Δέκα παγκόσμιες επιχειρήσεις που άνοιξαν δρόμους

Αν καταφέρεις να βρεις απλές λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα τότε το μέλλον σου ανήκει. Δείτε τις πιο ελπιδοφόρες και καινοτόμες νέες επιχειρήσεις παγκοσμίως.
Δέκα παγκόσμιες επιχειρήσεις που άνοιξαν δρόμους
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Όσα χρόνια και αν περάσουν, όσο και αν εξελιχθεί η τεχνολογία, η ιδέα πίσω από μια πετυχημένη επιχείρηση θα είναι σε γενικές γραμμές η ίδια: να καταφέρει να δώσει λύσεις σε σύγχρονα, καθημερινά προβλήματα πάσης φύσεως. Είτε αυτά αφορούν την απλούστευση μιας σύνθετης διαδικασίας είτε την εξοικονόμηση χρημάτων ή ακόμα και την… σωτηρία του κόσμου.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, δεκάδες επιχειρηματικά startups από κάθε γωνιά του πλανήτη, κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους τον τελευταίο καιρό, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς. Παρακάτω, ακολουθούν δέκα νέες και άκρως ελπιδοφόρες τέτοιες προσπάθειες. 

Bonuu!
Χώρα: Βραζιλία
Δημιουργός: Martin Romero

Ένα online σύστημα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, το οποίο αντικαθιστά τα εκπτωτικά κουπόνια, με ένα πρωτότυπο πρόγραμμα επιβράβευσης του πελάτη το οποίο αντανακλά την κουλτούρα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κάθε φορά που ο εγεγγραμένος στην υπηρεσία πελάτης αγοράζει κάτι από το συνεργαζόμενο με το Bonuu! κατάστημα, πιστώνει πόντους στην "ψηφιακή κάρτα" της εφαρμογής. Όταν συγκεντρώσει έναν Χ αριθμό πόντων, τότε μπορεί να λάβει το δώρο του από το συνεργαζόμενο καταστήμα.

CityHeroes
Χώρα: Χιλή
Δημιουργός: Daniel Ponce

Το online αυτό δίκτυο από την Χιλή, πιστεύει στους καλύτερους πολίτες, σε εταιρείες που μπορούν να δεσμευτούν και σε ασφαλέστερες πόλεις. Έτσι, συνδυάζοντας εφαρμογές για κινητά και τεχνολογίες hardware φιλοδοξεί να συνδέσει τους ανθρώπους με τους κοντινότερους φιλικούς κύκλους, συναδέλφους και κοινότητες. Στόχος; Η αναφορά και η επίλυση καθημερινών θεμάτων που πιθανώς να προκύψουν στις ζωές τους. Βασισμένο στην συμπεριφορά των χρηστών, το City Heroes φιλοδοξεί να φτιάξει μια κουλτούρα συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων, επιτρέποντάς τους να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα πριν εξελιχθεί. Το City Heroes είναι διαθέσιμο και ως εφαρμογή και ως online υπηρεσία, επιτρέποντας στους χρήστες να μοιράζονται προβλήματα της καθημερινότητας ή/και της πόλης τους (π.χ. ένα φανάρι που δεν δουλεύει, μια κακοτεχνία στον δρόμο κτλ.) και να βρίσκουν συλλογικά λύσεις.

Δείτε στο παρακάτω αναλυτικό βίντεο πώς ακριβώς δουλεύει το City Heroes:



CleanNG LLC
Χώρα: ΗΠΑ
Δημιουργός: Matt Villarreal

Αποστολή της συγκεκριμένης επιχείρησης είναι να αυξήσει το εύρος και την αποδοτικότητα των φυσικών καυσίμων, επικεντρώνοντας στα καύσιμα υδρογόνου για αυτοκίνητα. Το πρώτο προϊόν της εταιρείας, το MagmaCel Fuel Storage System αποτελεί ένα εντυπωσιακό και αρκετά οικονομικό δοχείο αποθήκευσης φυσικού αερίου και καυσίμων υδρογόνου. Το προϊόν αυτό μειώνει το βάρος και το μέγεθος του συστήματος αποθήκευσης καυσίμων, ενώ παράλληλα αυξάνει την χωρητικότητα αποθήκευσης. 

Dropifi 
Χώρα: Γκάνα
Δημιουργός: Kamil Nabong

Με μότο «Μετατρέψτε τους επισκέπτες σας σε πιστούς πελάτες», η μικρή αυτή επιχείρηση από την Γκάνα προτείνει μια αρκετά πρωτότυπη ιδέα για την αντικατάσταση του… παραδοσιακού «Επικοινωνήστε μαζί μας» link στο disclaimer των ιστοσελίδων. Πρόκειται για ένα έξυπνο widget, το οποίο επιτρέπει στις εταιρείες να αναλύουν καλύτερα τα εισερχόμενα μηνύματα, να ανακαλύψουν τις πραγματικές προσωπικότητες και τα συναισθήματα των χρηστών και να τα διοχετεύσουν στο κατάλληλο άτομο στην εταιρεία τους με βάση ορισμένους κανόνες. 

GoVentureWorld.com
Χώρα: Καναδάς
Δημιουργός: Mathew Georghio

Το concept πίσω από αυτό το MMORPG παιχνίδι (είδος online παιχνιδιού ρόλων για πολλούς παίκτες), είναι απλό και άκρως ενδιαφέρον. Σε έναν εικονικό online κόσμο, οι δισεκατομμύρια παίκτες αποκτούν πραγματικές γνώσεις για την δημιουργία μιας επιχείρησης από το μηδέν. Μπορούν να συνεργαστούν ή να επιλέξουν να κάνουν τα πάντα μόνοι τους, να προσλάβουν άλλους χρήστες ως εργαζόμενους, να ανταγωνιστούν άλλες επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο και να πουλήσουν προϊόντα ή υπηρεσίες. Το εύρος των επιχειρήσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και δικηγορικά γραφεία και γραφεία marketing.



Kuznech 
Χώρα: ΗΠΑ
Δημιουργός: Pavel Cherkashin

Η εταιρεία πίσω από την ομώνυμη ιστοσελίδα Kuznech εφηύρε μια τεχνολογία, η ο οποία επιτρέπει στον χρήστη να βρει παρόμοιες εικόνες μεταξύ των εκατομμυρίων αρχείων που βρίσκονται στο Internet χρησιμοποιώντας το οπτικό πλαίσιο της εικόνας – αναφοράς και όχι τα meta data, δηλαδή τα δεδομένα κειμένου της εικόνας. Ύστερα με βάση τις εικόνες που βρίσκει, συγκρίνει και παρουσιάζει τις πιο συμφέρουσες προσφορές για την αγορά του προϊόντος που επιθυμεί ο χρήστης. 

learnmed 
Χώρα: Αυστραλία
Δημιουργός: Tessa Davis

To learnmed αποτελεί μια οικονομικά προσιτή και ποιοτική online πλατφόρμα εξετάσεων για νέους γιατρούς στην Αυστραλία. Οι διδασκαλίες προβάλλονται με την μορφή webcast σε ωριαία μαθήματα, διαφόρων ιατρικών κατηγοριών. Για παράδειγμα, το πρώτο μάθημα αφορά την ερμηνεία εικόνων σε παιδιατρικές εξετάσεις. Οι γιατροί πληρώνουν μια ετήσια συνδρομή και μετά μπορούν να μεταδίδουν ελεύθερα τις online διαλέξεις τους (μέχρι 20 ανά κύκλο μαθήματος). Τα έσοδα πηγαίνουν στην ενίσχυση της παιδιατρικής εκπαίδευσης στην Αυστραλία, με στόχο να βελτιωθούν τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας στην χώρα. 

Lumos
Χώρα: Ισραήλ
Δημιουργός: David Vortman

Η νέα και φιλόδοξη αυτή επιχείρηση από το Ισραήλ, επιχειρεί να φέρει προσιτή οικονομικά ηλεκτρική ενέργεια σε παραπάνω από ενάμισι εκατομμύριο κόσμου που την έχει ανάγκη περισσότερο, όμως λόγο κόστους την στερείται. Απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε απομακρυσμένες περιοχές της Αφρικής και της Ασίας και περιλαμβάνει ένα πακέτο με πάνελ φωτοβολταϊκών και δέκτη εσωτερικού χώρου, ο οποίος συνδέεται ασύρματα με το smartphone, μέσω το οποίου γίνεται και η πληρωμή για την υπηρεσία. Στόχος, σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο site, είναι η «εκδημοκράτιση» του ηλεκτρικού ρεύματος, μέσα από την προσιτή ηλιακή ενέργεια.

Qabila Media Productions
Χώρα: Αίγυπτος
Δημιουργός: Perihan Abou-Zeid

Σε μια χώρα όπου μέχρι πρότινος τα περιθώρια ανάπτυξης και εξέλιξης για τους δημιουργούς περιεχομένου ήταν από ελάχιστα έως μηδαμινά, μια νέα εταιρεία ευελπιστεί να κάνει την διαφορά. Η Qabila Media Productions χρησιμοποιεί το crowdsourcing και τα ψηφιακά μέσα για να παρέχει στους πελάτες της την σιγουριά ότι το περιεχόμενό τους θα φτάσει στο επιθυμητό κοινό. Η εταιρεία εγγυάται ότι τα μηνύματα των πελατών της θα φτάσουν στο κοινό/στόχο αποτελεσματικά, μελετώντας ενδελεχώς την συμπεριφορά του κοινού.



Startup Stock Exchange
Χώρα: Αντίλλες
Δημιουργός: Ian Haet

Το πρώτο χρηματιστήριο αποκλειστικά και μόνο για startup επιχειρήσεις είναι γεγονός, χάρη στην εν λόγω επιχείρηση, ο οποία παρέχει την δυνατότητα σε νεοσύστατες και μικρές επιχειρήσεις να επικοινωνήσουν απευθείας με παγκόσμιους επενδυτές. Η πλατφόρμα δημιουργεί μια ρευστή αγορά, μέσω τις οποίας οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να πουλήσουν τις μετοχές τους απευθείας στους επενδυτές. Οι μετοχές αυτές στη συνέχεια πωλούνται ελεύθερα στην ανοιχτή αγορά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v