Οι πιο συχνές παρεξηγήσεις της συμβίωσης

Είτε μιλάμε για ένα ζευγάρι που μένει μαζί, είτε για απλή συγκατοίκηση, θα υπάρξουν στιγμές που τα πράγματα δεν θα είναι καλά. Ψυχραιμία, όμως.
Οι πιο συχνές παρεξηγήσεις της συμβίωσης
Η συμβίωση δεν είναι εύκολο πράγμα. Όσοι έχουν συγκατοικήσει στην ζωή τους σίγουρα το έχουν μάθει – και πολλοί το έμαθαν ίσως μέσα στον εγκλεισμό της καραντίνας για τον κορωνοϊό. Είναι αλήθεια, υπάρχουν πολλά προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν όταν δυο άτομα μένουν μαζί, και είναι πολύ εύκολο να γίνουν παρεξηγήσεις, ακόμα και καυγάδες.
Αυτές είναι μερικές από τις πιο συχνές παρεξηγήσεις που μπορούν να υπάρξουν στην συμβίωση, αλλά και τι μπορείς να κάνεις για να τις λύσεις.

Το θέμα με τις δουλειές του σπιτιού
Πάντα θα μπαίνει πρώτο σε τέτοιες περιπτώσεις. Κάποιος θα κάνει περισσότερες δουλειές και κάποιος λιγότερες, ή κάποιος μπορεί να μην κάνει και καθόλου. Είναι από τις πιο συχνές αφορμές για να ξεσπάσει καυγάς, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τις περισσότερες φορές είναι μόνο μια αφορμή· συνήθως υπάρχουν βαθύτερα προβλήματα, απλώς το θέμα της καθαριότητας είναι κάτι που μπορεί να εμφανίζεται συχνότερα στην καθημερινή ζωή. Προσπαθήστε να το συζητήσετε ψύχραιμα, αλλά και να μοιράσετε τις δουλειές με ένα πρόγραμα που να είναι δίκαιο και για τους δυο σας.

Το θέμα των καλεσμένων
Μπορούμε να φέρουμε καλεσμένους στο σπίτι, αλλά τι ώρες; Και πόσο πιο νωρίς θα ήταν καλό να ενημερώσουμε τον συγκάτοικό μας; Και μήπως υπάρχουν άτομα από τους κύκλους και των δύο που είμαστε πιο εντάξει να έρχονται συχνότερα, αλλά για κάποια άλλα άτομα ισχύουν περιορισμοί; Αυτά, γενικά, είναι καλό να τα συζητάτε, κι ας γίνει κάπως άβολη η κουβέντα, αν προκύψουν αντιπάθειες.

Το θέμα του θορύβου
...και της μουσικής, προφανώς. Το να συγκατοικείτε με ένα άτομο που έχετε ίδιο γούστο στην μουσική είναι τέλειο, αλλά όχι συχνό. Αλλά και πάλι, το ζήτημα του θορύβου μπορεί να εμφανιστεί. Πιστεύουμε ότι με το να εφαρμόσετε κάποια αρχικά όρια (για παράδειγμα, ενημερώνοντας τον συγκάτοικο ότι θα ξαπλώσετε, άρα θα θέλατε να μην βάλει μουσική) θα μπείτε σε καλό δρόμο για να ξεκινήσετε μία συνεχή επικοινωνία επί του θέματος, χωρίς να χρειαστεί να το θίξετε ποτέ στην πραγματικότητα. Εκτός κι αν παίζει σοβαρό θέμα έλλειψης σεβασμού.

Το θέμα του πρωινού
Πολύ εύκολο να το υποτιμήσεις, αλλά είναι σοβαρό πρόβλημα. Κάποιοι άνθρωποι είναι πρωινοί τύποι. Ξυπνούν και είναι έτοιμοι να αδράξουν την μέρα, θέλουν κουβέντα και δράση. Κάποιοι άλλοι δεν μιλιούνται μέχρι να τελειώσουν την δεύτερη κούπα καφέ. Όπως είναι λογικό, δύο τέτοιες προσωπικότητες – χωρίς να έχουν θέληση για συμβιβασμό – δεν μπορούν εύκολα να φάνε πρωινό μαζί. Και, για να είμαστε ειλικρινείς, είναι δύσκολο να κάνεις συνειδητά συμβιβασμούς με την τσίμπλα στο μάτι.

Το θέμα του φαγητού
Τρώμε μαζί; Μαγειρεύουμε κατσαρόλα ή ο καθένας τα δικά του; Τρώει ο ένας απ’ τα πράγματα του άλλου; Το θέμα του φαγητού μπορεί να γίνει περίεργο, επειδή υπάρχει και ο οικονομικός παράγοντας μέσα. Αν υπάρχουν παρεξηγήσεις, προσπαθήστε να τις λύσετε όσο πιο ψύχραιμα γίνεται. Και μην ξεχνάτε ότι το να τρώτε μαζί είναι και πολύ καλό για να δεθείτε. Το φαγητό πάντα έφερνε τους ανθρώπους πιο κοντά.

Το θέμα του πόσο χρόνο περνάτε μαζί
Αυτό μπορεί να γίνει τεράστιο πρόβλημα στις ερωτικές κυρίως σχέσεις—όχι πως δεν υπάρχει φθορά από το να είστε όλη την ώρα μαζί και σε μια πλατωνική συγκατοίκηση, βέβαια. Μια αρχική κουβέντα για τον προσωπικό χρόνο είναι καλή για να ξεκινήσετε να βάζετε όρια. Και, πάντα, μην ξεχνάτε ότι αυτό δεν είναι κάτι που συζητάτε επειδή κλονίζεται η σχέση σας, αλλά για να είστε σίγουροι ότι η σχέση σας θα παραμείνει λειτουργική.

Το θέμα των συντρόφων
Σε πλατωνικές συγκατοικήσεις (ή πολυσυντροφικούς παρτενέρ, δεν κρίνουμε), και πιο συγκεκριμένα: Πότε είναι εντάξει να φέρει ο ένας συγκάτοικος άτομο στο σπίτι; Τι συμβαίνει με το σεξ; Πόσο άνετοι είμαστε σ’ αυτό το σπίτι; Πιστεύουμε ότι από την στιγμή που και οι δύο συγκάτοικοι έχουν ορίσει με τι νιώθουν άνετα και με τι όχι, και από την στιγμή που υπάρχει σεβασμός, αυτό το θέμα δεν θα ‘πρεπε να είναι μεγάλο πρόβλημα. Εκτός κι αν ο συγκάτοικός σου κάνει σεξ και το σπίτι μεταμορφώνεται σε όπερα, εκεί έχεις το δικαίωμα να θυμώσεις.

Η επίσκεψη των γονέων
Πάντα ένα θέμα που μπορεί να συζητηθεί από πριν, για να μην δημιουργηθεί ποτέ πρόβλημα. Επίσης, αν υπάρχουν γονείς που έχουν την τάση να εμφανίζονται απρόσκλητοι, αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να κάνεις μια αρκετά σκληρή, αλλά και πολύ απογαλακτιστική συζήτηση με τους γονείς σου.

Το θέμα ότι σου λείπει η μοναξιά
Μερικές φορές, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, θες απλά την μοναξιά σου. Δεν θες να δεις άνθρωπο. Προφανώς, αν παίζουν χωριστά δωμάτια, δεν θα πρέπει να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα—αν επίσης το άτομο που θέλει να μείνει μόνο του είναι διατεθειμένο να συμβιβαστεί ότι, εμμ, όταν υπογράφεις συμβόλαιο για συγκατοίκηση, αρνείσαι και το δικαίωμά σου να έχεις ανά πάσα στιγμή όλο το σπίτι για τον εαυτό σου. Μην τα θέλουμε κι όλα δικά μας.

Ένα τελευταίο πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε όσον αφορά αυτά τα προβλήματα επικοινωνίας – επειδή περί αυτού πρόκειται, στην ουσία – είναι πως καλύτερα να εκφράζουμε το πρόβλημά μας τονίζοντας πώς αισθανόμαστε εμείς, και όχι εκτοξεύοντας μια κατηγορία στον συγκάτοικό μας. Για παράδειγμα, είναι πολύ πιο παραγωγικό να πεις «Χρειάζομαι βοήθεια με τις δουλειές του σπιτιού, επειδή είμαι κουρασμένος», αντί να πεις «Ποτέ δεν καθαρίζεις και τα κάνω όλα εγώ».
Ακόμα κι αν μια κατάσταση μας έχει κάνει να νιώθουμε αρκετά εκνευρισμένοι, το να εκφραστούμε απότομα ή άσχημα είναι πάντα ο πιο σύντομος δρόμος για να χάσουμε το δίκιο μας.

του Θοδωρή Διάκου
με την βοήθεια της ψυχολόγου, κ. Ευθυμίας Τσιγαρίδα


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v