Επιδοτήσεις επιχειρήσεων: Πώς να βρείτε χρηματοδότηση

Αναζητάτε χρηματοδότηση για την επιχείρησή σας; Δείτε ποια προγράμματα τρέχουν αυτήν την περίοδο και ποια αναμένεται να κάνουν ντεμπούτο.
Επιδοτήσεις επιχειρήσεων: Πώς να βρείτε χρηματοδότηση
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Έχοντας ήδη μπει στη χειμερινή περίοδο, η «ξηρασία» του καλοκαιριού στον τομέα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων αρχίζει να ελαττώνεται και πλέον κάνουν την εμφάνισή τους νέα προγράμματα επιδοτήσεων για επιχειρήσεις από δημόσιους φορείς.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε αυτά που τρέχουν αυτήν την περίοδο, αλλά και όσα αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στον Οκτώβριο.

Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων (II)»
Το περσινό πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχει… σήκουελ, με αρχικό ύψος προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης τα τριάντα εκατομμύρια ευρώ. Στην πρώτη φάση του προγράμματος εντάχθηκαν 746 επιχειρήσεις με συνολικό επιχορηγούμενο προϋπολογισμό 98.127.008,38€. Στόχος του «Εξωστρέφεια ΙΙ» είναι να γίνουν ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο οι ελληνικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες.

Επιλέξιμες είναι όλες οι νέες και υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έκαναν έναρξη λειτουργίας πριν από την 1η Αυγούστου του 2012 στους κλάδους της μεταποίησης, των κατασκευών, των υπηρεσιών καθώς και σε επιλεγμένους κλάδους του εμπορίου. Ο προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων κυμαίνεται από 20.000€ μέχρι 200.000€, ενώ τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 30% μέχρι και 55%.

Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων είναι η 21η Οκτωβρίου, ενώ τις ηλεκτρονικές αιτήσεις μπορείτε να βρείτε στους δικτυακούς τόπους του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (www.ypoian.gr ), της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (www.ggb.gr ), της ΕΥΔ ΕΠΑΕ (www.antagonistikotita.gr ), του ΕΦΕΠΑΕ (www.efepae.gr) και του ΕΣΠΑ (www.espa.gr ).

Προγράμματα του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης
Πρόκειται για προγράμματα άτοκης δανειοδότησης για επιχειρήσεις, στα οποία ουσιαστικά επιδοτείται το επιτόκιο. Τα τρέχοντα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ αυτή τη στιγμή είναι, μεταξύ άλλων, οι Δράσεις για Γενική Επιχειρηματικότητα, Επιχειρηματικότητα Νέων, Καινοτόμα Επιχειρηματικότητα και Θεματικό Τουρισμό με παροχή δανείων χαμηλού κόστους για την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων και η Νησιωτική Τουριστική Επιχειρηματικότητα με παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους σε επιχειρήσεις σε νησιώτικες περιοχές της Ελλάδας. Δείτε αναλυτικά όλα τα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ συνοπτικά εδώ, και εδώ τις δηλώσεις συμμετοχής για το κάθε πρόγραμμα.

Επιχορήγηση επιχειρήσεων από τον ΟΑΕΔ για πρόσληψη ανέργων
Αν και δεν αφορά χρηματοδότηση για έναρξη ή επέκταση των επιχειρηματικών πλάνων, η επιχορήγηση αυτή από τον ΟΑΕΔ ουσιαστικά επιδοτεί την εκάστοτε επιχείρηση για να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για ανέργους. Το πρόγραμμα είχε τρέξει και πέρσι, προβλέποντας τότε την επιχορήγηση 5.000 θέσεων απασχόλησης νέων έως 35 ετών, ενώ τον Μάιο αποφασίστηκε η επέκτασή του.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα και δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού. Οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται αναφέρονται αναλυτικά στην σχετική πρόσκληση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ.

Τέλος, η επιχορήγηση καθορίζεται στο ποσό των 20€ για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για ανέργους έως 24 ετών και 25€ την ημέρα για ανέργους άνω των 24 ετών, ενώ αιτήσεις υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις εδώ, όπου επίσης περιγράφονται αναλυτικά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 9989014 και 210 9989087.

Προγράμματα leader σε αγροτικές περιοχές της Ελλάδας
Τα προγράμματα αυτά δίνουν επιδοτήσεις μέχρι και 60% του κόστους επένδυσης και μέχρι στιγμής είναι ενεργά σε επτά περιοχές της Ελλάδας (Έβρος, Κυκλάδες, Δράμα, Ολυμπία, Χαλκιδική, Πέλλα και Άρτα). Οι δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται, μεταξύ άλλων, είναι τα μικρά τουριστικά καταλύματα, τα επισκέψιμα αγροκτήματα, εστιατόρια και παραδοσιακά καφενεία, οι βιοτεχνίες μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, τα γραφεία οργάνωσης αγροτικού τουρισμού και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Δείτε αναλυτικά τα προγράμματα για κάθε Νομό της Ελλάδας μαζί με τις καταληκτικές ημερομηνίες για τις αιτήσεις εδώ

Επιδοτήσεις πρατηρίων υγρών καυσίμων σε πέντε περιοχές της χώρας
Το συνολικού προϋπολογισμού 29,4 εκατομμυρίων ευρώ πρόγραμμα αφορά υφιστάμενες ή νέες επιχειρήσεις (όχι ενώσεις επιχειρήσεων) με ημερομηνία έναρξης των εργασιών τους πριν την 31/12/2011, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα των πρατηρίων υγρών καυσίμων και στοχεύει στην εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης αποθηκών.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ από τις 3 Σεπτεμβρίου έχουν «ανοίξει» οι ηλεκτρονικές αιτήσεις (κλικ εδώ) για τις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Μαγνησίας και Ιωαννίνων. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Χρηματοδότηση 50.000 ευρώ σε καινοτόμα startup από το Openfund

Η διάσημη ιστοσελίδα στήριξης των startups εγκαινιάζει συχνά πυκνά κύκλους χρηματοδότησης για καινοτόμες επιχειρήσεις. Ένας τέτοιος κύκλος έχει ανακοινωθεί από τον Σεπτέμβρη και θα αφορά χρηματοδότηση 50.000 ευρώ για ποσοστό 10% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, καθώς και εντατική υποστήριξη σε όλα τα ζητήματα που αφορούν μία νέα startup εταιρία.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά εδώ (δείτε ένα υπόδειγμα αίτησης εδώ), ενώ η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι στις 31 Οκτωβρίου.

Έρχονται σύντομα…

* Το πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα νέων με έμφαση στην καινοτομία » αφορά στην επιδότηση 7.000 νέων έως 35 ετών και αναμένεται να τρέξει μέσα στον Οκτώβριο. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα καθορίζεται στα 10.000 ευρώ, ενώ η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v