10 διαμαντάκια του ελληνικού σινεμά για να δεις τώρα

Ναι, έχει και Γιώργο Λάνθιμο. Δεν τελειώνει όμως εκεί. Ο σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος έχει ενδιαφέροντα πράγματα να σου πει.
10 διαμαντάκια του ελληνικού σινεμά για να δεις τώρα
Αν ακούς ελληνικό σινεμά και σκέφτεσαι ακόμα Φίνος Φιλμ, ετοιμάσου για τεράστιες εκπλήξεις. Οι ελληνικές ταινίες της τελευταίας δεκαετίας βραβεύονται στα μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού, δημιουργούν σχολές και κάνουν φρέσκο, πολύ ενδιαφέροντα θόρυβο. Ξεκίνα να τικάρεις όσες από το (εντελώς υποκειμενικό) top-10 μας δεν έχεις δει ακόμα.

(*) Πολλές από τις ταινίες παρακάτω τις βρίσκεις και στο Cinobo, την πρώτη ελληνική streaming πλατφόρμα, που έχει δωρεάν δοκιμή για 14 ημέρες, και μετά μηνιαία συνδρομή στα 7,99€ τον μήνα.

Suntan
Του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (2016)

Ο Μάκης Παπαδημητρίου και η Έλλη Τρίγγου δίνουν ρεσιτάλ ερμηνειών σε μια δυνατή ιστορία που ξεκινά κομεντί και καταλήγει ψυχολογικό θρίλερ, με φόντο τα απίστευτα νερά της Αντίπαρου και τα φώτα της θρυλικής ντίσκο La Luna.

Xenia
Του Πάνου Κούτρα (2014)

Μιλώντας για ερμηνευτικά ρεσιτάλ, ο Κώστας Νικούλι και ο Νίκος Γκέλια δίνουν σάρκα και οστά σε δύο απίθανους χαρακτήρες που θα θυμάσαι για καιρό. Η ιστορία ακολουθεί δύο αδέρφια στην εφηβεία τους, που διασχίζουν την Ελλάδα αναζητώντας τον πατέρα που τους εγκατέλειψε μικρούς. Σε ρόλους-έκπληξη οι Γιάννης Στάνκογλου και Άγγελος Παπαδημητρίου.

Attenberg
Της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη (2010)

Η δεκαετία του 2010 άλλαξε για πάντα το ελληνικό σινεμά όπως το ξέραμε, και το Attenberg της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη είναι ένα από τα πρώτα «παιδιά» αυτού που αργότερα ονομάσαμε (δικαίως) weird wave. Μια αλληγορία για την ενηλικίωση, τη σεξουαλική αφύπνιση, τη φιλία και την απώλεια, με απολαυστικούς πρωταγωνιστές τους Αριάν Λαμπέντ, Βαγγέλη Μουρίκη και Γιώργο Λάνθιμο (ω, ναι).

Αστακός
Του Γιώργου Λάνθιμου (2015)

Πολλοί θα σου πουν ότι αυτή είναι η καλύτερη ταινία του Λάνθιμου –και δεν αποκλείεται να έχουν δίκιο. Μια δυστοπική ιστορία για τον έρωτα και την μονομανία των σύγχρονων κοινωνιών μας με τις δυαδικές σχέσεις (που δεν είναι έρωτας) με υπέροχους πρωταγωνιστές τους Κόλιν Φάρελ και Ρέιτσελ Βάις.

Όντως φιλιούνται;
Του Γιάννη Κορρέ (2016)

Μικρούλα (ούτε μία ώρα και 20 λεπτά) και παράξενη, πλην όμως φρέσκια, ολόφρεσκη, «τωρινή» και ενδιαφέρουσα, η ταινία του Γιάννη Κορρέ θα μπορούσε να εκτυλίσσεται στο σαλόνι του σπιτιού σου. Μιλάει (προφανώς) για τον έρωτα και τις δυσλειτουργίες μιας γενιάς που ψάχνει να βρει την ταυτότητά της στην Αθήνα του 21ου αιώνα. Πρωταγωνιστούν οι Θανάσης Πετρόπουλος, Ηρώ Μπέζου, Όμηρος Πουλάκης –και ο The Boy σε ρόλο έκπληξη.

Chevalier
Της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη (2015)

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ του Λονδίνου πήρε αυτή η σκοτεινή, σκοτεινότατη πλην απολαυστική σάτιρα το σενάριο της οποίας υπογράφει ο Ευθύμης Φιλίππου (συν-σεναριογράφος του Γιώργου Λάνθιμου, για τους αμύητους). Πρωταγωνιστούν, κλειδωμένοι σε ένα σκάφος κάπου στον Σαρωνικό, οι Γιώργος Κέντρος, Πάνος Κορώνης, Βαγγέλης Μουρίκης, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Σάκης Ρουβάς.

Ο γιος της Σοφίας
Της Ελίνας Ψύκου (2017)

Κατευθείαν από το Φεστιβάλ της Tribeca στις οθόνες μας έρχεται μια ιστορία που ειδικά αν ήσουν στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2004 θα μιλήσει στην ψυχή σου. Πρωταγωνιστής της είναι ένας 11χρονος από τη Ρωσία που έρχεται στην Αθήνα για να βρει τη μαμά του και τον νέο του μπαμπά. Παίζουν οι Βίκτορ Κόμουτ, Βάλερι Τσεπλάνοβα, Θανάσης Παπαγεωργίου.

Νορβηγία
Του Γιάννη Βεσλεμέ (2014)

Κοίτα τώρα να δεις πόσο σουρεαλιστικό θα γίνει αυτό: Ο Βαγγέλης Μουρίκης παίζει έναν βρικόλακα (!) που ζει στην Αθήνα το 1984, και γνωρίζει σε μια υπόγεια ντίσκο (!) μια πόρνη και έναν νορβηγό έμπορο ναρκωτικών, τους οποίους αναλαμβάνει να οδηγήσει στην Πάρνηθα… και από εκεί στα έγκατα της γης. Ναι, είναι τόσο τέλειο όσο ακούγεται. Παίζουν επίσης η Αλεξία Καλτσίκη και ο Μάρκος Λεζές.

Πλατεία Αμερικής
Του Γιάννη Σακαρίδη (2016)

Ναι, το θέμα είναι αυτό που φαντάζεσαι από τον τίτλο: Η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο έρωτας στα χρόνια της προσφυγικής κρίσης με φόντο την σκοτεινή πλευρά όχι του φεγγαριού αλλά της Αθήνας. Έχει και all star cast: Γιάννης Στάνκογλου, Μάκης Πάπαδημητρίου, Βασίλης Κουκαλάνη, Θέμις Μπαζάκα, Ερρίκος Λίτσης.

Luton
Του Μιχάλη Κωνσταντάτου (2013)

Με πρωταγωνιστές έναν μαθητή λυκείου, μια 30αρα ασκούμενη δικηγόρο και έναν 50αρη ψιλικατζή, η ταινία του Μιχάλη Κωνσταντάτου που ταξίδεψε στα Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και του Λονδίνου μιλά ειλικρινά για τις αθηναϊκές παθογένειες στα χειρότερα χρόνια της ελληνικής κρίσης. Πρωταγωνιστούν οι Νικόλας Βλαχάκης, Ελευθερία Κόμη, Χρήστος Σαπουντζής, Γιώτα Αργυροπούλου, Στηβ Κρικρής, Μάγδα Λέκκα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v