Θα μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι φέτος τον χειμώνα;

Ναι, τα πράγματα δε δείχνουν καλά. Αν χρειάζεσαι λίγη αισιοδοξία μέσα στον ζόφο που ζούμε, αυτό το κείμενο θα κάνει ό,τι μπορεί.
Θα μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι φέτος τον χειμώνα;
της Ηρώς Κουνάδη

Μέτρα πάνω σε μέτρα, λοκντάουν που δεν είναι ακριβώς λοκντάουν, κρούσματα, κι άλλα κρούσματα, και ο αριθμός των ανησυχητικών ειδήσεων όλο και αυξάνεται, απειλώντας να πανικοβάλλει και τους πιο ψύχραιμους εξ ημών. (Αν είσαι αρνητής, συγχαρητήρια, μπορείς να κλείσεις αυτό το κείμενο και να συνεχίσεις τη ζωή σου σαν να μην υπάρχει πανδημία, σου ευχόμαστε να μην διαψευστείς με τον δύσκολο τρόπο).

Τι θα γίνει τον ερχόμενο χειμώνα; Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Ναι, με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται πιθανό να μας πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι. Επειδή, όμως, κάθε φορά που το σκεφτόμαστε αυτό θυμόμαστε εκείνη την τελευταία φράση από το ντοκιμαντέρ που εξηγούσε την πανδημία (αν δεν το έχεις δει δες το, είναι εδώ και είναι πολύ καλό) «κανένας ιός δεν μας νίκησε ποτέ», αποφασίσαμε να μαζέψουμε όση αισιοδοξία μπορέσαμε να βρούμε σε ειδήσεις, έρευνες και αριθμούς, και να τη μοιραστούμε μαζί σου μήπως καταφέρουμε να ηρεμήσουμε όλοι μαζί.

Κατ’ αρχάς, τα εμβόλια: Όπως όλα δείχνουν, θα τα έχουμε νωρίτερα απ’ όσο υπολογίζαμε. Θυμάσαι την άνοιξη που λέγαμε «το νωρίτερο σε ενάμιση χρόνο»; Τώρα η Οξφόρδη λέει λογικά κοντά στα Χριστούγεννα, ο Μπιλ Γκέιτς είπε για το εμβόλιο της Pfizer (το γερμανικό που λέμε) ότι πιθανότατα θα το έχουμε αρχές του ’21, οι Ρώσοι εμφανίζονται ακόμα πιο αισιόδοξοι και λένε ότι ξεκινάνε εμβολιασμούς τον επόμενο μήνα (ναι, η Δύση τρέφει τις σοβαρές αμφιβολίες της για το εμβόλιό τους, αλλά κι η ελπίδα ενός τρελού παραμένει ελπίδα, όπως μας δίδαξε ο μέγας Τόλκιν).

Ο αριθμός των εθελοντών: Έχεις ιδέα πόσο πολλοί είναι; Η Οξφόρδη με την AstraZeneca έχουν ήδη εμβολιάσει 20.000 ανθρώπους, με τον αριθμό να ανεβαίνει σύντομα στους 50.000 στην φάση 3 των δοκιμών. Η Moderna (η φαρμακευτική εταιρεία που φτιάχνει το λεγόμενο αμερικάνικο εμβόλιο) άλλους 30.000, το ένα τρίτο εκ των οποίων μειονότητες –μην απορείς, είναι σημαντικό, δεν μας ενδιαφέρει να σώσουμε μόνο τη λευκή φυλή μας. Και πάει λέγοντας, για καθεμία από τις δέκα φαρμακευτικές που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κούρσα των εμβολίων. Δεν ξέρουμε για σένα, αλλά εμείς μόνο που σκεφτόμαστε τόσους ανθρώπους διατεθειμένους να βάλουν την υγεία τους σε κίνδυνο προκειμένου να μας απαλλάξουν όλους από αυτόν τον εφιάλτη, μια πίστη στην ανθρωπότητα την ανακτάμε.

Οι θεραπείες (και οι έρευνες για θεραπείες, που συνεχίζονται): Πρόσφατη έρευνα συσχέτισε την χορήγηση ασπιρίνης σε ασθενείς με κορωνοϊό, με μικρότερη ανάγκη για διασωλήνωση ενώ πριν από λίγες μέρες ο FDA (ο αμερικανικός ΕΟΦ, σα να λέμε) ενέκρινε το Remdesivir ως την πρώτη ειδική θεραπεία για ασθενείς με covid-19. 

Τα νούμερα: Θα μας πεις «καλά, στη στατιστική και τις πιθανότητες βασίζετε εσείς την αισιοδοξία;». Θα σου πούμε «έχεις τίποτα καλύτερο να αντιπροτείνεις;» «ναι». Γιατί ναι μεν ο παγκόσμιος χάρτης του Πανεπιστημίου του Τζον Χόπκινς είναι κατακόκκινος, και ο αριθμός των θανάτων που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο τραγικός, αλλά αν πατήσεις το βελάκι δίπλα στο ζοφερό Global Deaths, θα δεις πράσινα αντί για κόκκινα νούμερα, των ανθρώπων που ανάρρωσαν. Κι αυτοί, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι 30,3 εκατομμύρια. Και ναι, αυτό σε απλά μαθηματικά θα πει πως αν τελικά κολλήσεις, είναι πιο πιθανό να ζήσεις απ’ ό,τι να πεθάνεις. Τριάντα φορές πιο πιθανό, για την ακρίβεια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v