβασες μικρός/η τη Μυθολογία του Νίκου Τσιφόρου και σου άρεσε, ο Αύγουστος Κορτώ της αποτίει ένα μικρό φόρο τιμής στη Νεοελληνική Μυθολογία του, που θα σε κάνει να γελάσεις δυνατά.

Το σκανδιναβικό αστυνομικό μυθιστόρημα γράφει ιστορία την τελευταία δεκαετία, κι εμείς ερχόμαστε να ψηφίσουμε για άξιο εκπρόσωπο του είδους τον Ιεροκήρυκα της Καμίλα Λάγκμπεργκ που δεν θα σε αφήσει να κοιμηθείς μέχρι να το τελειώσεις.

Αν προτιμάς το αστυνομικό σου με φόντο την Αθήνα, και μάλιστα την Αθήνα των 90s, η Αστική Οικία στο Χαλάνδρι της Ισμήνης Καπάνταη είναι για σένα.



Η Μικρά Αγγλία της Ιωάννας Καρυστιάνη είναι μια απολαυστική ιστορία έρωτα και προδοσίας που διαδραματίζεται στην Άνδρο του προηγούμενου αιώνα.

Ανάλαφρο αλλά όχι σαχλό, το Συζητήσεις με Φίλους της Σάλλυ Ρούνεϋ είναι αυτό που λέμε «έλα να μιλήσουμε για γκομενικά» στο λογοτεχνικό του αντίστοιχο.

Θυμάσαι που σου λέγαμε προ μηνών να δώσεις μια ευκαιρία στην erotica; Αν δεν το έκανες, καιρός να το κάνεις. Ξεκίνα με την Ιστορία της Ο, της Πολίν Ρεάζ. 

Οι μουσικές και τα εικονικά ταξίδια…

Στο Radio Garden ακούς τα ραδιόφωνα όλης της γης, είτε πληκτρολογώντας το όνομα μιας πόλης είτε γυρίζοντας την υδρόγειο για να βρεθείς κάπου στην τύχη (εμάς μας έβγαλε στη Βαγδάτη, στο Sumer FM, και περάσαμε εξαιρετικά). Αν σου αρέσει κάποιος σταθμός τον αποθηκεύεις στα αγαπημένα.

Το Drive and Listen το πάει αυτό σε άλλο επίπεδο: Διαλέγεις από τη λίστα πόλη στον κόσμο και οδηγείς στους δρόμους της ακούγοντας τα ραδιόφωνά της. Ευχή και κατάρα σου δίνουμε, μην πας σε πόλη που έχεις πάει και σου λείπει.

Στο Radiooooo πάλι ακούς τα ραδιόφωνα όχι μόνο όλου του κόσμου, αλλά και όλων των δεκαετιών από το 1900 μέχρι σήμερα. Τι εννοείς δεν σε ενδιαφέρει τι άκουγαν στο Καζακστάν το 1953;

Στο Music Map πληκτρολογείς το όνομα ενός τραγουδιστή ή γκρουπ που σου αρέσει, κι αυτό σου βγάζει παρόμοιους για να ψάξεις και να ακούσεις.

Το Partita for 8 Voices είναι μια μουσική σύνθεση-περφόρμανς της Caroline Shaw για τις δυνατότητες της ανθρώπινης φωνής. Παρουσιάστηκε στην Times Square της Νέας Υόρκης και είναι ό,τι πιο εκπληκτικό έχεις ακούσει τα τελευταία χρόνια.



Αν σου αρέσει να ανακαλύπτεις καινούρια μουσική, το Hype Machine αξίζει μια θέση στους σελιδοδείκτες σου. Ούτε εγγραφές, ούτε συνδρομές, ούτε τίποτα, πατάς play και ακούς.

Sim City έπαιζες; Αν ναι, με το Isle of Tune θα ξετρελαθείς: Εδώ φτιάχνεις τις δικές σου πόλεις (νησιά, για την ακρίβεια) που αναλόγως πώς θα συνθέσεις τους δρόμους παίζουν διαφορετική μουσική καθώς τα αυτοκίνητα τους ταξιδεύουν. Μιλάμε για μεγάλο κάψιμο.

Αν τα μόνα είδη μουσικής που σκαμπάζεις είναι η ροκ και η ποπ, άντε και το έντεχνο, το Every Noise at Once έχει πράγματα να σου μάθει. Από dark disco μέχρι Romanian electronic και από εκεί σε progressive psy trance και deep liquid bass, ένα μουσικό ταξίδι δρόμος.

Και εδώ βλέπουμε πόσο μαγικό πράγμα είναι το μοντάζ. Η κομματάρα Like a Rolling Stone του Bob Dylan «τραγουδισμένη» από 16 διαφορετικές εκπομπές (από ντοκιμαντέρ και ρομαντικές κομεντί μέχρι τελεμάρκετινγκ). Αν δεν το δεις, δεν το πιστεύεις.

Στο GeoGuessr βλέπεις έναν τυχαίο δρόμο/πλατεία/περιοχή από το Google Maps και προσπαθείς να μαντέψεις πού στον κόσμο είσαι. Εναλλακτικά, μπορείς να παίξεις σε μια συγκεκριμένη χώρα (η Ελλάδα εδώ) και να προσπαθήσεις να βρεις την περιοχή, ή την πόλη. Είναι σούπερ εθιστικό, αλλά έχει μόνο ένα δωρεάν παιχνίδι τη μέρα. Η συνδρομή όμως είναι πάμφθηνη, 2 δολάρια τον μήνα αν κάνεις ετήσια, ή 3 τον μήνα αν κάνεις μηνιαία. Και στις δύο περιπτώσεις έχεις 10 μέρες δωρεάν δοκιμή.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v