Καλοκαίρι στην πόλη: Οι δραστηριότητες που θα το γεμίσουν

Ένα μεγάλο, βαρετό καλοκαίρι; Όχι βέβαια. Ακαδημίες κολύμβησης, εργαστήρια σκίτσου, θεατρικό παιχνίδι, flying fox, λούνα παρκ και πολλά ακόμη εγγυώνται ένα γεμάτο δραστηριότητα καλοκαίρι στην Αθήνα.
Καλοκαίρι στην πόλη: Οι δραστηριότητες που θα το γεμίσουν
Αν «καλοκαίρι στην πόλη» για εμάς σημαίνει βουτιές στις παραλίες της Αττικής, after office κοκτέιλ στις glamorous πισίνες των αθηναϊκών ξενοδοχείων, Φεστιβάλ Αθηνών, φεστιβάλ εν γένει, θερινό σινεμά και συναυλίες κάτω από τον έναστρο ουρανό, για τα παιδιά σημαίνει, κατά κανόνα και ιδιαίτερα μετά τις πρώτες μέρες, περισσότερος ελεύθερος χρόνος απ’ όσον μπορούν να διαχειριστούν και βαρετά μεσημέρια παρέα με το βόμβο του air condition, τον παππού και τη γιαγιά. Δεν ακούγεται ειδυλλιακό.

Ευτυχώς για όλους μας, και κυρίως γι’ αυτά, και φέτος το καλοκαίρι υπάρχει μια πληθώρα δραστηριοτήτων στην πόλη που μπορεί να γεμίσει αυτόν τον χρόνο διασκεδαστικά –και δημιουργικά– μέχρι την κατασκηνωτική περίοδο ή τις οικογενειακές διακοπές. Όρεξη να έχετε, ή μια γιαγιά ή έναν παππού πρόθυμους να τα συνοδεύσουν και το καλοκαίρι στην πόλη δε θα είναι ποτέ ξανά βαρετό.

Ατελείωτα μακροβούτια
* Το πρώτο water park σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα είναι, εδώ και ένα χρόνο, γεγονός. Και το όνομα αυτού, Copa Copana. Στο Χαϊδάρι, στο 12ο χιλιόμετρο της Εθνικής Αθηνών Κορίνθου (Γέφυρα Σχιστού) , ένα από τα μεγαλύτερα water parks που έχετε δει ποτέ, αριθμεί 17 συνολικά νεροτσουλήθρες, μια τεράστια παιδική πισίνα, και έναν παιδότοπο 2.000 τετραγωνικών μέτρων. Για εσάς, υπάρχουν beach bars, Flocafe, εστιατόριο και κατάστημα με είδη παραλίας. Για να είναι η απόλυτη ασφάλεια των μικρών λουόμενων εγγυημένη, το πάρκο διαθέτει ναυαγοσώστες και ιατρείο του Metropolitan General. Τέλος, εδώ μπορείτε να διοργανώσετε το απόλυτο παιδικό πάρτι, κατόπιν συνεννόησης με τους υπευθύνους (τηλ. επικοινωνίας: 210 5576006)

* Οι καλοκαιρινές ακαδημίες κολύμβησης που διοργανώνουν τα αθλητικά κέντρα των δήμων της Αττικής είναι η καλύτερη προθέρμανση για τα… μακροβούτια των διακοπών, ο ιδανικότερος τρόπος για να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στο κολύμπι και να γυμναστούν, αλλά και η καλύτερη διασκέδαση για τα παιδιά. Ρωτήστε στο αθλητικό κέντρο της περιοχής σας λεπτομέρειες σχετικά με τα ωράρια λειτουργίας και το κόστος εγγραφής.

Αν η απόσταση δεν είναι θέμα, το κολυμβητήριο του Γέρακα (Γαργηττού και Μιλτιάδου, τηλ.: 210 6615645) έχει κερδίσει επάξια τη φήμη ενός από τα καλύτερα της Αττικής, για την ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα του (50 μέτρα μήκος, 8 διαδρομές), τα ευέλικτα ωράρια, τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις, τα προνομιακά οικογενειακά πακέτα (73 ευρώ το μήνα για δύο μέλη, 37 ευρώ για τους δημότες, ή 42 ευρώ για την παιδική ακαδημία και 37 ευρώ για την εγγραφή) και το γεγονός ότι κάνει διακοπές μόνο μία εβδομάδα, αυτήν του Δεκαπενταύγουστου, κάθε καλοκαίρι.

Εξαιρετικό είναι και το δημοτικό κολυμβητήριο του Δήμου Αθηναίων στο Γουδή (Γ. Παπανδρέου και Κανελλοπούλου, τηλ.: 210 7771990) μετά την πρόσφατη ανακαίνισή του. Πενήντα μέτρα σε μήκος και αυτό, με 10 διαδρομές, μαθήματα κολύμβησης ειδικά για τα παιδιά, με ολοήμερο ωράριο λειτουργίας (8 το πρωί με 9 το βράδυ τις καθημερινές, 9 το πρωί με 7 το απόγευμα τα Σάββατα και 9 με 2 τις Κυριακές) και οικονομική είσοδο (5 ευρώ ανά είσοδο, ή 15 ευρώ για 15 επισκέψεις για τα παιδιά ή 25 ευρώ το μήνα για καθημερινή χρήση).

Δείτε εδώ λίστα με όλα τα κολυμβητήρια της Αττικής.

Παίζω και μαθαίνω
* Εξαιρετικά ενδιαφέροντα, και πάντα διασκεδαστικά, εκπαιδευτικά διήμερα για μικρούς… κοσμοναύτες, ηλικίας 11 έως 13 ετών, διοργανώνει φέτος το καλοκαίρι το Ίδρυμα Ευγενίδου – Πλανητάριο. Διαδραστικές εκθέσεις, κυνήγι θησαυρού, κατασκευές, παραστάσεις περιηγήσεις, πειράματα με μικροσκόπιο αλλά και διαγωνισμοί εφευρετικότητας συνθέτουν το ημερήσιο πρόγραμμα, που διαρκεί από τις 9 το πρωί έως τις 16.30 το μεσημέρι, με κόστος (για δραστηριότητες, υλικά και γεύματα) 30 ευρώ για κάθε παιδί. Δείτε στο επίσημο site του Ιδρύματος Ευγενίδου τις ημερομηνίες διεξαγωγής των προγραμμάτων.

* Το Παιδίων Δράσεις μας εκπλήσσει πάντα ευχάριστα με τις πρωτότυπες ιδέες του για τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών. Φέτος, σχεδίασε τα θερινά εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης, για παιδιά 4-10, ένα πρόγραμμα τεσσάρων εβδομάδων –εκ των οποίων τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν σε όσες επιλέξετε, ή μόνο και σε δύο ημέρες– με διαφορετική θεματική η καθεμία: καλοκαίρι και λογοτεχνία, καλοκαίρι και εικαστικές τέχνες, καλοκαίρι και μουσική, καλοκαίρι και θέατρο. Οι δραστηριότητες ξεκινούν καθημερινά στις 9.00 το πρωί και διαρκούν μέχρι τις 13.15 το μεσημέρι. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με το τηλέφωνο 210 9221778.

* Μουσεία και θέατρα της Αθήνας αναλαμβάνουν δράση και φέτος το καλοκαίρι, για να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά, να τα διασκεδάσουν, να ανακαλύψουν κρυφά ταλέντα τους και να τους… συστήσουν νέα χόμπι. Έτσι, το Παιδικό Μουσείο φιλοξενεί τα Σαββατοκύριακα του Ιουνίου εκπαιδευτικές δραστηριότητες με άκρως ενδιαφέροντα θέματα, όπως η ρομποτική, που εμπνέονται από τα εκθέματά του, αλλά και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Διακοπές στο Μουσείο» που είναι αφιερωμένο στο περιβάλλον, από τις 22 έως τις 26 Ιουνίου και από τις 29 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, καθημερινά από τις 8.30 το πρωί έως τις 4.30 το μεσημέρι. Το Θέατρο του παπουτσιού, σε συνεργασία με το Θέατρο Επί Κολωνώ, διοργανώνει εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού, που απευθύνεται σε παιδιά 4 - 7 και 8 - 12 ετών, κάθε Σάββατο 5:30-7:00μμ στο θέατρο Επί Κολωνώ. Το Θέατρο Φούρνος (Μαυρομιχάλη 168, τηλ.: 210 6460748) απασχολεί τα παιδιά, αλλά και εσάς αν το θέλετε, με κατασκευές, εργαστήρι ρομπότ και θεατρικό παιχνίδι όλο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

* Μπορεί το Φεστιβάλ Αθηνών να είναι φέτος… ενηλικοκεντρικό, αρκετές όμως εκδηλώσεις για παιδιά έχουν προβλέψει τα υπόλοιπα φεστιβάλ της Αττικής. Στο Φεστιβάλ Υμηττού, για παράδειγμα, στα πλαίσια των Γιορτών στους Δρόμους, τα πιτσιρίκια σας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις θεάτρου σκιών του 'Αθω Δανέλλη «Το ταξίδι του μπαρμπα-Γιώργου» (19/6, στις 9 μ.μ., στη συμβολή των οδών Σεϊζάνη & Δαβάκη Πίνδου) και «Ταξίδι στο βουνό» (28/6, στις 9 μ.μ., στη συμβολή των οδών Μελιτίνης & Τραπεζούντος, Χαραυγή), και να ακούσουν τη Σάσα Βούλγαρη να αφηγείται «Του κόσμου τα παραμύθια» στις 21/6, στις 9 μ.μ., στο 'Αλσος 'Αρη Αλεξάνδρου στο Σπίτι Προσκόπων (είσοδος από Κολοκοτρώνη).

* Πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, δραστηριότητες και εκπλήξεις επιφυλάσσει για τα παιδιά η 6η Έκθεση Βιβλίου Ηλιούπολης, που θα διαρκέσει έως τις 28 Ιουνίου στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Εργαστήρι σκίτσου την Παρασκευή 19/6 και την Τετάρτη 24/6 στις 20.00, παιδικό θέατρο το Σάββατο 20/6 στις 20.30, εργαστήριο graffiti με θέμα «η πόλη και το περιβάλλον» τη Δευτέρα 22/6 και την Παρασκευή 26/6 στις 20.00, παρουσιάσεις παιδικού βιβλίου που γίνονται αφορμή για δημιουργική απασχόληση των παιδιών, βασισμένη στην τέχνη του κολλάζ, την Κυριακή 21/6 και την Πέμπτη 25/6 στις 19.30. Στο χώρο της έκθεσης βιβλίου, θα εκτίθενται έργα ζωγραφικής των σπουδαστών του Εργαστηρίου Εικαστικών Τεχνών του Δήμου Ηλιούπολης.

* Ένας πολύ ιδιαίτερος παιδότοπος στο Χαλάνδρι, ο Μουτζουρόπυργος, κρατά τις πόρτες του και τον πανέμορφο κήπο του ανοιχτά και το καλοκαίρι, και περιμένει τους μικρούς του φίλους για ατελείωτο παιχνίδι υπό την επίβλεψη ειδικευμένων παιδαγωγών, καλλιτεχνικά εργαστήρια και δραστηριότητες, και τις μαμάδες τους για pilates κάθε Παρασκευή, ή για καφεδάκι και γλυκό τις υπόλοιπες μέρες. Το κόστος είναι 15 ευρώ ανά επίσκεψη, ενώ για την Τετάρτη, 24 Ιουνίου, έχει προγραμματιστεί το καλοκαιρινό πάρτι στον κήπο.

Και λίγη περιπέτεια
* Το Adventure Park της Μαλακάσας, αν δεν το έχετε επισκεφθεί ήδη, σίγουρα το έχετε ακουστά. Τώρα είναι και η καταλληλότερη περίοδος για να το… ζήσετε, παρέα με τα πιτσιρίκια σας, που αναμφίβολα θα το λατρέψουν. Flying fox, αναρρίχηση, bungee τραμπολίνο, τοξοβολία, διαδρομές σε ύψος 10- 15 μέτρων πάνω από τη γη, σκαρφάλωμα που κόβει την ανάσα με ορειβατικό εξοπλισμό, ισορροπία σε στενές δοκούς που συνδέουν τα κλαδιά δύο ή περισσότερων δέντρων. Το ωράριο λειτουργίας είναι Τετάρτη έως Κυριακή από τις 10:00 έως τις 19:00, η είσοδος κοστίζει 3 ευρώ με αναψυκτικό ή καφέ, και οι τιμές των δραστηριοτήτων κυμαίνονται από 5 έως 18 ευρώ.

* Έξι ολοκαίνουρια, άκρως καλοκαιρινά παιχνίδια ήρθαν να προστεθούν στο ούτως ή άλλως πολυαγαπημένο Allou Fun Park, δίνοντάς μας έναν ακόμα λόγο να το επισκεπτόμαστε (και) φέτος το καλοκαίρι ξανά και ξανά. Quiz River, Water Bombs, Get Wet, Splash Fight και La Isla Shooting δίπλα στο all time classic La Isla περιμένουν να μας κάνουν… μούσκεμα, και μετά να μας στεγνώσουν στο Fast Dry. Ελάτε χωρίς μακιγιάζ.

* Σκοτεινοί πύργοι, μπερδεμένες σήραγγες, μυστικά περάσματα και έξοδοι, σχοινιά για αναρρίχηση και άλλα για ισορροπία, τσουλήθρες, μαγικοί καθρέφτες, πιλοτήριο και πισίνες με χρωματιστά μπαλάκια απαρτίζουν τη Σηραγγούπολη, που εγγυάται ατελείωτες περιπέτειες σε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον.

Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v