Όλη η τέχνη του πλανήτη στην οθόνη σου

Λίγα πράγματα μπορούν να σου γαληνέψουν την ψυχή όσο η τέχνη. Κι αν δεν μας πιστεύεις, μια δοκιμή στις διευθύνσεις που ακολουθούν θα σε πείσει.
Όλη η τέχνη του πλανήτη στην οθόνη σου
Κοίτα τώρα να δεις παράξενα πράγματα που συμβαίνουν στο λοκντάουν: Ακόμα και αν στην προηγούμενη ζωή σου, την προ του 2020, δεν είχες την παραμικρή επαφή με την τέχνη, λίγα πράγματα μπορούν να σε ηρεμήσουν όσο το να χαζεύεις πίνακες, καλλιτέχνες και ρεύματα τέχνης τα καραντινιασμένα απογεύματά σου. Εκ πείρας σου μιλάμε.

Πέρα από τα μουσεία του πλανήτη που άνοιξαν ηλεκτρονικά τις πόρτες τους και σε περιμένουν να βολτάρεις από τον καναπέ σου, δεκάδες site και εφαρμογές φέρνουν μικρά και μεγαλύτερα έργα τέχνης (από Ελ Γκρέκο μέχρι Μπάνκσι και από Πικάσο μέχρι Γιάννη Κουνέλη και arte povera) στην οθόνη σου, και σου τα συστήνουν όχι μέσα από βαρετά κατεβατά κειμένων, αλλά σαν να χαζεύεις stories στο Instagram. Δώσε μια ευκαιρία, και θα εκπλαγείς.

Google Arts & Culture

Η νέα αγαπημένη μας εφαρμογή… δεν είναι μόνο εφαρμογή, παίζει τέλεια και στην οθόνη του υπολογιστή σου, και έχει τα πάντα, από τις αρχαιολογικές συλλογές των μεγαλύτερων μουσείων του πλανήτη μέχρι τα έργα του Μπάνκσι στους δρόμους της Βρετανίας. Αυτό, όμως, που θα αγαπήσεις πιο πολύ είναι οι διασημότεροι πίνακες του πλανήτη σε high definition με δυνατότητα άπειρου ζουμαρίσματος, πληροφορίες και λεπτομέρειες που σε πηγαίνουν από το ένα καλλιτεχνικό ρεύμα στο άλλο, μέχρι να εξαντλήσεις όλη την εικαστική τέχνη του πλανήτη, και να ανακαλύψεις πράγματα που δεν είχες ιδέα ότι σου άρεσαν.

Εξαιρετικές είναι και οι online εκθέσεις, στημένες σαν stories, που μπορεί να επικεντρώνονται σε έναν μόνο πίνακα (εδώ η συγκλονιστική Νυχτερινή Φρουρά του Ρέμπραντ) ή να συγκεντρώνουν χαϊλάητ από το έργο ενός καλλιτέχνη (εδώ ο Juan Gris, εδώ ο Francois Boucher) με λίγες και καλές επεξηγηματικές λεπτομέρειες, ό,τι πρέπει για μια πρώτη γνωριμία.

Art Saga

Μία ιστορία την ημέρα, για τα πιο γνωστά έργα τέχνης του πλανήτη: Από την Αφροδίτη της Μήλου μέχρι την Ελευθερία του Ντελακρουά, με μικρές, ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Ιστορία, τους συμβολισμούς, τις τεχνικές και τις λεπτομέρειες που δεν είχες προσέξει. Φτιαγμένα σαν τα stories του Instagram, και διαδραστικά, έτσι ώστε να μπορείς να επιλέξεις αν (και για τι) θέλεις να μάθεις περισσότερα, ή να προχωρήσεις σε κάτι άλλο αν νομίζεις ότι το θέμα που αναπτύσσεται το ξέρεις ήδη. Σαν να κάνεις chat με έναν γνώστη φίλο –σούπερ ενδιαφέρον, καθόλου αποστειρωμένο, και γεμάτο μικρές χαριτωμένες πληροφορίες ειδικά σχεδιασμένες για τη γενιά που απέκτησε διάσπαση προσοχής από τα social media και αδυνατεί πια να διαβάσει κατεβατά πληροφοριών (δηλαδή σχεδόν όλους μας).

(*) To Art Saga είναι εφαρμογή, την κατεβάζεις δωρεάν από εδώ για Android και από εδώ για iPhone

Daily Art

Ένα έργο τέχνης την ημέρα, 4 λεπτά διάβασμα, για να πάρεις… την ημερήσια δόση τέχνης που χρειάζεσαι. Αν θέλεις περισσότερη, βέβαια, υπάρχει ένα ολόκληρο αρχείο 2.500 έργων τέχνης από περισσότερους από 700 καλλιτέχνες –από Νταλί και Βαν Γκογκ μέχρι σύγχρονη ρωσική πρωτοπορία σε ένα χωριό της στέπας, όρεξη να ‘χεις να ανακαλύπτεις. Είναι λιγότερο διαδραστικό από τα δύο προηγούμενα, αλλά εξίσου ενδιαφέρον, και έχει –όπως και το Google Arts– και τη δυνατότητα να φτιάξεις τη δική σου προσωπική συλλογή με τα αγαπημένα σου, απλά πατώντας την καρδούλα δίπλα σε ό,τι σου αρέσει, για να επιστρέψεις και να (ξανα)διαβάσεις λεπτομέρειες για την Ιστορία, τους συμβολισμούς και την τεχνική του αργότερα.

(*) Είναι κι αυτό εφαρμογή, το κατεβάζεις δωρεάν από εδώ για Android και από εδώ για iPhone

History of Art

Εδώ έχουμε το σημαντικότατο πλεονέκτημα της ελληνικής γλώσσας (την διαλέγεις την πρώτη φορά που ανοίγεις την εφαρμογή, και μένει εκεί για πάντα, εκτός αν αλλάξεις γνώμη και γυρίσεις στα original αγγλικά από τις ρυθμίσεις). Η μετάφραση θα μπορούσε σαφώς να είναι καλύτερη, αλλά μην τα θέλουμε και όλα δικά μας.

Κατά τα λοιπά, εδώ θα βρεις χιλιάδες έργα τέχνης χωρισμένα ανά πολιτισμό, από την Ευρώπη ως τη Μογγολία και από την Αφρική μέχρι τις Φιλιππίνες) ανά καλλιτεχνικό ρεύμα και ανά χρονική περίοδο, με πληροφορίες από την Wikipedia. Κάποια διατίθενται δωρεάν, άλλα είναι «κλειδωμένα»· για να έχεις πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο, πληρώνεις 10,99€ εφάπαξ.

(*) Διατίθεται μόνο για Android, την κατεβάζεις δωρεάν από εδώ

Δες κι αυτό…

Το Guess the Artist είναι η τέλεια κουιζ-ο-εφαρμογή για την καραντίνα σου. Κάνει… αυτό που λέει το όνομά της: Σου δείχνει έναν πίνακα, κι εσύ πρέπει να μαντέψεις ποιος τον σχεδίασε, ανάμεσα σε τέσσερις πιθανές απαντήσεις. Δέκα ερωτήσεις ανά επίπεδο, και αρκετά επίπεδα για να σε φτάσουν μέχρι το τέλος του λοκντάουν. Αν θέλεις έξτρα βαθμό δυσκολίας, μπορείς αντί για τον καλλιτέχνη να μαντεύεις τον τίτλο του κάθε πίνακα. Το κατεβάζεις δωρεάν για Android από εδώ ενώ για iPhone υπάρχει το επίσης δωρεάν Guess the Painter, εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v