Πότε είναι κάποιος μισογύνης;

Ζητήσαμε από φίλες και αναγνώστριες του in2life να μας μιλήσουν ανοιχτά για τον μισογυνισμό στην καθημερινή τους ζωή.
Μπορούμε να κάνουμε αναλύσεις επί αναλύσεων πάνω στην σεξιστική συμπεριφορά. Τι είναι, πώς την αναγνωρίζουμε, πώς απαντούμε σε κάποιον που την βλέπει αλλά την αρνείται… Και όλο αυτό μπορεί να είναι μια πολύ μεγάλη και παραγωγική κουβέντα, αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε αυτό. Θέλουμε να μαθαίνουμε πράγματα καθημερινά και απλά.

Και γι’ αυτό ρωτήσαμε αναγνώστριες και φίλες του in2life να μας πουν με τα δικά τους λόγια ποιες συμπεριφορές θεωρούν σεξιστικές.

Ο κατεξοχήν μισογύνης είναι αυτός που δηλώνει πως «ΔΕΝ είναι μισογύνης, αλλά» (κάτι σαν το «Δεν είμαι ρατσιστής, αλλά…»). Όπου σταθεί κι όπου βρεθεί υμνεί το άλλο φύλο ως δυνατό, πανέμορφο και ευφυές. Στο δια ταύτα, όμως, λέει συχνά εκείνο το “αλλά” που σου τρυπάει τ’ αυτιά:
«Δεν είμαι μισογύνης αλλά κι αυτές τι θέλουν και μπλέκονται σε αντρικές δουλειές;»
«Δεν είμαι μισογύνης αλλά έπρεπε να φέρει και την άσχετη να δούμε μπάλα;»
«Δεν είμαι μισογύνης αλλά, πραγματικά ρε φίλε, πώς μπορεί κι αφήνει τα παιδιά της για να πίνει σφηνάκια με τις καρ##λες τις φίλες της;»
Ίσως στο βάθος να ζηλεύει τις γυναίκες και συνεπώς το μίσος του είναι η φυσική κατάληξη που χρήζει βοηθείας. Εξάλλου, ποιος άνθρωπος νιώθει τόσο έντονη την ανάγκη να δηλώσει κάτι που ΔΕΝ είναι, όσο αυτός που προσπαθεί μανιωδώς να κρύψει – ακόμα κι απ’ τον εαυτό του – ότι ΕΙΝΑΙ; Και αν σας μπέρδεψα, κρατήστε μόνο αυτό: μην εμπιστεύεστε ποτέ κάποιον που σκίζει τα ιμάτιά του να σας πείσει πως ΔΕΝ είναι μισογύνης. (Και ρατσιστής επίσης, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία).
Κωνσταντίνα, 38

Μισογύνης είναι αυτός που έχει γεμίσει ο τοίχος του με clickbait "ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΚΡΕΜΑΣΕ Η ΜΟΥΡΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΕΣ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ” και ποστ από γκριμάτσες των κοριτσιών του Next Top Model και τα μοναδικά likes του σε σελίδες είναι τα "ΟΧΙ ΜΩΡΗ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΣΟΥ ΚΕΡΝΑΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΣ ΠΟΤΟ".
Ευγενία, 22

Όταν στο σχολείο σε ακολουθεί η φράση «τρέχεις σαν κορίτσι»/«χτυπάς σαν κορίτσι», ενώ όντως είσαι κορίτσι και στη δουλειά ακούς τις πιο ενήλικες εκδοχές αυτών των κλισέ. Δεν είναι ένας, είναι πολλοί και το χειρότερο κρυφοί!
Μαρίζα, 23

Όταν λες στρίγγλα και ψυχρή την Έλενα Ακρίτα επειδή έχει καλύτερο χιούμορ από εσένα.
Ευαγγελία, 26

Το «δεν μ' αρέσει να δουλεύω με γυναίκες», από την εμπειρία μου μεταφράζεται ως «δεν συμπαθώ γενικά τις γυναίκες και πιστεύω ότι η θέση τους είναι στην κουζίνα τους να πλένουν πιάτα αλλά δεν πρόκειται να το παραδεχτώ ποτέ γιατί φοβάμαι την αντίδραση των γύρω μου». Φυσικά δεν θα σας το πουν ποτέ ξεκάθαρα αλλά όσο κι αν προσπαθούν αν το κρύψουν, κάνει μπαμ.
Κωνσταντίνα, 33

Πέρα από το προφανές, δηλαδή να με μειώσουν λόγω του βιολογικού ή κοινωνικού μου φύλου, ισχύει και το εξής για εμένα: Να μου φερθούν χαριτωμένα σε περίπτωση που δεν χρειάζεται, λες και είμαι κοριτσάκι. Ενώ στον άντρα να μιλάνε πιο σοβαρά. Για παράδειγμα, “Ας περάσει η κούκλα πρώτη”. Όχι, καρ##λη, δεν έχω προτεραιότητα επειδή είμαι γυναίκα.
Αυτό και το catcalling, τεράστιος μισογυνισμός. Γιατί εγώ να πρέπει να υφίσταμαι τον κάθε γλοιώδη μαν με την ατακούλα του πρωί-πρωί;
Έλενα, 28
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v