8 τρόποι να προστατεύεις τον εαυτό σου online

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για την ασφάλεια στο ίντερνετ. Επειδή έχουμε 2020 και τίποτα στο ίντερνετ δεν είναι ασφαλές.
8 τρόποι να προστατεύεις τον εαυτό σου online
Το ίντερνετ είναι η μεγαλύτερη εφεύρεση του ανθρώπου. Μας έφερε όλους κοντά. Η πληροφορία πλέον είναι κάτι που μπορεί να μεταδοθεί από την μια γωνιά του πλανήτη στην άλλη μέσα σε λίγα νανοδευτερόλεπτα. Τόση πολλή πληροφορία.

Και μέσα σε όλη αυτή τη πληροφορία, καραδοκούν κίνδυνοι. Και αυτός είναι ένας σύντομος, περιεκτικός οδηγός για να τους αποφύγεις. Ειδικά αν οι γνώσεις σου όσον αφορά το ίντερνετ και την τεχνολογία είναι περιορισμένες.

1. Άλλαζε συχνά κωδικούς
Ναι, είναι μπλέξιμο. Ναι, ο κωδικός που χρησιμοποιείς στο Facebook μπορεί να είναι ο ίδιος που χρησιμοποιείς στο email σου και παντού—το θέμα είναι πως θα ήταν καλό μια φορά τον χρόνο ή το εξάμηνο να αλλάζεις τον κωδικό σου, για να μεγιστοποιείς την ασφάλεια του (οποιουδήποτε) λογαριασμού σου. Και να φροντίζεις ο κωδικός σου να είναι δυνατός, δηλαδή να περιέχει μικρά και κεφαλαία γράμματα, όπως και τουλάχιστον έναν αριθμό και ένα σημείο στίξης.

2. Προσοχή στις αγορές με κάρτα
Όχι, ποτέ δεν θέλουμε να αποθηκεύσει το πρόγραμμα πλοήγησής μας (browser) τους κωδικούς μας, και ειδικά τα στοιχεία της πιστωτικής μας κάρτας. Επίσης, ψηλά και αριστερά, δίπλα από το http, δες αν η σελίδα στην οποία οδηγήθηκες για να πληρώσεις είναι κρυπτογραφημένη, ώστε τα προσωπικά σου στοιχεία να είναι ασφαλή.

3. Μην απαντάς σε αγνώστους
Πιθανότατα, δεν είναι καν άνθρωποι. Ειδικά αν το μήνυμά τους σε ενημερώνει ότι κέρδισες κάτι ή ότι ζουν 3 χιλιόμετρα μακριά σου και θέλουν να κάνουν σεξ μαζί σου. Συνήθως θα σου στείλουν κι έναν σύνδεσμο να ακολουθήσεις. Μην κάνεις κλικ.

4. Γενικότερα, μην κάνεις κλικ που δεν χρειάζεται να κάνεις
Για παράδειγμα, σε συνδέσμους από σελίδες που δεν γνωρίζεις και δεν εμπιστεύεσαι. Και ειδικά οπουδήποτε σου λέει «ΚΛΙΚΑΡΕ ΕΔΩ».

5. Άλλαξε κωδικό στο router σου
Αν αφήσεις τον εργοστασιακό, είναι πιο εύκολο κάποιος να τον ανακαλύψει και να σου κλέβει ίντερνετ. Συνεπώς, αν δεν μπορείς μόνος σου, ζήτησε βοήθεια από την ομάδα τεχνικής εξυπηρέτησης του παρόχου σου, ώστε να σε βοηθήσουν να «κλειδώσεις» καλύτερα το router σου.

6. Μην μοιράζεσαι πολύ προσωπικά στοιχεία
Από ημερομηνία γέννησης μέχρι διεύθυνση ή το όνομα του κατοικίδιού σου, όλες αυτές οι πληροφορίες είναι μικρές βελόνες μέσα στ’ άχυρα που θα βρουν τρόπο κάποια στιγμή να σε τσιμπήσουν. Μην το παρακάνεις, ειδικά όταν τα κοινωνικά σου δίκτυα (Facebook, Instagram κτλ) σου ζητούν να συμπληρώσεις ακόμα περισσότερα.

7. Φρόντισε το antivirus σου να είναι ενημερωμένο
Ένα καλό πρόγραμμα antivirus συνήθως θα κοστίσει κάποια χρήματα, αλλά είναι από τις πιο σημαντικές επενδύσεις που μπορείς να κάνεις για την ιντερνετική σου ασφάλεια. Μην το παραλείψεις. Βέβαια, υπάρχει πάντα και το αγαπημένο, τιμιότατο και δωρεάν (αλλά όχι πλήρες) AVG

8. Μην χρησιμοποιείς δημόσιο ασύρματο ίντερνετ
Ναι, μπορεί η πλατεία που βρέθηκες να έχει wifi, αλλά δεν έχεις την παραμικρή ιδέα ποιος σου το παρέχει και τι κάνει με όλα αυτά τα στοιχεία στα οποία του δίνεις πρόσβαση όταν συνδέεσαι στο δίκτυό του. Πρόσεχε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v