Μπιλ Γκέιτς: Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς ίσως δούμε το εμβόλιο του κορωνοϊού νωρίτερα από ό,τι ελπίζαμε.
Μπιλ Γκέιτς: Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του All Markets, o Μπιλ Γκέιτς δήλωσε στο Yahoo Finance πως το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα είναι έτοιμο «στις αρχές του επόμενου έτους».

«Με λίγη τύχη, θα έχουμε δύο ή τρία από τα έξι εμβόλια, που βρίσκονται στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών αυτή τη στιγμή. Το εμβόλιο της Pfizer πιθανόν να βρίσκεται μεταξύ των πρώτων. Πρόκειται μια πολύ έμπειρη εταιρεία εμβολίων και σχεδίασε τη μελέτη της πολύ καλά» συμπλήρωσε.  

Εκτός της Pfizer, Ο Γκέιτς αναμένει επίσης την AstraZeneca, τη βρετανική εταιρεία που πιθανότατα θα παρέχει στην Αυστραλία εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού σε περίπτωση που προχωρήσουν οι κλινικές δοκιμές, όπως και τις Johnson&Johnson, Novavax, Moderna και Sanofi.

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ένας εθελοντής που πήρε μέρος στις κλινικές δοκιμές της AstraZeneca, πέθανε, αλλά ο Γκέιτς ανέφερε ότι αυτό δεν αποτέλεσε «έκπληξη» για τη φάση των δοκιμών.

«Ακόμα κι αν εγκριθούν δύο ή τρία, από τα πρώτα έξι εμβόλια, η αποτελεσματικότητά τους στην διακοπή της μετάδοσης του ιού ίσως και να μην είναι τέλεια» συμπλήρωσε.

Αν και είναι πιθανό ότι  η ποσότητα των εμβολίων θα επαρκεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια εποχή του χρόνου θα βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση, πάλι δεν θα επιστρέψουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς σημείωσε ο Γκέιτς.  

«Πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού μέχρι τότε για να ρίξουμε πραγματικά τους αριθμούς και όσο αυτή η ασθένεια υπάρχει οπουδήποτε στον κόσμο, η πιθανότητα επανεμφάνισης θα είναι πάντα εκεί», δήλωσε.

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολο, με τον Γκέιτς να λέει ότι πολλοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να στρέφονται σε θεωρίες συνωμοσίας για πιθανά εμβόλια.  «Το κύμα θεωριών συνομωσίας σχετικά με το εμβόλιο, ότι δηλαδή υπάρχουν άλλες με προθέσεις, με αναφορές σε μένα ή τον φρ. Άντονι Φάουτσι ήταν κάτι που δεν περίμενα», επισημαίνει ο Μπιλ Γκέιτς. «Επομένως, πρέπει να διερωτηθείτε αν αυτό σημαίνει ότι θα επηρεαστεί η πρόθεση των ανθρώπων να φορέσουν μάσκα ή να κάνουν το εμβόλιο. Είμαι ακόμα αισιόδοξος ότι υπάρχει ένα ποσοστό 30% του πληθυσμού που καταλαβαίνει ότι αυτό θα ωφελήσει άλλους ανθρώπους, και έτσι θα εμβολιαστούν» τόνισε. 

Ο συνιδρυτής της Microsoft είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει επικοινωνία με φτωχότερες χώρες ώστε να διασφαλιστεί η διανομή του εμβολίου. Ο επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι, δήλωσε στη Σύνοδο Κορυφής του All Markets ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να βιώνουν το πρώτο κύμα της πανδημίας. 

«Το βλέπω περισσότερο ως παράταση -και επιδείνωση- του πρώτου κύματος» είπε.   «Αρχίσαμε να βλέπουμε μια κορύφωση που προκάλεσε περίπου 70.000 κρούσματα την ημέρα. Τώρα καθώς πέφτει η θερμοκρασία, επιστρέψαμε ξανά στο χειρότερο πιθανό σενάριο, με περισσότερα από 80.000 κρούσματα την ημέρα».

Πηγή: au.finance.yahoo.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v