Επιβιώσετε ένα αυγουστιάτικο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα

Όχι, η λύση δεν είναι να περάσετε ένα 48ωρο με το βόμβο του air condition και τις επαναλήψεις της τηλεόρασης. Κλείστε τα όλα, μαζί με την πόρτα του σπιτιού πίσω σας, και βγείτε να ανακαλύψετε την καλοκαιρινή, πανέμορφη, ημι-άδεια Αθήνα. Καλύψαμε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο, για να μη θέλετε να κανονίσετε εκδρομή ούτε για το επόμενο.
Επιβιώσετε ένα αυγουστιάτικο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα
Ο υδράργυρος χτυπάει σαραντάρια, η πόλη αδειάζει λες και επίκειται πυρηνικός όλεθρος, κάθε κλήση σε γνωστό και φίλο που έχετε να θυμηθείτε από το δημοτικό «θα του μεταφερθεί όταν βρεθεί εντός δικτύου». Soundtrack παίζει ο βόμβος του κλιματιστικού και η φωνή της Μαίρης Χρονοπούλου στο Μάνα είναι Μόνο Μία, στην επανάληψη του αιώνα. Είναι, πλέον, και επίσημο: ξεμείνατε αυγουστιάτικο –και το τέλος Ιουλίου Αύγουστος είναι πρακτικά– Σαββατοκύριακο στην Αθήνα.

Ξέρουμε, η παρόρμηση σας ωθεί να περάσετε ένα 48ωρο με το gamepad του Playstation στο χέρι, τη ΔΕΗ να σας στήνει ανδριάντα για την κατανάλωση του air condition, και να μη βγείτε ούτε για τσιγάρα –έχει ξεμείνει ένα περσινό πακέτο στο σακβουαγιάζ που κατεβάσατε προχθές για την περίπτωση που φεύγατε για ένα weekend τελευταίας στιγμής.

Επειδή, όμως, καλοκαίρι δεν είναι –και δε θα έπρεπε να είναι– οι 10 μέρες της άδειας στα Κουφονήσια, αλλά οι 3 και κάτι μήνες από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, και από το καλοκαίρι του 2009 καλό θα ήταν να έχετε να θυμάστε και κάτι πέρα από τους απανωτούς αγώνες που κερδίζατε στο Pro, εμείς θα προτείναμε να τα κλείσετε όλα –τηλεοράσεις, air condition, στερεοφωνικά, κονσόλες και την πόρτα του σπιτιού πίσω σας.

Και μην ακούσουμε γκρίνιες, «και πού να πάω;» «και δεν υπάρχει ψυχή» «και δεν έχω και παρέα». Θα πάτε παντού, εύκολα και γρήγορα, γιατί οι δρόμοι θα είναι άδειοι, θα παρκάρετε ακριβώς απέξω, και θα βρείτε και συμπάσχοντες να μοιραστείτε τον… πόνο σας, καθότι –κι αυτό το υπογράφουμε, με τη σιγουριά που μας έχουν χαρίσει οκτώ συναπτοί Αύγουστοι στην πόλη– ποτέ κανείς δεν ξέμεινε μόνος καλοκαίρι στην Αθήνα. Ξεκουνάμε;

Σάββατο πρωί
Μαγιό, αντηλιακό, γυαλιά ηλίου, πετσέτα, γεμάτο ρεζερβουάρ και… φύγαμε για παραλία. Δεν πρέπει να υπάρχει άλλος κάτοικος ευρωπαϊκής πρωτεύουσας που να μένει σε απόσταση μιας ώρας με το αυτοκίνητο από την πλησιέστερη «κολυμπήσιμη» θάλασσα –κι εμείς το εκτιμάμε τόσο μα τόσο λίγο. Τι θέλετε; Beach sports για να περάσει η μέρα χωρίς να το καταλάβετε, να έχετε γυμναστεί και να το έχετε διασκεδάσει; Έχουμε. Beach bar, μουσικές, χρωματιστά κοκτέιλ με ομπρελίτσες και νέες γνωριμίες; Έχουμε. Ερημιές για να αράξετε στη σκιά με το βιβλίο σας και το κύμα να σας χαϊδεύει τα πόδια; Κι απ’ αυτό έχουμε.

Σάββατο απόγευμα
Αφού έχετε εξαντλήσει το τρίπτυχο βουτιές – καφέδες – κοκτέιλ στην παραλία, κι ο ήλιος έχει ήδη αρχίσει να πέφτει, εγκαταλείπετε την παραλία μαζί με τη νέα σας γνωριμία. Αν επιλέξατε την ερημιά και το βιβλίο σας, και δεν υπάρχει νέα γνωριμία, επιστρατεύετε τη μαμά σας –καιρός να συσφίξετε τη σχέση σας–, το ανιψάκι σας, τους συναδέλφους –αν είστε τυχεροί και δε λείπουν όλοι– ή στη χειρότερη το ίδιο ή κάποιο άλλο βιβλίο. Ο προορισμός σας; Ταβερνάκι με αυλή, δροσιά και μεζέδες στο κέντρο της Αθήνας. Το μενού περιλαμβάνει ό,τι τραβάει η όρεξή σας: gourmet δημιουργίες, σπιτικά πιάτα «της μαμάς», φρέσκο ψαράκι, ιταλικές μακαρονάδες… Διαλέγετε και παίρνετε. Κι όταν γυρίσουν όλοι από τις διακοπές, θα έχετε να τους ξεναγείτε, με περισπούδαστο ύφος, στις νέες σας ανακαλύψεις.

Σάββατο βράδυ
Πότε άλλοτε θα έχετε την ευκαιρία να βγείτε στην Παραλιακή χωρίς δίωρη «οδήγηση» (αν θεωρούμε οδήγηση το πρώτη –νεκρά –πρώτη –νεκρά), πόρτες, ύφος PRιστών –που αυτή τη φορά θα χαρούν που θα σας δουν, κι ας μην έχετε «κάποια κράτηση»– και όλα εκείνα τα όμορφα που μας έστειλαν μαζικά στην πλατεία του Γκαζιού τα τρία τελευταία καλοκαίρια; Ρίξτε μια ματιά στον οδηγό μας για τα φετινά new entries και come backs του παραλιακού μετώπου του αθηναϊκού nightlife και διαλέξτε αυτό που σας εμπνέει καλύτερα.

Κυριακή μεσημέρι
Δε λέμε πρωί, γιατί μεσημέρι θα ξυπνήσετε μετά την ολονυχτία στην Παραλιακή. Αν το hangover επιτάσσει να αποφύγετε πάση θυσία την ωριαία οδήγηση υπό τις ανελέητες ακτίνες του ήλιου για να ξαναπάτε παραλία, υπάρχει κι άλλη λύση για να δροσιστείτε: μικρές και μεγαλύτερες πισίνες ξενοδοχείων στην καρδιά της πόλης, κάποια από αυτές στην πόρτα σας. Η τιμή για να τις χρησιμοποιήσετε δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε low budget –κυμαίνεται στα 15-20 ευρώ το άτομο– αλλά η δροσιά, η κοντινή απόσταση και το… glamour τους αξίζουν τη μικρή θυσία.

Κυριακή απόγευμα
Τι θα λέγατε για λίγη δράση; Έξι ολοκαίνουρια, άκρως καλοκαιρινά σας περιμένουν στο ούτως ή άλλως πολυαγαπημένο Allou Fun Park: Quiz River, Water Bombs, Get Wet, Splash Fight και La Isla Shooting δίπλα στο all time classic La Isla περιμένουν να σας κάνουν… μούσκεμα, και μετά να σας στεγνώσουν στο Fast Dry. Ελάτε χωρίς μακιγιάζ.

Κυριακή βράδυ
Είναι διαχρονικά, είναι πολυαγαπημένα, μυρίζουν γιασεμί, διαθέτουν φυσική δροσιά και μας επιτρέπουν να βλέπουμε ταινίες με παγωμένη μπίρα στο ένα χέρι και τσιγάρο στο άλλο. Υπάρχει κανένας λόγος να μη λατρεύουμε τα θερινά σινεμά; Διαλέξτε ταινία, ή διαλέξτε… κινηματογράφο –ναι, πολλοί πάμε στο Θησείο για την ατμόσφαιρά του και το ιστορικό γλυκό του κουταλιού, και στο Cine Paris για τη θέα στη φωτισμένη Ακρόπολη, κι όχι για την ταινία που παίζουν– και βγάλτε εισιτήριο για την προβολή των 11, που έχει καλύτερο ήχο και βαθύτερο σκοτάδι γύρω από την οθόνη.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v