Πού να κοιτάξω για λίγη αισιοδοξία;

Αν νιώθεις ότι τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να πηγαίνουν χειρότερα… μάλλον κοιτάς σε λάθος μέρος.

Υπάρχουν μέρες που ακόμα και οι πιο δυνατοί άνθρωποι σκέφτονται να τα παρατήσουν. Ότι τίποτα δεν έχει νόημα. Και το καταλαβαίνουμε. Η ζωή μερικές φορές είναι η μία πίεση πάνω στην άλλη, πάνω από ένα ολόκληρο βουνό από προηγούμενες πιέσεις. Ναι…

Σημαίνει αυτό ότι θα το βάλουμε κάτω; Όχι, φυσικά, και γι’ αυτό σου φτιάξαμε αυτό το μικρό κειμενάκι. Για να το κοιτάς τις μέρες που νιώθεις ότι όλα πάνε στραβά, και να θυμάσαι ότι μπορείς να βρεις δύναμη και αισιοδοξία σε πολλά μέρη. Αρκεί να ξέρεις να κοιτάς.

Θα την βρεις μέσα σου
Το πιο σημαντικό από όλα είναι να ξέρεις την εσωτερική σου δύναμη, και να μην φοβάσαι να την επικαλεστείς όταν τα πράγματα σκουραίνουν. Δεν είσαι έρμαιο των καταστάσεων, είσαι ένας άνθρωπος με απόψεις και επιλογές και, μερικές φορές, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να σφίξεις τα δόντια, να βάλεις τις παρωπίδες σου (έχουν και θετικές χρήσεις οι παρωπίδες, μερικές φορές) και να εστιάσεις όλη σου την σκέψη σ’ αυτό που αντιμετωπίζεις τώρα. Μην ξεχνάς ότι τα έχεις καταφέρει μια χαρά μέχρι εδώ, και θα συνεχίσεις να το κάνεις.

Θα την βρεις στα μικρά πράγματα
Ναι, το ξέρουμε. Είναι τόσο κλισέ να λες σε έναν άνθρωπο να υπολογίζει τις μικρές, όμορφες και καθημερινές στιγμές. Αλλά ξέρεις κάτι; Τα κλισέ συνήθως βασίζονται σε αλήθειες, κι αυτή η αλήθεια είναι μεγάλη και σημαντική. Ειδικά για εκείνες τις μέρες που αισθάνεσαι ότι έχεις χάσει τον μπούσουλα. Το παραμικρό καλό πράγμα που θα συμβεί (ή που θα κάνεις, δεν δεχόμαστε μόνο από το σύμπαν) μπορεί να είναι η μικρή, έξτρα ώθηση που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις.

Θα την βρεις στους άλλους ανθρώπους
Πες το μαζί μας, και μην το ξεχάσεις ποτέ: Δεν είναι ντροπή να ζητάς βοήθεια. Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε την ανάγκη να πάρουμε μια ανάσα, και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να ζητήσουμε από τα κοντινά μας άτομα να σηκώσουν λίγο από το βάρος μας. Ή και να αναλάβουν για λίγο τα ηνία, αν τα πράγματα πραγματικά δεν πάνε καλά. Και, αν μη τι άλλο, όλοι έχουμε θετικά άτομα στην ζωή μας—ναι, εκείνα τα άτομα που στις νορμάλ σου μέρες μπορεί και να τα έχεις περιφρονήσει, επειδή δεν καταλαβαίνεις πού την βρίσκουν τόση (χαζή) ενέργεια. Αυτά τα άτομα είναι που θα σου σταθούν, χωρίς να σε αμφισβητήσουν.

Θα την βρεις σε αυτά που έχεις
Κοίτα τριγύρω σου, και νιώσε ευγνωμοσύνη για αυτά που έχεις. Περνάμε τόσο πολύ χρόνο να ανησυχούμε και να σκεφτόμαστε εμμονικά όλα αυτά που δεν έχουμε και φοβόμαστε ότι δεν θα τα αποκτήσουμε ποτέ. Συγκρίνουμε την ζωή μας με τις ζωές των άλλων, ακόμα κι αν η ζωή μας είναι τετράγωνο και των άλλων κύκλος. Όλα αυτά που έχουμε καταφέρει, οι εμπειρίες αλλά και τα αγαθά που έχουμε μαζέψει, οι σχέσεις που κάναμε, η υγεία μας… Όλα αυτά είναι σημαντικά και η μεγαλύτερη απόδειξη ότι τα έχεις καταφέρει μέχρι τώρα. Μην σταματάς.

Θα την βρεις στην γνώση ότι τίποτα δεν μένει σταθερό
Όλα κινούνται, όλα αλλάζουν. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις σήμερα θα είναι οι κακές (αλλά μακρινές) αναμνήσεις του αύριο. Το μόνο που έχεις να κάνεις – και δεν λέμε ότι είναι εύκολο, αλλά μεταξύ μας τίποτα δεν είναι – είναι να μην αφεθείς σε αυτές. Να μην επιτρέψεις στα κακά κομμάτια της ζωής σου να ορίζουν την ύπαρξή σου ολόκληρη. Όλα αλλάζουν, να το θυμάσαι αυτό.

Θ.Δ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v