Διακοπές στην Αθήνα: Κάτω από την άσφαλτο έχει παραλία

Εντάξει, οι συνάδελφοί σου φεύγουν ένας-ένας για εξωτικούς προορισμούς και εσύ μένεις πίσω, αλλά δεν χρειάζεται να φορέσεις και μαύρες πλερέζες. Ένας οδηγός για αυτούς που είτε λόγω έλλειψης ρευστού είτε επειδή… έφυγαν νωρίς, μένουν στο κλεινόν άστυ τον Αύγουστο.
Διακοπές στην Αθήνα: Κάτω από την άσφαλτο έχει παραλία
των Γιώργου Φλώκα, Νικόλα Γεωργιακώδη

Εντάξει, οι συνάδελφοί σου φεύγουν ένας-ένας για εξωτικούς προορισμούς και εσύ μένεις πίσω, αλλά δεν χρειάζεται να φορέσεις και μαύρες πλερέζες. Άλλωστε, η Αθήνα αποκτά άλλη μαγεία τον Αύγουστο και γίνεται η πόλη που πάντα θέλαμε, χωρίς κίνηση και (πολύ) καυσαέριο και με άπλετες θέσεις parking.

Οι δραματικές αλλαγές στον ιστό της πόλης καθιστούν… προσιτούς τους μέχρι πρότινος απλησίαστους προορισμούς εντός της, όπως μια βραδινή τσάρκα στο κέντρο. Λυκαβηττός, Ακρόπολη, οι «κάτω» παραλίες για τους «βόρειους», οι ανατολικές παραλίες και τα βουνά (Πεντέλη, Πάρνηθα) για τους «νότιους» απέχουν πλέον μόλις 20 λεπτά…Οπότε είναι θέμα διάθεσης.

Κοντινές αποδράσεις
Τον Αύγουστο, ειδικά τις καθημερινές, οι παραλίες της Αττικής θυμίζουν… άγονη γραμμή, όχι φυσικά στην καθαρότητα του νερού, αλλά λόγω ερημιάς. Στις πρώτες μας επιλογές, Σχοινιάς, Κακιά Θάλασσα, Σούνιο.

Το Πάρκο Αντώνη Τρίτση στο Ίλιον είναι μια ακόμη επιλογή εάν θέλετε να αποδράσετε, έστω και για λίγο, από το κλείνον άστυ. Το καταπράσινο πάρκο, με τις λιμνούλες και τις πάπιες του σας ταξιδεύει…  Εάν έχετε όρεξη για λίγο μακρύτερες διαδρομές, δοκιμάστε μια μινι-εκδρομή στην Εύβοια (συνίσταται ανεπιφύλακτα η Δροσιά, ένα χωριό λίγο βορειότερα της Χαλκίδας) ή το Ναύπλιο (για μπάνιο στο Τολό).

Όμως προσοχή, μην συμπέσουν οι ώρες της μετακίνησής σας με τους υπόλοιπους Αθηναίους, οι οποίοι τείνουν να επιδεικνύουν αγελαία συμπεριφορά στις διακοπές τους. Φεύγουν όλοι την ίδια ώρα, επιστρέφουν όλοι την ίδια ώρα (ούτε συνεννοημένοι να ήταν) και κολλάνε φυσιολογικά στη διαδρομή…

Τουρίστες στην …Αθήνα
Χωρίς Δακτύλιο, κίνηση και πρόβλημα στάθμευσης, κάποιοι απλησίαστοι χειμερινοί προορισμοί εντός… Αθήνας αποκτούν και πάλι προσβασιμότητα.  Μπλεχτείτε με τους κινέζους τουρίστες και ανακαλύψτε εκ νέου την ομορφιά της Ακρόπολης, περπατήστε στα …βήματα των αρχαίων προγόνων στην Αρχαία Αγορά, σε συνδυασμό με καφέ ή μεζέδες στο (άδειο) Θησείο και την Πλάκα. Συγκεκριμένα, μπορείτε να περάσετε για υπέροχους λουκουμάδες από το «Απλά καφέ» (Αδριανού 1, 2103255552) κοντά στον σταθμό του ηλεκτρικού στο Θησείο, αλλά και στο «Συν Αθηνά» για ελαφριές γεύσεις, στον πεζόδρομο με θέα την Ακρόπολη. Στην Πλάκα, στην Πλατεία της Παλαιάς Αγοράς, θα βρείτε το κοσμοπολίτικο Τέρινα (Καπνικαρέας 35, Πλάκα, 2103215015) που θα παραμείνει ανοιχτό και τον 15Αύγουστο. Για τους πιο εναλλακτικούς και open-minded υπάρχει και το cafe-bar "Μαγκαζέ"(φωτό) στον πεζόδρομο της Αιόλου στο Μοναστηράκι, με ενδιαφέρον freestyle soundtrack.

Δοκιμάστε να επισκεφτείτε έναν από τους επτά ιστορικούς λόφους της Αθήνας (Ακρόπολη, Άρειος Πάγος, Φιλοπάππου, Λόφος Αστεροσκοπείου, Πνύκα, Λυκαβηττός, Τουρκοβούνια) και θαυμάστε τη θέα.

Στο Γαλάτσι, στον Περιφερειακό, το Άλσος προσφέρεται για πρωινή γυμναστική, αλλά και για απογευματινές βολτούλες, με το cafe Zeppelin να προσφέρει τα απαραίτητα για να παρατείνετε τη βόλτα σας με θέα την Αθήνα.

Η Εθνική Πινακοθήκη αποτελεί μια ακόμη καλή επιλογή για όσους δεν φοβούνται την… κουλτούρα. Πόσο μάλλον όταν φιλοξενεί έκθεση με χαλκογραφίες του μεγάλου Φρανσίσκο Γκόγια. Θαυμάστε τον υπέροχο κόσμο του ισπανού ζωγράφου χωρίς να συνοδεύεται από σπρωξίματα και άγχος για το parking (Βασ. Κωνσταντίνου 50)

Βραδινές προτάσεις
Σαφώς μια από τις καλύτερες επιλογές για βραδινή αυγουστιάτικη έξοδο στην Αθήνα είναι τα θερινά τα σινεμά. Κάτι ο έναστρος ουρανός, κάτι η μυρωδιά του γιασεμιού, κάτι το ελεύθερο κάπνισμα, δεν μπορεί, θα σας αγγίξει!  Το σινέ Ριβιέρα στα Εξάρχεια είναι μια κλασική επιλογή, ο Δημοτικός Κινηματογράφος «Μίμης Φωτόπουλος» στο Μαρούσι και το Αμίκο στο Χaλάνδρι παίζει τα blockbusters, το Άλφαβιλ συνήθως παίζει εναλλακτικές προτάσεις, ενώ μπορείτε κάλλιστα να συνδυάσετε σινεμά με μπανάκι στη Νέα Μάκρη, τη Σαρωνίδα, την Κακιά Θάλασσα ή τη Ραφήνα.

Οι θερινές συναυλίες των Δήμων. Είναι συνήθως δωρεάν ή καταβάλλεις συμβολικό αντίτιμο, διοργανώνονται σε πάρκα, πλατείες, άλση και θυμίζουν συναυλίες σε κυκλαδίτικα νησιά. Ενδεικτικά, προτείνεται το φεστιβάλ Αττικού Άλσους του Δήμου Αθηναίων. Στις 18/8 έχει Σωτηρία Λεονάρδου - Πάνο Φορτούνα και στις 20 Αυγούστου έχει Φοίβο Δεληβοριά (τα δυο τελευταία με είσοδο 5 €).

Όσοι από εσάς αποφασίσετε να παραμείνετε στο κλεινον άστυ το τετραήμερο του 15αύγουστου πληθώρα εστιατορίων και ταβερνείων είναι έτοιμα να σας υποδεχτούν με τις γαστριμαργικές τους απολάυσεις. Πιο συγκεκριμένα:

* Εστιατόρια
Ορίζοντες (Λόφος Λυκαβηττού, 2107227065, 2107210701). Πολυτέλεια, απίστευτη θέα στην Αθήνα και μεσογειακές γεύσεις από τον Πέτρο Καλεβρόσογλου .
Διόσκουροι (Δημητρίου Βασιλείου 16, Ν. Ψυχικό, 2106713997). Τοπικές γεύσεις και διεθνείς προτάσεις στο κλασσικό restaurant στο Ψυχικό.
Πρυτανείον (Πλατεία Κεφαλαρίου, 2108089160-2 και Μηλιώνη 7-9, Κολωνάκι, 2103643353-4). Πληθωρικά πιάτα, διεθνείς γεύσεις και VIP κόσμος.
Jackson’s Hall (Μηλιώνη 4, Κολωνάκι, 2103616098, 2103616546). Από τα πιο δημοφιλή στέκια στο Κολωνάκι (φωτό) Νόστιμα ζυμαρικά, αλλά και κρεατικά. Επίσης ιδανικό για ποτό.
Πλόες (Παπαναστασίου 60, Καστέλλα, 2104225674). Μεσογειακή κουζίνα και πανέμορφη θέα στον Σαρωνικό.
Διογένης (Σέλεϋ 3, Πλ. Λυσικράτους, Πλάκα, 2103224845, 2103238297). Κλασσική ελληνική κουζίνα, στο όμορφο νεοκλασικό κτίριο. Από Πέμπτη μέχρι Σάββατο έχει και ζωντανή μουσική!

* Ταβέρνες – Μεζεδοπωλεία
Γκαλερί Μεζέ (Μεγ. Αλεξάνδρου 61-63, Περιστέρι, 2105720047-8). Μεζεδοπωλείο με τα… όλα του, σε νέο χώρο. Πληθώρα γευστικών προτάσεων και εδεσμάτων.
Βυζαντινό του Στρέφη (Λόφος Στρέφη, Εξάρχεια (είσοδος από Εμμ. Μπενάκη 126), 694 7378285). Για ελληνικά και ανατολίτικα μεζεδάκια.
Κληματαριά (Πλαστήρα 3, Βούλα, 2108991114). Σπιτικές νοστιμιές με την υπογραφή της κυρα- Αδαμαντίας σε πολύ προσιτές τιμές.
Λαδόκολα (Αγίων Πάντων & Δοϊράνης, Καλλιθέα, 2109561659). Κρεατικά και αλλαντικά σερβιρισμένα στην Λαδόκολα. Τα μαχαιροπήρουνα απουσιάζουν.

Για τη βραδινή έξοδο, υπάρχουν πάντοτε οι επιλογές της παραλιακής, με επιλογές για όλα τα γούστα, από μπιτάτα clubs (Mao, Guzel, Akrotiri, Island) με τραπέζια στην παραλία έως cozy μπαράκια. Προτείνουμε να περάσετε από το Balux café (Λ. Ποσειδώνος 58, Αστέρας Γλυφάδας , 2108983577) που θα παραμείνει και αυτό ανοιχτό (φωτό), ένα all-day στέκι με glam κόσμο και καναπέδες στην θάλασσα για ατελείωτο… άραγμα και το «Capri Bay» (2108949995) στα Αστέρια της Γλυφάδας με εξαιρετικά cocktails και υπέροχη θέα στην θάλασσα.

Το Γκάζι είναι μια ακόμη καλή περίπτωση για τον Αύγουστο. Μαγαζί καλό με ταράτσα, καλοκαιρινό feeling και πολύ καλό Mohito είναι το κλασικό Γκαζάκι (Τριπτοπολέμου 31) και απέναντί του το Dirty Ginger με αυλίτσα. Ταράτσα επίσης με ωραία θέα έχει το 45 Μοίρες (Ιάκχου 18 κ' Βουτάδων), που είναι ροκάδικο, πάλι στο Γκάζι, και το Mayo (Περσεφόνης 33), που έχει φήμη gay friendly. Αν θέλετε κάτι διαφορετικό, περάστε μια βόλτα με την παρέα σας από το Gazarte, δίπλα ακριβώς από το 45 Μοίρες, με την δικιά του ταράτσα και τις ιδιόρρυθμες μουσικές του επιλογές. Ένα ακόμα must, κοντά στην Τεχνόπολη, το νέο hot spot του καλοκαιριού και όχι μόνο, το μπιτάτο Mamacas (Περσεφόνης 41, Γκάζι, 2103464984), με γνωστούς Dj’s και «νεοταβερνίστικο» στυλ, αποτελεί ιδανική πρόταση για φαγητό και clubbing.

Για όσους επιμένουν… βόρεια η πλατεία Κεφαλαρίου είναι και φέτος πληθωρική σε café bars για όλα τα γούστα. Ξεχωρίζουμε το νεανικό “Déjà vu” απέναντι ακριβώς από την Εκκλησία και το tex-mex hippie style “Escoba”με τα θεσπέσια cocktails και το ξύλινο background.

Ο Αύγουστος όμως προσφέρεται και για μια μοναδική εμπειρία που έχετε ίσως υποσχεθεί στον εαυτό σας και δεν έχετε πραγματοποιήσει. Να πάτε γήπεδο!  Τα βασικά πλεονεκτήματα της αυγουστιάτικης επίσκεψης στο Καραϊσκάκη, τη Λεωφόρο ή το Ολυμπιακό Στάδιο είναι πάμπολλα. Καταρχάς, οι κάφροι έχουν πάει διακοπές. Οι πιθανότητες να διακινδυνεύσει η σωματική σας ακεραιότητα είναι μηδαμινές οπότε μπορείτε να πάτε συν γυναιξί και τέκνοις. Είναι ωραία βόλτα αλλά θα μπορέσετε να περηφανευτείτε ότι είδατε πρώτοι τα νέα αστέρια της ομάδας σας. Βέβαια, είναι φιλικά ματς άνευ σημασίας, αλλά ποιος σας λέει ότι και στις επίσημες υποχρεώσεις, οι ελληνικές ομάδες παίζουν καλύτερη μπάλα;

Για κάτι ακόμη πιο εναλλακτικό, υπάρχει πάντα η επιλογή του Allou Fun Park στο Ρέντη, που, με τα καλοκαιρινά του παιχνίδια, υπόσχεται στιγμές δροσιάς και… μπουγελώματα μέχρι τελικής πτώσης για μικρούς και μεγάλους.

Σημείωση: Ο Αύγουστος είναι ο καλύτερος μήνας του χρόνου για να διευθετήσετε τις εκκρεμότητές σας με το Δημόσιο, Δήμους, Νομαρχίες, τράπεζες κ.α. Το προσωπικό είναι μειωμένο αλλά οι εξυπηρετούμενοι, ακόμη λιγότεροι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v