Πράγματα που μας έλειψαν και τώρα μπορούμε να βρούμε

Ίσως έχει έρθει η ώρα να παραδεχτούμε μερικά πράγματα: Τα ψώνια μας έλειψαν πολύ στην καραντίνα.
Πράγματα που μας έλειψαν και τώρα μπορούμε να βρούμε
Μέσα στην καραντίνα μπορούσες πρακτικά να παραγγείλεις ό,τι χρειαζόσουν και να το παραλάβεις σπίτι σου. Ανέπαφα κιόλας, για να μην κινδυνεύσεις. Τώρα, θα μας πεις, αυτό ήταν λιγάκι ανήθικο, επειδή οι διανομείς τι φταίνε σε όλο αυτό; Και μπορεί να ξεκινήσει μία πολύ μεγάλη συζήτηση περί ηθικής κατανάλωσης, αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε αυτό. Θέλουμε να γράψουμε ένα μικρό κείμενο-ύμνο στο shopping που μπορούμε να κάνουμε τώρα που άνοιξαν τα μαγαζιά, επειδή κατανάλωση σημαίνει ύπαρξη!

Ξανά, δεν θα ανοίξουμε συζήτηση για την τελευταία αυτή πρόταση.

*Πότε ήταν η τελευταία φορά που πήγες να ψωνίσεις ρούχα; Που έψαξες τα ράφια και τις κρεμάστρες μία-μία για να βρεις αυτό που θες, μετά πήγες στο δοκιμαστήριο και το φως ήταν απαίσιο και ίδρωνες, αλλά μετά σε δικαίωνε το ρούχο επειδή καθόταν πάνω σου καλά. Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι μόλις ξαναζήσουμε το στρες αυτών των σκληρών φώτων θα μας φύγει η νοσταλγία, αλλά επίσης φοράγαμε τις φόρμες μας για δύο μήνες και χρειαζόμαστε κάτι για να νιώσουμε πάλι ζωντανοί.

*Οι αγορές εργαλείων γυμναστικής ονλάιν εκτινάχθηκαν μέσα στην καραντίνα. Το πρόβλημα εδώ ξέρεις ποιο είναι; Ονλάιν δεν έχεις κάποιον που σίγουρα ξέρει να σου εξηγήσει ακριβώς τι χρειάζεσαι και πώς να μην κάνεις κακό στον εαυτό σου. Γενικά, οι μεγάλες αλλαγές στην ζωή, όπως το να ξεκινάς γυμναστική, καλό είναι να γίνονται αφού ζητήσουμε και λίγη βοήθεια από κάποιον που γνωρίζει.

*Ξέρεις, επίσης, τι μας έχει λείψει πάρα πολύ; Η λαϊκή. Και θα απαριθμήσουμε τους λόγους. Πρώτον, στηρίζουμε ντόπια αγορά, τονώνουμε τοπική οικονομία και δεν επιβαρύνουμε το περιβάλλον αγοράζοντας τρόφιμα που έχουν μεταφερθεί εδώ από εξωτερικό (σε αυτές τις περιπτώσεις, ναι, βεβαίως έχουμε και δικά μας). Δεύτερον, οι τιμές είναι σαφώς καλύτερες από το μανάβικο της γειτονιάς σου. Τρίτον, όλοι έχουμε δυο-τρεις παραγωγούς στην λαϊκή που τιμούμε και εμπιστευόμαστε σταθερά κάθε βδομάδα, και ξέρουμε ακριβώς τι βάζουμε στο πιάτο μας. Τέταρτον και τελευταίο, ακόμα και σε εποχές Covid-19 (ή ίσως ειδικά σε εποχές Covid-19), η φασαρία της λαϊκής είναι από τα πιο ψυχοθεραπευτικά πράγματα.

*Για ένα ευχάριστο διάλειμμα, να κάνουμε και την γενική διαπίστωση ότι ακόμα και το να κοιτάμε βιτρίνες είχε έναν συγκεκριμένο ρόλο στην ζωή μας—άλλους τους βοηθούσε να χαλαρώνουν, άλλους να θέτουν στόχους. Θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτό δείχνει ότι ακόμα και η ιδέα του να ξοδεύουμε χρήματα είναι αρκετή για να επιδράσει στην ψυχολογία μας, αλλά είπαμε· αυτό δεν είναι τέτοιο κείμενο.

*Τα βιβλιοπωλεία. Επειδή όσο το διάβασμα είναι ανάγκη, άλλο τόσο ανάγκη είναι και το να ξεφυλλίζεις τριάντα βιβλία μέχρι να αποφασίσεις ποιο θες να πάρεις μαζί σου και μετά να γυρνάς σπίτι με τέσσερα νέα βιβλία. Ονλάιν χάνει τόσο πολύ την μαγεία του.

*Αν το καλοσκεφτείς, ένα από τα πιο σταθερά θέματα αυτού του κειμένου είναι πως οποιαδήποτε ανταλλαγή χρημάτων για ένα υλικό αγαθό γίνεται πολύ καλύτερη όταν δύο ή περισσότεροι άνθρωποι αλληλεπιδρούν πρόσωπο με πρόσωπο. Επειδή μπορεί στην πραγματικότητα αυτή η ανταλλαγή χρημάτων να κρατάει μια κοινωνία ζωντανή, αλλά χωρίς τους άλλους ανθρώπους όλα είναι πολύ πιο μίζερα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v