Υπάρχει πορνό μέσα από γυναικεία ματιά;

Ποιος είπε ότι το πορνό πρέπει να περιορίζεται στο αντρικό βλέμμα; Συγκεντρώσαμε σκηνοθέτριες και sites που απευθύνονται πρωτίστως σε γυναίκες.
Υπάρχει πορνό μέσα από γυναικεία ματιά;
της Ηρώς Κουνάδη

Ένας κωμικός είχε πει κάποτε πως «υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. Αυτοί που βλέπουν πορνό, κι αυτοί που λένε ψέματα ότι δε βλέπουν». Η αλήθεια, όμως, είναι κάπως λιγότερο χαριτωμένη από αυτό: Υπάρχουν γυναίκες που δε βλέπουν πορνό, όχι απαραίτητα επειδή αυτό πάει κόντρα στα συντηρητικά ήθη της κοινωνίας στην οποία μεγάλωσαν, αλλά επειδή οι περισσότερες ταινίες –τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα– γυρίζονταν και απευθύνονταν από και προς το ανδρικό βλέμμα.

Δεν χρειάζεται να είσαι πουριτανή για να ξενερώνεις λίγο (ή και πολύ) με τις υπερβολικές κραυγές, με το ότι η «πρωταγωνίστρια» είναι τόσο πρωταγωνίστρια όσο και ο καναπές επάνω στον οποίο βρίσκεται, με την βία που ξέφυγε από την (ωραιότατη, δε λέμε, αλλά δεν έχουν όλοι τα ίδια βίτσια) κατηγορία του BDSM κι ήρθε και στρογγυλόκατσε παντού. Για την ακρίβεια, οι περισσότερες γυναίκες που δεν βλέπουν πορνό, που θα σου πουν ότι «δεν τις φτιάχνει», ότι «δεν είναι η φάση τους», εννοούν ένα πολύ συγκεκριμένο πράγμα: Το πορνό που έχουν δει δεν απευθύνεται σε εκείνες.

Καθώς όμως ο κόσμος εξελίσσεται, αυξάνονται και πληθύνονται οι σκηνοθέτριες, οι εταιρίες παραγωγής και οι ιστοσελίδες που έρχονται να το διορθώσουν αυτό και να δώσουν στο 50% του λαού ψυχαγωγικό υλικό που λαμβάνει υπόψιν τα δικά του γούστα. Εδώ είμαστε, να μιλήσουμε με παραδείγματα.

XConfessions

Η διάσημη σκηνοθέτρια ταινιών πορνό για γυναίκες Erika Lust είναι η δημιουργός αυτού του site, οι χρήστες του οποίου στέλνουν τις ιστορίες-εξομολογήσεις-φαντασιώσεις τους, και είτε η ίδια η Erika είτε άλλες σκηνοθέτριες γυρίζουν τις καλύτερες από αυτές σε πορνό φιλμάκια μικρού μήκους. Αν στείλεις ιστορία και την επιλέξουν για να γίνει ταινία, κερδίζεις ετήσια συνδρομή (αξίας περίπου 120€).

Στις κατηγορίες του site περιλαμβάνονται τα πάντα, από τρίο και… ρομάντζα (γιατί ναι, κάποιοι άνθρωποι θέλουν ρομάντζο στην τσόντα τους, τι να κάνουμε τώρα;) μέχρι λεσβιακό/ queer σεξ, shibari, παιχνίδια ρόλων, BDSM και σεξ σε δημόσιους χώρους. Ενοχλητικές διαφημίσεις για γυναίκες που καίγονται να σε γνωρίσουν στη γειτονιά σου εδώ δεν θα δεις, ούτε αμφιβόλου ηλικίας πρωταγωνίστριες, ούτε σενάρια βγαλμένα από το deep dark web. Η μηνιαία συνδρομή κοστίζει 30€, η ετήσια 120€, αμφότερες έχουν ένα μήνα δωρεάν δοκιμή


Φωτό: Dinah Sap & Jan Ehret | Xconfessions.com

Bellesa

Στα ισπανικά σημαίνει ομορφιά, αν αναρωτιέσαι. Ένα site με ταινίες γυρισμένες από γυναίκες για γυναίκες, με κατηγορίες όπως Παθιασμένο, Αισθησιακό, Άγριο, Hot Guy, Big Cock, Λεσβιακό, Τρίο με δύο άντρες και (ξεχωριστή κατηγορία) Τρίο με δύο γυναίκες, και Story (γιατί, είπαμε, κάποιοι θέλουν και υπόθεση). Ο καθαρός σχεδιασμός του μοιάζει κάπως με το Netflix –αυτοχαρακτηρίζεται, όχι τυχαία, το Netflix του πορνό– και έχει και την τέλεια επιλογή «πλήρωσε ό,τι θέλεις» για συνδρομή. Ένα δολάριο τον μήνα; Ένα δολάριο τον μήνα. Μετά, όσο ανεβαίνεις, κερδίζεις δωράκια.

Erika Lust

Η σκηνοθέτρια που ξεκίνησε όλη αυτή την επανάσταση, και έδωσε και αυτήν εδώ την καταπληκτική ομιλία στο TEDx εξηγώντας γιατί το πορνό πρέπει επιτέλους να αλλάξει, έχει χτίσει μια μικρή αυτοκρατορία που πηγαίνει πολύ πέρα από το προαναφερθέν XConfessions. Στο προσωπικό της site, αλλά και στο Lust Cinema θα βρεις ταινίες και σειρές από την εταιρεία παραγωγής της, πολλές από αυτές σκηνοθετημένες από την ίδια, χωρίς ενοχλητικές διαφημίσεις, χωρίς φτηνό σενάριο, χωρίς σιλικόνες και δέρματα πορτοκαλιά από το ψεύτικο μαύρισμα, χωρίς ό,τι είναι ενοχλητικό στο μέινστριμ πορνό.

«Στο μέινστριμ πορνό τα πάντα κινούνται γύρω από την ανδρική απόλαυση, οι γυναίκες είναι απλώς αντικείμενα. Το στοματικό στον άνδρα μπορεί να διαρκεί μισή ταινία, και όταν φτάνει η σειρά της γυναίκας η σκηνή κρατάει 10 δευτερόλεπτα» εξηγεί η ίδια

Εκτός από ταινίες, εδώ θα βρεις και σειρές, ενώ αν η μηνιαία συνδρομή σου φαίνεται δεσμευτική μπορείς απλώς να κατεβάσεις μια συγκεκριμένη ταινία ή σειρά από το The Store (οι τιμές ξεκινούν από 5,95€) και να την έχεις για πάντα στον υπολογιστή σου. Αν πάλι προτιμάς συνδρομή και streaming, η μηνιαία στο Lust Cinema κοστίζει 28€ και η ετήσια 115€. Για μία εβδομάδα έχεις δωρεάν δοκιμή.


Φωτό: Alexa & Joel Tomás | XConfessions.com

Sssh.com

Ένα ακόμα site με ταινίες από γυναίκες για γυναίκες, το Sssh.com λέει στην περιγραφή του πως είναι ο απόλυτος, σέξι προορισμός για ηθικό, θετικό, ανεξάρτητο σινεμά ενηλίκων. Δημιούργημα της σκηνοθέτριας Angie Rowntree, είναι άψογα σχεδιασμένο και γεμάτο ταινίες που σαρώνουν κάθε χρόνο τα βραβεία στα διεθνή φεστιβάλ –γιατί ποιος είπε ότι το πορνό δεν είναι κι αυτό τέχνη;

Τα originals του, οι ταινίες των οποίων την παραγωγή αναλαμβάνει εξολοκλήρου (όπως λέμε Netflix Originals) είναι μικρά κινηματογραφικά διαμαντάκια, και απόδειξη γι’ αυτό είναι το γεγονός πως το Sssh.com έγινε η πρώτη εταιρεία του είδους της που είδε ταινία της να προτείνεται για βραβείο σε «κανονικό» (μη πορνογραφικό) κινηματογραφικό φεστιβάλ –το Σουηδικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το 2016 συγκεκριμένα. Το Sssh.com έχει δοκιμαστική συνδρομή δύο ημερών με 4€, μηνιαία με 15€ και ετήσια με 82€.

Bright Desire

«Ήθελα να κάνω ταινίες που να δείχνουν όλα τα καλά πράγματα που αγαπάμε στο σεξ: την εγγύτητα, το γέλιο, την σύνδεση μεταξύ δύο ανθρώπων, την πραγματική απόλαυση» εξηγεί η καταπληκτική Ms Naughty, δημιουργός αυτού του site, η οποία σκηνοθετεί μεταξύ άλλων ταινίες με πρωταγωνιστές που είναι ζευγάρια και στην αληθινή ζωή, και μας θυμίζει κάτι που το είχαμε απορία χρόνια: Γιατί είναι όλοι τόσο σοβαροί στο μέινστριμ πορνό, γαμώτο;

Στο Bright Desire θα βρεις όλες τις ταινίες της, που σαρώνουν κάθε χρόνο τα βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ, χωρισμένες σε κατηγορίες straight, queer, solo γυναίκες και άνδρες, και τα προαναφερθέντα real life ζευγάρια, που είναι πραγματικά ό,τι πιο φρέσκο, αληθινό και απελευθερωτικό θα δεις σε όλη τη βιομηχανία, και όχι, δεν υπερβάλλουμε καθόλου. Πριν κάνεις συνδρομή, στο site βλέπεις trailer και σκηνές από τις ταινίες (διάρκειας γύρω στο 1 λεπτό) για να πάρεις μια ιδέα. Η συνδρομή κοστίζει 23€ τον πρώτο μήνα και μετά 10€ τον μήνα –σταματάς όποτε θέλεις, εννοείται– ή 39€ άπαξ, για τρεις μήνες.


Φωτό: Alexa & Joel Tomás | XConfessions.com

Δεν σου φτάνει, θέλεις κι άλλο;

Στο Female Porn Directors που επιμελείται επίσης η Ms Naughty θα βρεις προφίλ, λεπτομέρειες και σκηνές από τις ταινίες δεκάδων σκηνοθετριών μαζί με λινκ για το πού θα δεις τις ταινίες της καθεμιάς. Εδώ είναι η ιστορία της Candida Royalle, που γύρισε το 1984 την πρώτη ταινία που επικεντρωνόταν στις φαντασιώσεις και την ικανοποίηση της πρωταγωνίστριάς της, το θρυλικό πια Femme, ανοίγοντας τον δρόμο για να φτάσουμε κοντά 40 χρόνια μετά να γράφουμε εδώ αυτές τις γραμμές. Κάνε ένα κλικ να πεις ευχαριστώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v