Πώς να διαφωνείς πολιτισμένα

Επειδή ακόμα και το μεγαλύτερο δίκιο του κόσμου να έχεις με το μέρος σου, αν μιλάς απότομα και άσχημα, θα το χάσεις.
Πώς να διαφωνείς πολιτισμένα
Δεν είναι ψέμα ότι η καλή συμπεριφορά πάντα βοηθά. Σε κάθε περίσταση. Και ειδικά αν το κλίμα είναι φορτισμένο, οι απόψεις δεν συγκλίνουν και οι τόνοι της φωνής απειλούν να αγγίξουν ντεσιμπέλ που σίγουρα δεν τα λες ψύχραιμα. Και επειδή αν φωνάζεις και είσαι αγενής θα χάσεις όλο το δίκιο σου, αυτές είναι μερικές συμβουλές για να διαφωνείς με κόσμο και να στηρίζεις τις απόψεις σου, χωρίς να γίνεσαι απαίσιος.

Μην κάνεις προσωπικές επιθέσεις
Όσο κι αν διαφωνείς με το άτομο που έχεις απέναντί σου, όσο κι αν θέλεις να βάλεις τις φωνές με αυτά που λέει, καλύτερα να μην το κάνεις. Όταν επιχειρηματολογούμε, δεν στρεφόμαστε εναντίον του συνομιλητή μας. Διαφορετικά, δείχνουμε ότι δεν μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε την άποψή μας, αλλά να «κερδίσουμε» τον καυγά.

Μην μιλάς αυθαίρετα
Οι γενικεύσεις δεν είναι ωραίο πράγμα. Τα στατιστικά που έβγαλες από το μυαλό σου, επίσης δεν είναι ωραίο πράγμα. Το να κρίνεις μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας βασιζόμενος στις δικές σου εμπειρίες και σε όσα έχεις παρατηρήσει στον στενό σου κύκλο, και μετά να πιστεύεις ότι αυτές οι αυθαίρετες σκέψεις είναι αντικειμενικές αλήθειες, απλώς σε καθιστά ανυπόφορο.

Μην βάζεις λόγια στο στόμα του συνομιλητή σου
Που σημαίνει ότι, αν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις τα λόγια κάποιου εναντίον του ή για να αποδείξεις το δικό σου επιχείρημα, φρόντισε α) να μην αλλάξεις τίποτα από τα αρχικά του λόγια, και β) να μην διαστρεβλώσεις το νόημα όσων έχει πει για να βολέψεις το δικό σου αφήγημα.

Μην αρχίσεις να παραληρείς
Ο σκοπός του να διαφωνούν δύο άνθρωποι είναι να λύσουν ένα πρόβλημα. Όχι να κάνουν διαγωνισμό ποιος μπορεί να βγάλει τον πιο μακροσκελή λόγο. Οργάνωσε τις σκέψεις σου και παρουσίασέ τις όπως πρέπει, όχι σκόρπιες και με άσχετες πληροφορίες ανάμεσα.

Ευγένεια, ευγένεια, ευγένεια
Μην χάνεις την ευγένειά σου. Στην καλύτερη περίπτωση, το άλλο άτομο θα καταλάβει ότι δεν θέλεις να μαλώσεις, αλλά να έχεις μια παραγωγική κουβέντα μαζί του, και θα το εκτιμήσει δεόντως. Στην χειρότερη, και αν το άλλο άτομο αλήθεια τρώγεται για καυγά, κινδυνεύεις να φανείς ξιπασμένος. Ε, και τα άτομα που θεωρούν τους καλούς τρόπους αιτία για να σου την πουν ακόμα περισσότερο… μάλλον δεν χρειάζεται να ασχολείσαι και πολύ μαζί τους.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v