Κορυφαίες αποδράσεις μια ανάσα από την Θεσσαλονίκη

Παίρνουμε τα βουνά και ανακαλύπτουμε πανέμορφους προορισμούς στον Όλυμπο, το Καϊμακτσαλάν και το Βέρμιο, μια ανάσα από την Θεσσαλονίκη.
Κορυφαίες αποδράσεις μια ανάσα από την Θεσσαλονίκη
«Αλπικά» χωριά στις ορεινότερες πλαγιές της χώρας. Χιονισμένες βουνοκορφές στα λημέρια των δώδεκα θεών. Παρθένα δάση, φαράγγια, γραφικά χωριουδάκια, χιονοδρομικά κέντρα και ρομαντικές διαδρομές από το Βέρμιο ως τον Βόρα και από εκεί στον Όλυμπο. Εξερευνούμε τα βουνά της βόρειας Ελλάδας και οργανώνουμε απολαυστικά σαββατοκύριακα, το πολύ δύο ώρες από την Θεσσαλονίκη.

Καϊμακτσαλάν
Voras mountain - Kaimaktsalan, Central Macedonia, Greece - Sony RX100
Ο Βόρας, η «Λευκή Κορυφή» (ή αλλιώς Καϊμακτσαλάν) βρίσκεται μόλις 123 χιλιόμετρα και περί τις 2 ωρίτσες μακριά από την Θεσσαλονίκη και αποτελεί έναν από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς στη «γειτονιά» της Μακεδόνιας.
Τα highlights:
*Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος: Ένα εγκαταλελειμμένο στα ‘90s χωριό, μεταμορφώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια σε γραφικό χειμερινό θέρετρο, έναν πέτρινο διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό με όμορφα σοκάκια, σπιτάκια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής από πελεκητή πέτρα και ζεστά ταβερνάκια με εξαιρετική κουζίνα.
*Το χιονοδρομικό κέντρο: Ένα από τα πιο άρτια οργανωμένα της Ελλάδας, απέχει μόλις 16 χιλιόμετρα από τον Άγιο Αθανάσιο και διαθέτει όλων των ειδών τις πίστες, τα καταστήματα ενοικίασης, και… μπόνους, το πιο ψηλό snowbar της χώρας, στα 2.069 μέτρα.
*Οι εξερευνήσεις: Αξίζει να επισκεφθείτε το μικρό χωριό της Παναγίτσας, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά του Αγίου Αθανασίου, που εξελίσσεται σε «άντρο» εναλλακτικών δραστηριοτήτων χάρη στην πίστα moto cross και στο ανεμοδρόμιό της. Στα ριζά του βουνού, θα βρείτε τον παράδεισο των Λουτρών Ποζάρ στην λουτρόπολη της Αριδαίας, με τις υπηρεσίες σπα και τις φαντασμαγορικές φυσικές θερμοπηγές. Τέλος, όσοι έχετε αντοχές, θα επιχειρήσετε χιονισμένη ανάβαση ως την κορυφή του Βόρα, στα δυόμισι χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, όπου δεσπόζει ένα κατάλευκο εκκλησάκι.
Περισσότερες πληροφορίες και επιλογές διαμονής - Καϊμακτσαλάν: Λευκή μαγεία  

Όλυμπος
Παλαιός Παντελεήμονας
Σε μία ώρα μπορείτε να βρεθείτε από την Καμάρα… στο σπίτι των θεών: Ο Όλυμπος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Θεσσαλονίκη και προσφέρεται για εξερευνήσεις σε παραδοσιακά χωριουδάκια, αρχαίες ανακαλύψεις και ορεινές περιηγήσεις.
Τα highlights:
-Τα χωριά: Ιδανική βάση είναι το Λιτόχωρο, που διαθέτει την κατάλληλη τουριστική υποδομή, ενώ αποτελεί και εξαιρετική βάση για πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές. Πιο γραφικοί, οι οικισμοί του Παλαιού Παντελεήμονα και της Σκοτίνας διατηρούν άσβεστη τη βυζαντινή γοητεία τους, με τα πέτρινα σπιτάκια, τις αιωνόβιες εκκλησίες και τις φιλόξενες πλατείες με τα πλατάνια και τα ζεστά μαγειρεία.
-Το Αρχαίο Δίον: Στη σκιά του Ολύμπου, κοντά στο φαράγγι του Ενιπέα «κρύβεται» η ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων, που σήμερα αποτελεί αρχαιολογικό χώρο με ένα ενδιαφέρον κέντρο ψηφιδωτών.
-Οι ορεινές εξερευνήσεις: Ξεκινώντας από το Λιτόχωρο, θα ακολουθήσετε μερικές από τις πιο ωραίες διαδρομές της ορεινής Ελλάδας, όπως αυτή που κινείται δίπλα στο «Μονοπάτι της Σιωπής» μέχρι το καταφύγιο που δεσπόζει στα 2.100 μέτρα. Δείτε περισσότερες διαδρομές εδώ.  
Περισσότερες πληροφορίες και επιλογές διαμονής – Όλυμπος: Στα χωριά των Θεών


Βέρμιο
Untitled
Μιάμιση ώρα από την Θεσσαλονίκη, το Βέρμιο με τις «ήπιες» και κατάφυτες από έλατα, καστανιές και οξιές πλαγιές του έχει κάτι για όλους: Για τους φίλους του κρασιού, για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ και για όσους αναζητούν ρομαντικές βόλτες σε άλση και παλιές πόλεις.
Τα highlights:
-Τα χιονοδρομικά κέντρα: Ένα δεν είναι αρκετό… Δύο χιονοδρομικά κέντρα διαθέτει το Βέρμιο, το Σέλι που τυχαίνει να είναι και το πρώτο οργανωμένο στην Ελλάδα, και τα «Τρία-Πέντε Πηγάδια», αμφότερα πολύ καλά οργανωμένα και σε απόσταση μικρότερη των 20 χιλιομέτρων από τις δύο πόλεις της περιοχής, την Βέροια και τη Νάουσα.
-Η Νάουσα: Κλασική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, καλό κρασί και ένα άλσος χάρμα οφθαλμών, αυτό του Αγίου Νικολάου, ξεχωρίζουν στην μακεδονική πόλη. Το τελευταίο δεσπόζει στους πρόποδες του Βερμίου μέσα στο πλατανόδασος στις όχθες της Αραπίτσας, εκεί όπου φωλιάζουν φασιανοί, ζαρκάδια και ελάφια.
-Η Βέροια: Βόλτες με φόντο το ποτάμι, καφές στους ολοζώντανους πεζοδρόμους του κέντρου, εξερευνήσεις σε σοκάκια με παλιά αρχοντικά και βυζαντινούς ναούς στην Μπαρμπούτα και την Κυριώτισσα, και άφθονη Ιστορία στα μουσεία της πόλης, όπως το Βυζαντινό, το Αρχαιολογικό, και φυσικά τον κοντινό αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, είναι μερικά από τα “SOS” της Βέροιας.
-Ορεινές εξερευνήσεις: Το χωρίο Σέλι, το ομώνυμο φαράγγι που μπορείτε να διασχίσετε, , η πεζοπορία στο ορεινό μονοπάτι Ε4 που περνά μέσα από πηγές, πυκνά έλατα και οξιές στο δάσος της Ντουκάτας, αλλά και μικρότερα, ανεξερεύνητα χωριουδάκια όπως η Κουμαριά στο ανατολικό Βέρμιο, με τα αρχοντικά σπίτια, είναι μερικές από τις επιλογές σας για «γεμάτα» σαββατοκύριακα στην Ημαθία.
Περισσότερες πληροφορίες και επιλογές διαμονής:
-Νάουσα: Εικόνες και γεύσεις στη σκιά του Βέρμιου  
-Από τη Βέροια στη Βεργίνα: Διαδρομές στην Ιστορία  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v