Το dress code της συνέντευξης για δουλειά

Ιδέες και συμβουλές για να κερδίσετε τις εντυπώσεις από τα πρώτα δευτερόλεπτα της συνέντευξης για την επόμενη δουλειά σας.
Το dress code της συνέντευξης για δουλειά
Το κλισέ που θέλει την πρώτη εντύπωση να μετρά περισσότερο από κάθε άλλη, δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις: Οι παρέες, για παράδειγμα, ή οι έρωτες, χτίζονται πιο σταδιακά –και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων την πρώτη εντύπωση σπάνια την θυμάσαι μετά από μερικά χρόνια. Αν κάπου βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του, όμως, αυτές είναι οι συνεντεύξεις για δουλειά, για τον απλούστατο λόγο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή η πρώτη ευκαιρία για να εντυπωσιάσεις τον υποψήφιο εργοδότη σου είναι πιθανότατα και η μοναδική που θα έχεις.

Αγχωτικό, το ξέρουμε, αλλά εσείς δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε: Με το βιογραφικό σας στη… φαρέτρα, και το κατάλληλο ντύσιμο που θα κερδίσει την πρώτη εντύπωση της πρώτης εντύπωσης (από το πρώτο δευτερόλεπτο της χειραψίας, δηλαδή) οι πιθανότητες είναι με το μέρος σας.

Οι χρυσοί κανόνες του ανδρικού ντυσίματος

- Ο νούμερο ένα κανόνας λέει ότι είναι πάντα πιο ασφαλές να είστε «υπερβολικά καλοντυμένοι» από το να ρισκάρετε το casual ντύσιμό σας να είναι «υπερβολικά casual» για τον υποψήφιο εργοδότη σας. Αν δεν γνωρίζετε σχεδόν τίποτα για την εταιρεία στην οποία πηγαίνετε, επιλέξτε υφασμάτινο παντελόνι, πουκάμισο, σακάκι και γραβάτα –θα εκτιμηθεί, ακόμη και αν το dress code της δουλειάς είναι γενικώς χαλαρό.

- Αν γνωρίζετε (με βεβαιότητα) ότι η εταιρεία ή ο συγκεκριμένος τομέας δουλειάς αποδέχεται το casual ντύσιμο, και πάλι καλό είναι να μην προτιμήσετε μια λύση του τύπου τζιν και T-shirt. Σκεφτείτε κάτι όπως υφασμάτινο παντελόνι και (μακρυμάνικο, εννοείται) πουκάμισο, ή για τον χειμώνα μονόχρωμο πουλόβερ με πουκάμισο από μέσα. Δείτε εδώ ένα slide show με ανδρικά ντυσίματα κατάλληλα για συνέντευξη, για να πάρετε ιδέες.

- Όσον αφορά τα παπούτσια, ο κανόνας είναι «όσο πιο συντηρητικά, τόσο το καλύτερο». Ξεχάστε τα αθλητικά και τα άνετα παπούτσια που φοράτε καθημερινά, και θυμηθείτε ότι δεν ντύνεστε για εσάς αλλά για κάποιον άλλο –που πιθανότατα καταλαβαίνει ότι δεν βγαίνετε ντυμένος έτσι για ποτό με τους φίλους σας, αλλά εκτιμά την προσπάθεια, βλέποντας ότι θέλετε πραγματικά τη δουλειά.

- Τα αξεσουάρ εννοείται ότι περιορίζονται στο minimum –πρακτικά, ρολόι και τίποτα άλλο. Προσέξτε, επίσης, λεπτομέρειες όπως τα νύχια σας (να είναι κοντά και καθαρά), ξυριστείτε και είστε έτοιμος.

Και οι (ακόμη πιο) χρυσοί κανόνες του γυναικείου ντυσίματος

- Ισχύει και εδώ ο κανόνας ότι αν δεν ξέρετε τίποτα για το dress code της εταιρείας, είναι σοφότερο να κινηθείτε όσο πιο συντηρητικά γίνεται: Σκεφτείτε σακάκι με pencil φούστα ή παντελόνι σε σκούρο γκρι ή σκούρο μπλε. Ολοκληρώστε το look με ένα ζευγάρι μαύρες γόβες με χαμηλό τακούνι και λιτά, κομψά κοσμήματα.

- Αν ξέρετε ότι η εταιρεία είναι λιγότερο αυστηρή όσον αφορά το dress code, ή αν στοχεύετε σε μια καλλιτεχνική θέση, του τύπου designer, μπορείτε να επιλέξετε κάτι λιγότερο αυστηρό, όπως μαύρο υφασμάτινο παντελόνι ή φούστα μέχρι το γόνατο, με πουκάμισο ή μια όμορφη μπλούζα (όχι βέβαια T-shirt) χωρίς βαθύ ντεκολτέ. Δείτε μερικά ενδεικτικά ντυσίματα, αναλόγως με την θέση την οποία στοχεύετε, στο Mama365.gr.

- Γενικώς, αν καταλήξετε στην επιλογή της φούστας, το μήκος της δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταλήγει πάνω από το γόνατο.

- Περιορίστε τα κοσμήματα: Ένα διακριτικό βραχιόλι ή κολιέ είναι αρκετά, περισσότερα θα τραβούν το βλέμμα του συνομιλητή σας από το πρόσωπό σας –και θα δίνουν την λάθος εικόνα.

- Αποφύγετε, επίσης, το δυνατό άρωμα και το έντονο μακιγιάζ. Μια-δυο σταγόνες άρωμα είναι αρκετές, περισσότερο θα κάνει τον υποψήφιο εργοδότη σας να σας θυμάται… για τους λάθος λόγους. Το ίδιο ισχύει και για το make-up.

- Προσέξτε το μανικιούρ σας: Τα μακριά νύχια δεν θα δώσουν την σωστή εικόνα στον υποψήφιο εργοδότη σας. Επίσης, καλό θα είναι να αποφύγετε τα έντονα χρώματα και σχέδια. Ένα ουδέτερο, ή ακόμα καλύτερα διάφανο, βερνίκι είναι ό,τι πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v