ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Χειριστικοί άνθρωποι και πώς να τους αντιμετωπίσεις

Οι χειριστικοί άνθρωποι υπάρχουν παντού γύρω μας. Το θέμα είναι να μαθαίνεις να αναγνωρίζεις τα μοτίβα συμπεριφοράς τους και να τους αντιμετωπίζεις.

Χειριστικοί άνθρωποι και πώς να τους αντιμετωπίσεις

Μεγάλη κουβέντα να πεις κάποιον χειριστικό… αλλά πολλές φορές θα είναι και αλήθεια. Οι χειριστικοί άνθρωποι υπάρχουν παντού τριγύρω μας και μερικές φορές είναι δύσκολο να τους καταλάβουμε – πριν τουλάχιστον να είναι πολύ αργά.

Και επειδή όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε πέσει «θύμα» μιας τέτοιας προσωπικότητας (είτε την πεις χειριστική, είτε ναρκισσιστική, είτε απλώς κοινωνικά ψυχοπαθή, το ίδιο θα εννοείς μάλλον), έχουμε μερικές συμβουλές για το πώς να τους αντιμετωπίσεις.

Αυτά είναι τα 9 πιο συνηθισμένα γνωρίσματά τους, αλλά και τι να κάνεις μόλις τα διακρίνεις.

1. Οι χειριστικοί άνθρωποι είτε δεν έχουν γνώση του τρόπου με τον οποίο εμπλέκουν άλλους και δημιουργούν ορισμένα σενάρια, είτε πιστεύουν αληθινά ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζουν μία κατάσταση είναι ο μοναδικός, καθώς βλέπουν τις ανάγκες τους να ικανοποιούνται και αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία.

2. Οι χειριστικοί άνθρωποι δεν κατανοούν την έννοια των ορίων. Δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι να κατακτήσουν αυτό που θέλουν, και δεν τους αφορά ποιος πληγώνεται στην πορεία.

3. Ο χειριστικός άνθρωπος αποφεύγει τις ευθύνες για τη δική του συμπεριφορά, κατηγορώντας τους άλλους. Δεν είναι ότι οι άνθρωποι οι οποίοι χειραγωγούν δεν καταλαβαίνουν τι είναι η ευθύνη, απλώς μπορούν (στο μυαλό τους, αλλά πολλές φορές και φωναχτά) να ξεφουρνίσουν πολύ πειστικά επιχειρήματα που τους απαλλάσσουν από κάθε κατηγορία.

4. Οι χειριστικοί άνθρωποι λατρεύουν να βρίσκονται γύρω σε ευαίσθητους ανθρώπους, ή ανθρώπους που αντιδρούν περισσότερο βάσει των συναισθημάτων, και όχι της λογικής. Συνήθως, στις αρχές της σχέσης, τα καλά λόγια δεν σταματούν να βγαίνουν από το στόμα τους, ενώ μόλις ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους αρχίζουν να απομακρύνονται και να ψυχραίνουν πολύ απότομα.

5. Ένας καλός τρόπος για να καταλάβεις αν κάποιος είναι χειριστικός: Άκου τον πώς μιλάει για τους άλλους ανθρώπους. Όσο περισσότερα πισώπλατα λόγια ακούς και όσο περισσότερο δράμα παίζει στην ζωή τους, τόσο πιο δυνατά να χτυπάει και ο συναγερμός στο κεφάλι σου.

6. Κάθε φορά που θα προσπαθήσεις να κάνεις συζήτηση για τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε μεταξύ σας, θα καταλήξει να σε κάνει να ζητάς εσύ συγγνώμη και να νιώθεις πως για όλα φταις εσύ.

7. Ένας επίσης καλός κανόνας είναι να κρίνεις τους ανθρώπους αποκλειστικά από τις πράξεις και όχι από τα λόγια τους. Απλό, κατανοητό, δύσκολο αλλά αναγκαίο. Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

8. Επίσης, εμπιστεύσου το ένστικτό σου. Αν, για παράδειγμα, με την πρώτη εντύπωση ένα άτομο δεν σου φανεί και πολύ καλό, μάλλον υποσυνείδητα κάτι θα ξέρεις. Ναι, μπορεί να κάνεις απλώς προβολή παλιότερά σου τραύματα, είναι πάντα μια πιθανότητα αυτή, αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε—το ένστικτό σου όντως ξέρει καλύτερα από εσένα την διαφορά μεταξύ καλού και κακού.

9. Τέλος, οι χειριστικοί άνθρωποι προσπαθούν συνέχεια να κερδίζουν συμμάχους, έτσι ώστε να έχουν άμεση υποστήριξη σε περίπτωση που η κακή τους συμπεριφορά γυρίσει μπούμερανγκ. Αν δεις άνθρωπο – ειδικά στα social media – να έχει μια πρόθυμη στρατιά από «φίλους» και γνωστούς που θα έβαζαν το χέρι τους στην φωτιά για εκείνον… εχμ, μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Κανείς δεν είναι τόσο δημοφιλής χωρίς να κρύβει κάτι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2