Τι βλέπουμε αυτές τις μέρες στο Megaron Online

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φέρνει δωρεάν στις οθόνες μας σπουδαίους καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα, γιατί η μουσική θα σώσει την ψυχική μας υγεία.
Τι βλέπουμε αυτές τις μέρες στο Megaron Online
Έχεις λιώσει στις σειρές, τις ταινίες και τις θεατρικές παραστάσεις, και θέλεις να αλλάξεις… παραστάσεις; Το Megaron Online είναι εδώ για σένα, και φέρνει στην οθόνη σου μεγάλες συναυλίες από σπουδαίους καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα, γιατί αν δεν ανακαλύψεις τώρα τον μαγικό κόσμο της κλασικής μουσικής, μάλλον δεν θα το κάνεις ποτέ. Και δεν φαντάζεσαι τι θα έχεις χάσει.

Ventus Ensemble: The Reed Project

Ο ζεστός ήχος των ξύλινων πνευστών συναντά το ηχόχρωμα του σαξόφωνου σε μια… ανατρεπτική συναυλία που προσεγγίζει τo ιταλικό και γαλλικό μπαρόκ αλλά και την Αναγέννηση, με όργανα της εποχής μας. Και μάλιστα όχι με κλασικό κουιντέτο πνευστών, αλλά με reed quintett, δηλαδή ένα σχήμα, στο οποίο το σαξόφωνο αντικαθιστά το κόρνο, ενώ το μπάσο κλαρινέτο παίρνει τη θέση του φλάουτου.

Η πρωτότυπη ιδέα ανήκει στο Ventus Ensemble, που παρουσιάζει στις 27 Ιανουαρίου (8:30 μ.μ.) ως Ventus Quintett, τη συναυλία Τhe Reed Project, η οποία θα μεταδοθεί σε δωρεάν live streaming μέσω του site του Μεγάρου και της σελίδας του στο Facebook. Tο γνωστό σύνολο αποτελείται από τους: Κώστα Γιοβάνη (όμποε, αγγλικό κόρνο), Σπύρο Τζέκο (κλαρινέτο), Κώστα Τζέκο (μπάσο κλαρινέτο), Δημήτρη Ντακοβάνο (φαγκότο) και Guido De Flaviis [Γκουίντο Ντε Φλάβιις] (σαξόφωνα).

Καμεράτα: Οι μεγάλες συμφωνίες του J. Haydn με όργανα εποχής

Οι Μουσικοί της Καμεράτας–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τον διεθνώς αναγνωρισμένο μαέστρο Γιώργο Πέτρου, μετά τις μεγάλες επιτυχίες τους στο εξωτερικό ως Armonia Atenea και την πρώτη online μετάδοση της συναυλίας τους από το site και το fb του Μεγάρου, επιστρέφουν στις οθόνες μας το Σάββατο 30 Ιανουαρίου στις 8:30 μ.μ. με μια παγκόσμια πρεμιέρα αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στον Joseph Haydn.



Η συναυλία θα είναι διαθέσιμη για 48 ώρες στο site του Μεγάρου, στο DigitalCulture.gov.gr και στη σελίδα του Μεγάρου στο Facebook

Μουσικό Αναλόγιο: Αθάνατη Αγαπημένη

Το μουσικό αναλόγιο της Μάγδας Μαυρογιάννη ερμηνεύουν η σοπράνο Μίνα Πολυχρόνου, η μετζοσοπράνο Άρτεμις Μπόγρη και η πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα από τις 3 έως τις 5 Φεβρουαρίου, δωρεάν στο site του Μεγάρου Μουσικής. «Έρωτας. Μουσική. Γυναίκες μούσες. Αυτά τα τρία στοιχεία συνθέτουν την παράσταση της Μάγδας Μαυρογιάννη, που επιχειρεί να απαντήσει στον διαχρονικό γρίφο της Αθάνατης Αγαπημένης. Ποια υπήρξε η μούσα του Μπετόβεν; Ποιες άλλες γυναικείες μορφές ενέπνευσαν συνθέτες προγενέστερους και μεταγενέστερούς του;» διαβάζουμε στην περιγραφή της παράστασης.



Η Καμεράτα ερμηνεύει Vivaldi

Οι φίλοι της μπαρόκ μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στις 13 Φεβρουαρίου (8:30 μ.μ.) σε live streaming, μια βραδιά αφιερωμένη στον κοσμαγάπητο Antonio Vivaldi. Πρόκειται για ένα μουσικό εγχείρημα υψηλών αξιώσεων και… μεγάλων αντοχών, στο πλαίσιο του οποίου η Ορχήστρα θα ερμηνεύσει και τα 12 κοντσέρτα για έγχορδα από τη συλλογή L’estro armonico [O αρμονικός οίστρος] του σπουδαίου ιταλού μουσουργού, που έχουν χαρακτηριστεί μερικά από τα πλέον επιδραστικά έργα στην ιστορία της οργανικής μουσικής του 18ου αιώνα. Μετά το τέλος του live streaming, η συναυλία θα είναι διαθέσιμη για 48 ώρες στο site του Μεγάρου.

Ρεσιτάλ βιολοντσέλο-πιάνο: Αλέξης Καραϊσκάκης και Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου

Οι διακεκριμένοι σολίστ Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου και Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος συμπράττουν για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα για βιολοντσέλο και πιάνο που εκτείνεται από τον 18ο μέχρι και τον 20ο αιώνα. Από τη σονάτα για φορτεπιάνο και βιολοντσέλο ομπλιγκάτο, έργο 5 αρ. 2 σε σολ ελάσσονα του Μπετόβεν που αντικατοπτρίζει την γνωριμία του συνθέτη με τους διάσημους τσελίστες αδελφούς Ντυπόρ, οι δυο καλλιτέχνες περνούν στον ονειρικό κόσμο του Ρόμπερτ Σούμαν καταλήγοντας στη μοναδική δεύτερη σονάτα του Γκαμπριέλ Φωρέ. Το live streaming θα πραγματοποιηθεί στις 17 Φεβρουαρίου στις 20.30, και η συναυλία θα είναι διαθέσιμη για τις επόμενες 48 ώρες.

Η Καμεράτα σε έργα Händel

Οι ψηφιακές μεταδόσεις των συναυλιών του βραβευμένου συνόλου υπό τον Γιώργο Πέτρου που έχουν προγραμματιστεί για το πρώτο δίμηνο του 2021, ολοκληρώνονται στις 24 Φεβρουαρίου (πάντα στις 8:30 μ.μ.) με ένα ακόμη Linbury Trust Concert σε συμπαραγωγή με τους Μουσικούς της Καμεράτας και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το αγαπημένο αθηναϊκό σύνολο προσεγγίζει και πάλι, πάντα σε όργανα εποχής, έργα του Georg Friedrich Händel [Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ], συνθέτη τον οποίο έχει αναδείξει μέσω των ζωντανών του εμφανίσεων αλλά και μέσω της βραβευμένης δισκογραφικής τους δουλειάς. Αυτή τη φορά, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τα Concerti grossi, έργο 3, μια συλλογή από έξι λαμπερά κομψοτεχνήματα της μπαρόκ μουσικής. Και αυτή η συναυλία θα είναι διαθέσιμη για 48 ώρες μετά το τέλος του live streaming στα site του Μεγάρου και του Υπουργείου Πολιτισμού.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v