Αύγουστος στην Αθήνα: Διακοπές εντός... τειχών

Η Αθήνα τον Αύγουστο είναι, παρά την ευρύτατα διαδεδομένη αντίληψη, γεμάτη επιλογές. Ψάξαμε και βρήκαμε τις καλύτερες από αυτές, για να σας βοηθήσουμε να αξιοποιήσετε αυτό που μέχρι τώρα θεωρούσατε χαμένο χρόνο.
Αύγουστος στην Αθήνα: Διακοπές εντός... τειχών
της Ηρώς Κουνάδη

Αν αγαπάς την Αθήνα –για την ατμόσφαιρα, την αέναη κίνηση της, το γεγονός ότι δεν κοιμάται ποτέ– τον Αύγουστο μπορεί να τη μισήσεις. Αν ήδη τη μισείς –για την κίνηση, το νέφος, την πολυκοσμία της– αυτές τις 20 μέρες μάλλον θα τη λατρέψεις. Και στις δύο περιπτώσεις, η καλοκαιρινή εκδοχή της πρωτεύουσας αποτελεί μια εμπειρία που κάθε κάτοικός της πρέπει να ζήσει τουλάχιστον μία φορά.

Εξηγούμαστε, προς αποφυγήν των ειρωνικών χαμόγελων και των σαρκαστικών σχολίων του τύπου «παρηγοριά στον άρρωστο» που έχουν ήδη αρχίσει να γεννιούνται. Μπορεί το ιδανικό καλοκαίρι να εκτυλίσσεται στη σκέψη μας νωχελικά σε μια παραλία με λευκή άμμο και τιρκουάζ νερά. Μπορεί μια πόλη χωρίς ανθρώπους να ακούγεται στην καλύτερη περίπτωση μελαγχολική, στη χειρότερη τρομακτική. Μπορεί τα αγαπημένα μας μαγαζιά να έχουν κλείσει και τα θερινά σινεμά να σερβίρουν την ίδια, ξαναζεσταμένη συνταγή ρομαντικής κομεντί κατ’ επανάληψη. Αλλά οι εξωτικές παραλίες αυτήν την περίοδο δεν είναι ειδυλλιακές και γαλήνιες, η πόλη δεν είναι «χωρίς ανθρώπους» -απλά με λιγότερους– και οι ευκαιρίες να ανακαλύψουμε νέα αγαπημένα spots είναι πάντα εκεί, αρκεί να έχουμε τη διάθεση να τις ανακαλύψουμε.

Αντισταθείτε, λοιπόν, στον πειρασμό των παραπόνων δια τηλεφώνου και SMS σε φίλους και γνωστούς που έκαναν το έγκλημα να φύγουν αφήνοντάς σας μόνους στην Αθήνα, πάρτε το αυτοκίνητο –ο δακτύλιος πήγε διακοπές–, το μετρό –ναι, λειτουργεί και τον Αύγουστο– ή το ποδήλατο –αν όχι τώρα, πότε;– και αξιοποιείστε το χρόνο που θεωρούσατε χαμένο. Κατά πάσα πιθανότητα, του χρόνου θα ζητήσετε άδεια τον Ιούλιο.

Πρωινά (και απογεύματα) με θαλασσινή αύρα

Τώρα που οι δρόμοι άδειασαν και η πλησιέστερη παραλία απέχει maximum 20 λεπτά από το γραφείο, δεν έχετε καμία δικαιολογία να περιμένετε μέχρι το Σαββατοκύριακο για να την επισκεφθείτε –άλλωστε, τα έχουμε ξαναπεί, ο ήλιος μέχρι τις 5 είναι επικίνδυνος. Για μια σύντομη βουτιά ενδείκνυνται το Θυμάρι, στην Παλαιά Φώκαια, ο Χάρακας, λίγο μετά, το κοινό μυστικό όλης της Αθήνας που ακούει στο όνομα ΚΑΠΕ, πριν τα Λεγραινά, αλλά και τα λίγο πιο απομακρυσμένα –είπαμε, δεν υπάρχει πια κίνηση– Δικαστικά στο Σχοινιά και Ζούμπερι. Επίσης, όμορφες παραλίες που τον υπόλοιπο καιρό βουλιάζουν από κόσμο, όπως η Ερωτοσπηλιά στο Πόρτο Ράφτη, ενδείκνυνται τώρα για χαλαρωτικές after office βουτιές –αν και εξακολουθούν να μην είναι εντελώς ερημικές.

Αν (επιμένετε να) πιστεύετε ότι έχετε εξερευνήσει κάθε χιλιόμετρο της αττικής ακτογραμμής, την οποία και βαρεθήκατε, μην απελπίζεστε, υπάρχει ακόμα λύση: η μικρή βραχονησίδα Πάτροκλος, ακριβώς απέναντι από τα Λεγραινά, θα σας δώσει την αίσθηση της σύντομης απόδρασης, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψετε χρόνο στη μετακίνηση –θα περάσετε απέναντι με τον «Κέρβερο», τη βάρκα του κυρίου Κώστα, σε ελάχιστο χρόνο. Λεπτομέρειες στο τηλέφωνο 6974693323.

Προτιμάτε οργάνωση; Upbeat μουσική, αναπαυτικές ξαπλώστρες, εξωτικά κοκτέιλ, άψογο σέρβις, θαλάσσια σπορ, όλο το σετ; Κανένα πρόβλημα. Grand Beach Lagonissi (με είσοδο 6 ευρώ τις καθημερινές, 11 τα Σαββατοκύριακα), Αστέρια Seaside (10 ευρώ τις καθημερινές, 15 τα Σαββατοκύριακα) και Yabanaki (5,5 ευρώ τις καθημερινές, 6,5 τα Σαββατοκύριακα) είναι οι τρεις καλύτερες από τις δέκα συνολικά οργανωμένες παραλίες της Αττικής που έχουν φροντίσει για τα πάντα πριν από εμάς για μας. Ακόμη πιο exclusive, η πλαζ του Divani Apollon Palace & Spa, στο Καβούρι, θα σας κοστίσει κάτι παραπάνω (30 ευρώ τις καθημερινές, 45 τα Σαββατοκύριακα) θα σας αποζημιώσει όμως με τις παροχές και τις ανέσεις που προσφέρει –extra bonus, τα water sports που περιλαμβάνουν tubes, banana και μαθήματα θαλάσσιου σκι από ειδικευμένους εκπαιδευτές.

Αν, πάλι, σας διακατέχει το προ Ψυτάλλειας σύνδρομο και θεωρείτε τη βουτιά στα νερά του Σαρωνικού πράξη αυτοκτονίας, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις πισίνες των μεγάλων αθηναϊκών ξενοδοχείων για… ασφαλείς βουτιές στο κέντρο της πόλης. Από τις καλύτερες επιλογές, οι πισίνες στα rooftops των ξενοδοχείων St. George Lycabettus, Divani Caravel, Hilton και Grecotel Athens Imperial, η χρήση των οποίων κοστίζει από 20 έως 45 ευρώ.

Και λίγη δράση

Το Allou Fun Park, στο Ρέντη, απέκτησε πρόσφατα ένα νέο πάρκο, το Allou Off Road. Μια χωμάτινη πίστα 680 μέτρων, πλήρως οργανωμένη με pit stops και «δύσκολα» σημεία με λίμνες, λόφους και απότομες στροφές, αλλά και ειδικά διαμορφωμένους χώρους για φανατικούς gamers –εικονική πραγματικότητα, παιχνίδια δεξιοτήτων και τα απαραίτητα έπαθλα για τους νικητές. Χώρια τα αγαπημένα καλοκαιρινά παιχνίδια La Isla, Water Bombs, Fast Wet και Ocean Wave, που μας δρόσισαν πέρυσι το καλοκαίρι στο κυρίως πάρκο και συνεχίζουν ακάθεκτα και φέτος.

Νύχτες με αγιόκλημα και γιασεμιά

Δε θα επιμείνουμε στο κλισέ των οάσεων δροσιάς και πολιτισμού μέσα στην πόλη, στη ρομαντική αίσθηση και στην cool ατμόσφαιρα των θερινών κινηματογράφων. Θα πούμε απλά ότι η ταινία μοιάζει πάντα καλύτερη στη μεγάλη οθόνη που πλαισιώνεται από τον έναστρο ουρανό παρά στην plasma με το dolby που ανακλάται στους ήχους του σπιτιού. «Cine Paris» στην Πλάκα, «Σινέ Ψυρρή», «Θησείο», «Αίγλη» στο Ζάππειο, «Βοξ» και «Ριβιέρα» στα Εξάρχεια προβάλλουν ενδιαφέρουσες νέες ταινίες και επανεκδόσεις κλασσικών αριστουργημάτων –που φέτος κερδίζουν σταθερά έδαφος στις θερινές αίθουσες της Αθήνας– και περιμένουν σινεφίλ και μη.

Και μετά;

Φρέσκο ψαράκι και θαλασσινά σε παραλιακές ταβέρνες πλάι στο κύμα, μεζεδάκια σε κατάφυτες αυλές στο κέντρο της Αθήνας, gourmet αναζητήσεις σε πολυτελή εστιατόρια που δεν προλάβαμε να επισκεφθούμε το χειμώνα –ή που απλά μας έλειψαν. Οι επιλογές είναι κάθε άλλο παρά λίγες, δεδομένου ότι πολλοί από τους θεματοφύλακες των γαστριμαργικών αναζητήσεών μας παραμένουν στις επάλξεις ακόμη και τον Αύγουστο.

Ενδεικτικά, προτείνουμε για φρεσκότατα θαλασσινά σε εξαιρετικές τιμές την ταβέρνα ”Γαλήνη” ακριβώς δίπλα στο κύμα στην Παλαιά Φώκαια και την ”Τράτα” στην παραλία της Νέας Μάκρης και για γευστικότατα μεζεδάκια και μαγειρευτά τις αυλές της ”Ταβέρνας του Ψυρρή” και του ”Κουτούκι Καλυψώ” στο Παλαιό Φάληρο. Εξαιρετικές σπιτικές γεύσεις και παραδοσιακές συνταγές θα απολαύσετε στην Κανέλα, στο Γκάζι, με τα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο να προσφέρουν θέα στην περαντζάδα της αγαπημένης μας γειτονιάς για φέτος.

Clubbing μέχρι πρωίας

Θυμάστε την τρίωρη διαδρομή από τη μια άκρη της Παραλιακής στην άλλη; Το αέναο «γύρω γύρω όλοι» της αναζήτησης πάρκινγκ σε Γκάζι και Ψυρρή; Τις ουρές στην πόρτα των μεγάλων clubs; Ξεχάστε τα. Τον Αύγουστο το αθηναϊκό clubbing περνάει σε άλλη διάσταση –πιο χαλαρή και, κατ’ επέκταση, πιο fun.

Νέες αφίξεις, όπως το Babae στη θέση του παλιού Balux, το Villa Mercedes του Βασίλη Τσιληχρήστου στο Ρουφ και το Ammos Beach στον Άλιμο, αλλά και κλασσικές, σταθερές αξίες όπως το Mao, το Bo, που επέστρεψε φέτος δυναμικά, το Atlantis στον Ωρωπό, το Envy και το Galea υπόσχονται να σας κρατήσουν ξύπνιους μέχρι το ξημέρωμα. Κρατήστε μια θέση στην ατζέντα σας και για το Vinilio που συνεχίζει την επιτυχία που σημείωσε πέρυσι η καλοκαιρινή του έδρα στο Riba’s με ‘80s ρυθμούς και αυθεντικό κέφι.

Αν προτιμάτε κάτι διαφορετικό, κάτι που να μη σας θυμίζει ότι βρίσκεστε στην Αθήνα, περάστε μια βόλτα από τα μικρά μπαράκια των οποίων η πελατεία αποτελείται, στη συντριπτική της πλειοψηφία από τουρίστες –μερικά παραδείγματα είναι το Jester’s της Γλυφάδας, το Lavabore στο Σύνταγμα και το Scuba στα Λιμανάκια του Πειραιά. Η παρεΐστικη ατμόσφαιρά τους, σε συνδυασμό με το κέφι των θαμώνων θα σας κάνουν να αισθανθείτε πως βρίσκεστε κι εσείς σε διακοπές και να επανεκτιμήσετε τη γοητεία της πόλης.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v