30 tips ενάντια στο κρύο

Πώς θα προστατευθείτε από τα κρυολογήματα; Πώς θα κρατήσετε ζεστό το σπίτι ακόμη και χωρίς πετρέλαιο; Τι πρέπει να προσέχετε στο ντύσιμο το δικό σας και των παιδιών και ποιες τροφές μπορούν να διώξουν την αίσθηση του κρύου; Κάντε κλικ και ζεσταθείτε.
30 tips ενάντια στο κρύο
του Γιώργου Κόκουβα

Αυτός ο χειμώνας δεν μας έκανε την χάρη να βοηθά το θερμόμετρο στο σκαρφάλωμα. Οι θερμοκρασίες είναι αισθητά χαμηλές και προσφάτως είδαμε μέχρι και χιόνι στις περισσότερες πόλεις της χώρας. Αν συνυπολογίσουμε την αναγκαστική αποχή των περισσότερων πολυκατοικιών από την (ακριβή) θέρμανση, αντιλαμβανόμαστε ότι το προσεχές διάστημα και μέχρι να μπει η Άνοιξη, πρέπει να στραφούμε σε άλλες μεθόδους για να κρατηθούμε ζεστοί.

Για την επιδερμίδα μέχρι και για το σύνολο του οργανισμού μας και για το ντύσιμο μέχρι την διατροφή και την διαμόρφωση του σπιτιού μας, συγκεντρώνουμε 30 χρήσιμα και ζεστά tips για να νικήσουμε το κρύο.

Κρύο vs Υγεία

«Το κρυολόγημα και οι κοινές ιώσεις προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς. Η αίσθηση του κρύου προκύπτει όταν εξαιτίας του κρύου ο οργανισμός δυσκολεύεται να πετύχει αποτελεσματικά την ομοιόσταση της θερμοκρασίας του», μας εξηγεί η ειδική παθολόγος κ. Αναστασία Μοσχοβάκη και διευκρινίζει πώς το κρύο μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό μας εντός και εκτός σπιτιού: «Ορισμένες μελέτες δείχνουν μείωση της άμυνας κατά την απευθείας έκθεση στο κρύο. Ωστόσο η ανανέωση του αέρα των εσωτερικών χώρων συνιστάται, διότι απομακρύνει τα παθογόνα».

Επομένως, η ειδικός συμβουλεύει:
*Να αερίζουμε επαρκώς τους χώρους ώστε να απομακρύνονται οι παθογόνοι οργανισμοί.
*Να είμαστε επαρκώς ντυμένοι όταν έχει κρύο ώστε να νιώθουμε ζεστά χωρίς να ιδρώνουμε, καθώς η έκθεση στο κρύο ειδικά όταν είμαστε ιδρωμένοι συνδέεται με την εμφάνιση ψύξεων.
*Προλάβετε τα κρυολογήματα με τα tips που θα βρείτε σε παλιότερα δημοσιεύματα του in2life

Κρύο vs Επιδερμίδα

Κοκκινίλες, ξηρό δέρμα, σκασμένα χείλη και ερεθισμοί είναι λίγες μόνο από τις συνέπειες του κρύου στην επιδερμίδα μας. Για να προστατεύσετε το πρόσωπο, τα χέρια σας και όλη την επιδερμίδα σας από τα δυσάρεστα αποτελέσματα του καιρού, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

*Έχετε μαζί σας μια κρέμα χεριών και χρησιμοποιήστε ενυδατική κρέμα ημέρας για το πρόσωπό σας.
*Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό. Συνήθως μας φαίνεται περιττό τον χειμώνα, μιας και η αφυδάτωση δεν είναι τόσο εμφανής όσο τους καλοκαιρινούς μήνες. Κι όμως, αυτή είναι μια παγίδα στην οποίο μπορούμε να πέσουμε και να αφυδατώσουμε σταδιακά τον οργανισμό μας, με συνέπεια να αποδυναμωθεί η επιδερμίδα.
*Χρησιμοποιήστε lip balm για τα σκασμένα χείλη, τα οποία περιέχουν σημαντικά συστατικά (φυτικά έλαια, βούτυρο, βιταμίνες κλπ) που βοηθούν τα χείλη να ανακτήσουν την υγιή τους κατάσταση. Στο τέλος της ημέρας, τρίψτε ελαφρώς τα χείλη σας με μια οδοντόβουρτσα για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα.
*Κάντε αφρόλουτρο αντί για ντους. «Μουλιάστε» για ένα τέταρτο στο μπάνιο σας με αιθέρια έλαια, αλλά αν η επιδερμίδα σας είναι ξηρή, αποφύγετε το καυτό νερό, το οποίο σας στερεί τα λιπίδια του δέρματος και το αφυδατώνει, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείτε ισχυρά καθαριστικά σαπούνια. Προτιμήστε σαπούνι με ουδέτερο PH.
*Ελαττώστε τον καφέ, ο οποίος λειτουργεί ως διουρητικό, και συνεπώς συντελεί στην απομάκρυνση των υγρών και στην περαιτέρω αφυδάτωση του οργανισμού. Από άποψη διατροφής, προτιμήστε τρόφιμα με βιταμίνη Α, που είναι σημαντικός παράγοντας για το υγιές δέρμα.
Περισσότερες συμβουλές για «όμορφο Χειμώνα» μπορείτε να δείτε στο iatronet.gr

Κρύο και Ντύσιμο

Το ότι έξω επικρατεί κρύο, δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε καθ’ όλη την διάρκεια του Χειμώνα κουκουλωμένοι στον καναπέ μας. Είτε για τις βόλτες μας στους δρόμους της πόλης, είτε για τις εξορμήσεις στα χιόνια, είτε για την καθημερινή άσκησή μας που δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε λόγω παγετού, ακολουθούν tips ένδυσης για ηρωικές, ζεστές εξόδους.

*Ντυθείτε σαν κρεμμύδια, ιδιαίτερα αν πρόκειται να αθληθείτε. Ο σύμβουλος υγείας και ευεξίας και καθηγητής φυσικής αγωγής κ. Λεωνίδας Σταυρόπουλος αναφέρει στο iatronet.gr πως το κλειδί για μια σωστή προπόνηση στο κρύο είναι η κατάλληλη ενδυμασία: Το «πρώτο στρώμα» θα πρέπει να είναι ένα μπλουζάκι, ιδανικά από τα ειδικά αθλητικά μπλουζάκια που απορροφούν τον ιδρώτα και στεγνώνουν γρήγορα. Το "δεύτερο στρώμα" θα πρέπει να είναι κάποιο μάλλινο ή βαμβακερό ρούχο, ώστε να απορροφά την υγρασία. Τέλος, φορέστε ένα αντιανεμικό μπουφάν, που κλείνει έτσι ώστε να καλύπτει όλο το σώμα σας και να διατηρεί την θερμότητά του. Περισσότερες συμβουλές για την άσκηση στο κρύο θα βρείτε εδώ
*Φορέστε γάντια όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο για πολύ ώρα, ώστε να μην ενταθεί η ξηρότητα των χεριών σας.
*Φορέστε έναν σκούφο ή ένα καπέλο, το οποίο προστατεύει όχι μόνο την θερμότητα που αποβάλλεται από το κεφάλι, αλλά και την υγεία της τρίχας.
*Καλύψτε τον λαιμό σας με ένα κασκόλ. Αν φτάνει μέχρι την μύτη σας, ώστε να φιλτράρετε τον αέρα, ακόμη καλύτερα.
*Φορέστε ζεστές ισοθερμικές κάλτσες και κατά προτίμηση δερμάτινα παπούτσια.
*Αποφύγετε την προπόνηση σε περιπτώσεις υπερβολικού κρύου – να έχετε πάντα την αίσθηση του μέτρου.

Κρύο vs Παιδί

Πώς πρέπει να ντύνεται ένα παιδί πριν εκτεθεί στο κρύο;
*Αν πρόκειται για βρέφη ως 2 ετών, η έκθεση στο κρύο καλό είναι να αποφεύγεται καθώς το θερμορυθμιστικό τους σύστημα δεν έχει ακόμη τελειοποιηθεί.
*Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, προτιμότερο είναι το ντύσιμο «κρεμμύδι», παρά τα λίγα βαριά και χοντρά ρούχα, καθώς το κρύο μπορεί δυσκολότερα να διαπεράσει τα ελαφριά αλλά πολλά στρώματα ρούχων. 
*Ένας πρόχειρος κανόνας που προτείνει η Ακαδημία είναι το «+1», δηλαδή να φοράτε στο παιδί όσα ρούχα φοράτε κι εσείς, συν ένα επιπλέον.
*Προστατεύστε τα άκρα του με γάντια και ζεστές κάλτσες και μην ξεχνάτε το κασκόλ και τον σκούφο τις πιο κρύες μέρες.

Κρύο vs Σπίτι

Ποιες είναι οι εναλλακτικές σας για το πανάκριβο πετρέλαιο και τι μπορείτε να κάνετε για να δώσετε περισσότερη αίσθηση ζεστασιάς στο σπίτι σας, χωρίς να πειράξετε τον θερμοστάτη;

*Κατ’ αρχήν, ζυγίστε τις επιλογές σας για τον οικονομικότερο τρόπο θέρμανσης στο σχετικό δημοσίευμα του in2life και σκεφτείτε την εναλλακτική της σόμπας που ανεβαίνει αρκετά αυτή την χρονιά ανάμεσα στις οικονομικές εναλλακτικές.
*Το χρώμα των τοίχων μετράει. Προτιμήστε ένα ελαφρώς έντονο και ζεστό χρώμα, όπως το κόκκινο του κρασιού ή και την πιο απαλή επιλογή της τερακότας, που θα φωτίσουν τον χώρο αλλά και θα του προσδώσουν την αίσθηση της ζεστασιάς.
*Τοποθετήστε πολλά μικρά μαξιλάρια στον καναπέ σε διάφορα χρώματα.
*Αν διαθέτετε τζάκι, στήστε μια γωνιά «συγκέντρωσης» μπροστά του, και προτιμήστε να κάθεστε εκεί είτε για διάβασμα είτε με την οικογένεια και την παρέα σας, ώστε να γεμίσετε τα βράδια σας με θαλπωρή.
*Ποντάρετε σε «χουχουλιάρικα» χαλιά, ριχτάρια και αξεσουάρ που θα βρείτε εδώ
*Μάθετε ποια ελαττώματα του σπιτιού σας στερούν σημαντικά ποσοστά θερμότητας και φροντίστε να μονώσετε τα κατάλληλα σημεία για να διατηρήσετε την ζέστη στον χώρο σας. Χρήσιμες συμβουλές αλλά και όλα τα υλικά για αυτή την δουλειά θα βρείτε στο Praktiker

Κρύο vs Διατροφή

Έξω κάνει κρύο. Τι τρώμε για να κάνει ζέστη… μέσα μας; Ακολουθούν «συνταγές» είτε για να αισθανθούμε πιο ζεστά, είτε για να προλάβουμε τα χειρότερα, να αντιμετωπίσουμε δηλαδή τις ιώσεις και τα κρυολογήματα.

*Για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας: Καταναλώστε άφθονα εσπεριδοειδή και χυμούς με βιταμίνη C, τρόφιμα πλούσιο σε ψευδάργυρο όπως το σπανάκι, οι σπόροι κολοκύθας και οι σαρδέλες, σε σελήνιο όπως τα οστρακοειδή και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, πίνετε άφθονο νερό και τσάι για να αποφύγετε την αφυδάτωση, λιγότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλκοόλ και καφέ και αυξήστε το κρεμμύδι και το σκόρδο στην διατροφή σας.
*Για να αντιμετωπίσετε τις ιώσεις και τα κρυολογήματα, καταναλώστε ζεστές σούπες, όπως κοτόσουπα με μανέστρα που περιέχει ήπια αντιβιοτικά και αποσυμφορητικές ιδιότητες, καθώς και πικάντικες τροφές, οι οποίες καθαρίζουν το ιγμόρειο, τη μύτη και τους πνεύμονες (μάθετε περισσότερα από τον ειδικό διατροφολόγο κ. Ευμένη Καραφυλλίδη εδώ).
*Για να διατηρηθείτε «ζεστοί»: Προτιμήστε να καταναλώνετε ζεστά φαγητά. Το χλιαρό ζεστό τσάι, τα χλιαρά ζεστά αφεψήματα και η σούπα βοηθούν τον οργανισμό κατά την διάρκεια των κρύων ημερών. Έχετε υπόψη σας ότι το λίπος βοηθά το σώμα να κρατηθεί ζεστό – περιοριστείτε στα «καλά λιπαρά» όπως αυτά του ψαριού, των ελαίων και των ξηρών καρπών. Επίσης, οι υδατάνθρακες μας κρατούν ευδιάθετους. Δοκιμάστε επίσης τα εξής τρόφιμα: Σουσάμι, τζίντζερ, κανέλα, γαρύφαλλο και μέλι.

Κρύο και Ψυχολογία

*Η δύναμη της παρέας: Οι άνθρωποι που είναι απομονωμένοι κοινωνικά, νιώθουν περισσότερο κρύο, αναφέρει έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο. «Η αίσθηση του κρύου φαίνεται πως αποτελεί μέρος του αισθήματος της κοινωνικής απομόνωσης. Η μοναξιά επιτείνει το άγχος και την κατάθλιψη και ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αίσθηση του πόνου», αναφέρεται στην έρευνα. Το γιατρικό φυσικά είναι να καταπολεμήσετε την μοναξιά και να ψηφίσετε ομαδικό πνεύμα – μάθετε περισσότερα στο σχετικό δημοσίευμα του In2life

Κρύο και Ανθρωπιά

Την ίδια στιγμή που εμείς κάτω από την κουβέρτα μας απλώς καταριόμαστε την ακρίβεια και τον καιρό, μερικοί κοντινοί μας (ή και όχι) άνθρωποι υποφέρουν περισσότερο εξαιτίας του κρύου. Ας τους φροντίσουμε:

*Φροντίστε τους ηλικιωμένους κοντινούς σας ανθρώπους. Βρετανικές έρευνες έδειξαν ότι για κάθε πτώση της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό, αυξάνεται κατά 2% ο κίνδυνος καρδιοπάθειας. Γενικότερα ο οργανισμός των μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων είναι πιο ευάλωτος στις ακραίες συνθήκες, γι’ αυτό καλό είναι να έχετε κατά νου να ελέγχετε αν οι συγγενείς σας ή κάποιος ηλικιωμένος γείτονας χαίρει καλής υγείας σε περιόδους υπερβολικού κρύου.
*Τέλος, μην ξεχνάτε πόσοι άστεγοι βρίσκονται αυτό τον χειμώνα στους δρόμους της πόλης και καμιά στέγη δεν τους προστατεύει από το κρύο. Μπορούμε να δωρίσουμε παλιές κουβέρτες ή ρούχα σε κάποια στέγη Αστέγων ή κάποια ανάλογη οργάνωση και να βοηθήσουμε στην εύρεση εργασίας για αυτούς. Μάθετε για τους άστεγους και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε σε παλιότερο ρεπορτάζ του In2life
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v