Γιατί κάνω χάλια ύπνο;

Δεν κοιμάσαι καλά τα βράδια, ξαγρυπνώντας μέχρι πολύ αργά; Μάλλον ξέρουμε τους λόγους που συμβαίνει αυτό.
Γιατί κάνω χάλια ύπνο;
Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει συνηθίζει να λέει ο θυμόσοφος λαός μας, ωστόσο ούτε το ξάγρυπνο και κακοκοιμισμένο περνάει πολύ καλά. Αν ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν κοιμάται καλά τα βράδια μπορείς να επιβεβαιώσεις ότι ένας κακός ύπνος μπορεί να σου καταστρέψει την επόμενη μέρα. Βλέπεις, πέρα από λίγη ενέργεια, έχεις εμφανώς κακή διάθεση η οποία επηρεάζει όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς σου. Εμείς θα προσπαθήσουμε με όσα ξέρουμε να σου δώσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις στο ερώτημα που σε βασανίζει το τελευταίο διάστημα και δεν είναι άλλο από το «γιατί κάνω χάλια ύπνο;».

Γιατί δεν έχεις τα απαραίτητα σύνεργα

Το στρώμα και το μαξιλάρι είναι το άλφα και το ωμέγα του καλού ύπνου. Αν έχεις πολλά χρόνια το ένα εκ των δύο, τότε ίσως χρειαστεί να μπεις στον κόπο και να το αλλάξεις, επιλέγοντας αυτό που ταιριάζει καλύτερα στη μυοσκελετική κατασκευή σου αλλά και σε πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζεις (αυχενικό, σκολίωση, αρθριτικά). Ευτυχώς η τεχνολογία στρωμάτων και μαξιλαριών έχει κάνει μεγάλα βήματα, προσφέροντας τις κατάλληλες επιλογές για κάθε ταλαιπωρημένο κορμάκι.

Μην ξενοκοιμάσαι τόσο συχνά

Αν αλλάζεις συνεχώς κρεβάτια ή καναπέδες, τότε είναι πολύ πιθανό να χαλάσεις τη συνταγή του καλού ύπνου σου, καθώς το σώμα σου, αργεί να συνηθίσει τα νέα στρώματα, στα οποία θα χρειαστεί να κοιμηθεί.

Γιατί δεν έχεις ρυθμίσει ακόμη τη ρουτίνα του ύπνου σου

Αν το ένα βράδυ πέφτεις για ύπνο στις 11 και το άλλο στις 5 το πρωί και τούμπαλιν, τότε μην περιμένεις ποιοτικό ύπνο. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείς ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τον ύπνο και την αφύπνιση, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα που ίσως είσαι πιο χαλαρός/η. Αν μπεις σε πρόγραμμα τότε θα δεις σύντομα διαφορά και βελτίωση στον ύπνο σου.

Γιατί παράφαγες

Γύρισες κουρασμένος/η και ξενυχτισμένος/η σπίτι κι επειδή πεινούσες του έδωσες και κατάλαβε λίγο πριν πέσεις ξερός/η για ύπνο. Έλα όμως που δεν μπόρεσες να πέσεις ξερός γιατί είχες δικαιολογημένα ενοχλήσεις λόγω της ποσότητας του φαγητού που κατανάλωσες. Καλό είναι να τρως δύο με τρεις ώρες πριν πέσεις για ύπνο το βραδινό σου, ώστε να αποφύγεις δυσπεψίες, παλινδρομήσεις κι άλλες αντίστοιχες διόλου ευχάριστες ενοχλήσεις πριν τον ύπνο.

Γιατί το τσούζεις λίγο παραπάνω

Η συχνή και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ είναι μεγάλος εχθρός του καλού ύπνου. Μπορεί το αλκοόλ να φέρνει υπνηλία, ωστόσο μαζί με αυτήν φέρνει και διακεκομμένο ύπνο, που είναι από τα χειρότερα πράγματα που έχει να αντιμετωπίσει ο οργανισμός σου όταν κοιμάται. Με ρέγουλα λοιπόν για να δεις βελτίωση.

Γιατί είσαι συνέχεια ονλάιν

Είναι πολύ σημαντικό να αποσυνδεθείς από κάθε κινητή ή ακόμη και σταθερή συσκευή πριν πέσεις για ύπνο. Βάλε λοιπόν ειδοποιήσεις στο αθόρυβο και βάλε το κινητό μακριά από το προσκεφάλι σου.

Γιατί μετράς πόση ώρα σου απομένει μέχρι να χτυπήσει το ξυπνητήρι

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος από το να επαναλαμβάνεις στο εαυτό σου ότι σου απομένουν Χ ώρες μέχρι να χτυπήσει το ξυπνητήρι σου και να ξεκινήσει επίσημα η μέρα σου. Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς, φρόντισε να κάνεις κάτι χαλαρωτικό για να νυστάξεις και πάλι. Βάλε χαλαρωτική μουσική στα ακουστικά σου, διάβασε ένα κομμάτι από το βιβλίο/περιοδικό σου ή δες ένα επεισόδιο από την αγαπημένη σου σειρά.

Γιατί δεν έχεις φτιάξει τη σωστή ατμόσφαιρα

Αν ξεχνάς φώτα ανοιχτά, τηλεοράσεις να παίζουν δυνατά και μπαλκονόπορτες να τρίζουν, μην περιμένεις ένα γεμάτο, ποιοτικό κι αδιάκοπο ύπνο. Την επόμενη φορά που θα πέσεις στο κρεβατάκι σου φρόντισε να φτιάξεις την κατάλληλη (ζεστή, σιωπηλή, σκοτεινή και χαλαρωτική) ατμόσφαιρα ώστε να μην ταλαιπωρήσεις παραπάνω το κορμάκι και το πνευματάκι σου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v