Τα do’s and don’ts των επαγγελματικών συνεντεύξεων

Η επιτυχία της επαγγελματικής συνέντευξης ίσως εξαρτάται από μερικούς βασικούς κανόνες. Δείτε τα «ναι» και τα «όχι» τα οποία θα σας βοηθήσουν να πάρετε τη θέση.
Τα do’s and don’ts των επαγγελματικών συνεντεύξεων
Στην πλειοψηφία τους, οι επαγγελματικές συνεντεύξεις ανεξάρτητα για το ποια θέση αφορούν, διέπονται από μερικούς «κώδικες» επιτυχίας. Έχοντας κατά νου αυτούς τους «κώδικες», σίγουρα αυξάνετε κατακόρυφα τις πιθανότητες να δημιουργήσετε την καλύτερη δυνατή εικόνα στο μέλλοντα εργοδότη και άρα το ενδεχόμενο να πάρετε την θέση που θέλετε.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικούς από τους βασικότερους εξ’ αυτών.

* Μην γκρινιάζετε. Αποφύγετε φράσεις που θα σας κάνουν να φαίνεστε αρνητικοί ή γκρινιάδρηδες και προσπαθήστε να μην αναφερθείτε στο πόσο δύσκολο είναι να βρείτε δουλειά αυτές τις ημέρες. Ο πιθανός εργοδότης σας δεν ενδιαφέρεται και τόσο.

* Ντυθείτε όπως πρέπει. Η εμφάνισή σας θα πρέπει να είναι άψογη σε τομείς καθαριότητας, προσωπικής περιποίησης και φυσικά ρουχισμού (δείτε εδώ μερικές συμβουλές για το τι πρέπει να φορέσετε σε μια συνέντευξη).

* Μην κάνετε αρνητικά σχόλια για προηγούμενους εργοδότες, προϊστάμενους, συναδέλφους κτλ. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να σας προσφέρουν έξτρα πόντους.

* Κοιτάτε πάντα στα μάτια τον εργοδότη σας και πριν ξεκινήσετε την κουβέντα ανταλλάξτε μια σφιχτή και σίγουρη χειραψία μαζί του (αν οι παλάμες σας είναι υγρές, καθαρίστε τις από πριν με ένα μαντηλάκι).

* Μη ρωτήσετε κάτι που θα έπρεπε να ξέρετε για την εταιρεία, για παράδειγμα πληροφορίες τις οποίες μπορείτε κάλλιστα να μάθετε από την ιστοσελίδα. Θα φανείτε αμελής και απροετοίμαστος, συνδυασμός… θανατηφόρος για έναν υπάλληλο.

* Καθίστε ίσια στην καρέκλα και όχι σταυροπόδι, έτσι θα δείξετε ότι έχετε αυτοπεποίθηση – και καλούς τρόπους.

* Μην φλυαρείτε και μη λέτε ψέματα. Σε μια συνέντευξη εκτός από τις δεξιότητες σας αξιολογείται και ο χαρακτήρας σας, επομένως είναι πολύ σημαντικό να δώσετε περιεκτικές και σαφείς απαντήσεις, με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις που θα σας γίνουν.

* Ακόμα και αν το άτομο που θα σας κάνει τη συνέντευξη σας δώσει το όνομα και το επώνυμό του, εσείς θα χρησιμοποιείτε πάντα τον τίτλο κύριος/κυρία και το επώνυμο, μέχρι να σας δώσει ο ίδιος την άδεια να τον αποκαλείτε με το μικρό του όνομα ή να του μιλάτε στον ενικό.

* Μην παζαρέψετε εξ’ αρχής. Αν σας επιλέξουν τότε μπορείτε να διαπραγματευτείτε τον μισθό σας, αλλά σε καμία περίπτωση μην ανοίξετε μόνοι σας το θέμα των χρημάτων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

* Κάντε από πριν κάποια έρευνα για τον εργοδότη σας και την εταιρεία και ρωτήστε τον πράγματα για τα οποία δεν βρήκατε απαντήσεις.

* Μην είστε αρνητικοί. Η συμπεριφορά σας θα πρέπει να δείχνει έναν υπάλληλο, με τον οποίο θα ήταν ευχάριστο να συνεργαστεί κανείς.

* Όταν τελειώσει η συνέντευξη, σφίξτε το χέρι του συνομιλητή σας κοιτώντας τον στα μάτια. Δείχνει αυτοπεποίθηση και ευγένεια.

* Αξιοποιήστε τις εμπειρίες σας με συγκεκριμένα παραδείγματα. Αυτό θα σας επιτρέψει να διαφοροποιηθείτε σε σχέση με άλλους υποψήφιους.

* Αποφύγετε να παρατείνετε την συνέντευξη πολλαπλασιάζοντας τις ερωτήσεις σας, καθώς αυτό θα «χαλάσει» την εικόνα σας έναντι του συνομιλητή σας που πρέπει να συναντήσει και άλλους υποψηφίους στην διάρκεια της ίδιας ημέρας.

* Βεβαιωθείτε πως έχετε ακούσει τις ερωτήσεις που σας καταθέτουν σωστά, ώστε οι απαντήσεις σας να είναι σχετικές. Προσπαθήστε να ελέγξετε τα νεύρα και το άγχος και μην φοβάστε να κάνετε παύσεις στον λόγο σας προκειμένου να σκεφτείτε την απάντηση.

* Μην φέρετε μαζί γονείς, φίλους, γνωστούς, γυναίκα κτλ. Αν δεν είστε αρκετά ώριμος για να πάτε μόνοι σας σε μια συνέντευξη, τότε μάλλον δεν χρειάζεται να πάτε καθόλου.

Νικόλας Γεωργιακώδης


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v