Αποτέφρωση νεκρών: Πόσο κοστίζει και πού γίνεται

Μετά από δεκαετίες αγώνων και προσπαθειών το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα είναι γεγονός. Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε.
Αποτέφρωση νεκρών: Πόσο κοστίζει και πού γίνεται

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019 η Ελλάδα μπήκε, επιτέλους, στον χάρτη των χωρών που προσφέρουν τη δυνατότητα αποτέφρωσης σε όσους πολίτες το επιθυμούν. Μέχρι τότε, εκατοντάδες ήταν αναγκασμένη σε post mortem μετανάστευση σε κρεματόριο της Βουλγαρίας.

Το πρώτο αποτεφρωτήριο λοιπόν, λειτουργεί κανονικά και με τον νόμο στην Ριτσώνα Ευβοίας, σε ένα μοντέρνο κτίσμα το οποίο δημιουργήθηκε από ιδιώτες και συγκεκριμένα από την εταιρεία Crem Services S.A. Μέχρι στιγμής, από τον Οκτώβριο, έχει πραγματοποιήσει περίπου 500 αποτεφρώσεις.

Η διαδικασία που ακολουθείται

Αρχικά, επικοινωνείτε με το γραφείο τελετών και συνεννοείστε για θέματα που αφορούν την όλη διαδικασία, την τιμή κ.ο.κ. Ύστερα το γραφείο θα σας ζητήσει βεβαίωση του θανόντος εν ζωή πώς αυτή ήταν η επιθυμία του, ενώ αν δεν έχει αφήσει ο ίδιος, θα το βεβαιώσουν οι κατιόντες συγγενείς ήτοι ο σύζυγος, τα παιδιά του κτλ. Η βεβαίωση στην δεύτερη περίπτωση επικυρώνεται σε ΚΕΠ με γνήσιο υπογραφής.

Στη συνέχεια το γραφείο θα κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες που απαιτούνται (ιατρικά πιστοποιητικά, ληξιαρχική πράξη θανάτου κ.α.) και αφού παραλάβει τη σωρό από το νοσοκομείο ή από το σπίτι, θα την φυλάξει σε ψυκτικό θάλαμο. Αφού οριστεί σε συνεννόηση με το Αποτεφρωτήριο η ώρα και η ημερομηνία της αποτέφρωσης, η σωρός παραδίδεται εκεί την ίδια ημέρα ή την προηγούμενη.

«Η όλη διαδικασία της καύσης διαρκεί περίπου 2 με 2,5 ώρες. Αν η οικογένεια το επιθυμεί τότε μπορεί να μείνει στο αποτεφρωτήριο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να είναι έτοιμη η τεφροδόχος», μας λέει ο κ. Αντώνης Αλακιώτης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του αποτεφρωτηρίου. Διαφορετικά, η οικογένεια παραλαμβάνει την τεφροδόχο από το γραφείο τελετών.

«Διαβάστηκε»

«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας δίνει την επιλογή σε οποιονδήποτε θέλει να αποτεφρωθεί να έχει θρησκευτική τελετή. Μπορεί να μην δίνει εξόδιο ακολουθία, όμως επιτρέπει την τέλεση τρισάγιου, στο οποίο με εξαίρεση κάποια εδάφια ο νεκρός ‘διαβάζεται’ από τον ιερέα», επισημαίνει ο κ. Αλακιώτης.

Στην τελετή αυτή δεν διαβάζονται τα εδάφια του Ευαγγελίου, όμως η οικογένεια μπορεί να ακούσει από τον ιερέα όλα εκείνα που θα ήθελε να ακούσει σε μια κηδεία, λόγου χάρη το «αιωνία του η μνήμη». Μάλιστα, όπως μας πληροφορεί ο ίδιος, σε κάποιους Ναούς οι ιερείς δεν ζητούν την ληξιαρχική πράξη θανάτου για να διαπιστώσουν αν θα γίνει καύση και αν κάνουν τρισάγιο αντί για εξόδιο. Παρέχουν την εξόδιο ακολουθία χωρίς καμία επιφύλαξη για το αν ο θανών αποτεφρωθεί ή θαφτεί.

Παρ’ όλα αυτά, αν θελήσετε η τελετή να γίνει μέσα σε Ναό θα δυσκολευτείτε καθώς λίγοι Ναοί επιτρέπουν είτε το τρισάγιο είτε την εξόδιο ακολουθία σε περιπτώσεις καύσης μέσα στον ίδιο τον «Οίκο του Θεού». Το τρισάγιο όμως μπορεί να γίνει είτε στο αποτεφρωτήριο, είτε ακόμα και στο ίδιο το σπίτι. Μάλιστα πολλά γραφεία τελετών αναλαμβάνουν να φέρουν ιερείς στο αποτεφρωτήριο και λοιπά παρελκόμενα (κεράκια, εικόνες, στολισμοί κ.α.) παρέχοντας έτσι την θρησκευτική υποστήριξη που τυχόν ζητούν οι συγγενείς. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με ψάλτες ή κάποιο μουσικό σχήμα. 

Πόσο κοστίζει η διαδικασία;

«Όταν ξεκινήσαμε τη λειτουργία μας, το αποτεφρωτήριο της Βουλγαρίας έπαιρνε 570€ για την καύση. Από την πλευρά μας ορίσαμε το κόστος στα 600€, λαμβάνοντας υπόψη τα λειτουργικά έξοδα του κτιρίου τα οποία είναι μεγαλύτερα σε σχέση με εκείνο στη Βουλγαρία», απαντά ο κ. Αλακιώτης.

Σε αυτήν τη τιμή θα πρέπει να προσθέσετε και τα έξοδα του γραφείο τελετών (φέρετρο, αμοιβές γιατρών για πιστοποιητικά, ανθοστολισμοί, κονιάκ κ.α.). Έτσι το τελικό κόστος για το σύνολο των παροχών φτάνει περίπου τα 2000€.

Από την πλευρά του το Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας παρέχει και κάποιες επιπλέον παροχές για το τελευταίο ταξίδι. Πέρα από τα έξοδα φύλαξης σε τεφροδόχο στον χώρο του έναντι 50€, υπάρχει δυνατότητα να γίνει η διασπορά της τέφρας στη θάλασσα με πλοίο και η διοργάνωση ενός τελετουργικού που πραγματοποιείται σε όλον τον δυτικό κόσμο. Κατά τη διάρκειά του, η τεφροδόχος βυθίζεται στο νερό, ενώ το πλοίο κάνει τρεις γύρους περιμετρικά του σημείου και οι συγγενείς/φίλοι πετούν λουλούδια στη θάλασσα. Οι καμπάνες του πλοίου ηχούν σε πένθιμο ρυθμό, αντίστοιχο με εκείνο που σήμανε κάθε φορά που κηδευόταν στη θάλασσα κάποιος ναύτης από το πλήρωμα. Στο τέλος το πλοίο επιστρέφει στη στεριά, ενώ το σημείο όπου βυθίστηκε η τεφροδόχος αποθηκεύεται με συντεταγμένες σε περίπτωση που οι συγγενείς θελήσουν να το ξαναεπισκεφθούν στο μέλλον.

Επίσης, κατόπιν συνεννόησης με την οικογένεια, παρέχεται η δυνατότητα ναύλωσης ανεμόπτερου (παραπέντε), το οποίο θα διασπείρει την τέφρα από ύψος στη θάλασσα ή όπου αλλού επιθυμούν οι συγγενείς. Τέλος, η τέφρα μπορεί να θαφτεί σε έναν χώρο μαζικής ενθύμισης ήτοι Memorial Garden όπως είναι γνωστό στο κόσμο, ο οποίος βρίσκεται μέσα στον χώρο του Αποτεφρωτηρίου.

Για μια τελετή με 20 άτομα σε κοντινή απόσταση (π.χ. Πειραιάς) το κόστος στο πλοίο υπολογίζεται στα 400-500 ευρώ, για τη διασπορά με Παραπέντε στα 250-300€, ενώ η ταφή σε Memorial Garden κοστίζει εφάπαξ 50€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v