6 weekends με γεύση τσίπουρου και ελληνικής φύσης

Γιορτές τσίπουρου, ντόπιοι μεζέδες, γλέντια και μεθυστική ελληνική φύση σε έξι πανέμορφες περιοχές της Ελλάδας.
6 weekends με γεύση τσίπουρου και ελληνικής φύσης

του Γιώργου Κόκουβα

Τσίπουρο και ποταμίσια πέστροφα στην Ευρυτανία. Ηπειρώτικα γλέντια και φαράγγια στα Ζαγοροχώρια. Μακεδονίτικοι χοροί και αρχαιολογικό sightseeing στη Δράμα. Πηλιορείτικες γιορτές, μαγεμένα δάση στον Ταΰγετο και σταματημένα στον χρόνο χωριά στην Ορεινή Ναυπακτία. Έξι από τις ομορφότερες ορεινές περιοχές της Ελλάδας γιορτάζουν το φθινόπωρο με μερακλίδικο, φρεσκοαποσταγμένο τσίπουρο, και μας καλούν να τις γνωρίσουμε… γύρω από καζάνια που βράζουν.

Ορεινή Ευρυτανία
Θα ξαποστάσεις;
Το τσίπουρο ρέει άφθονο στην Ευρυτανία, και δη στην Δομνίστα, το μικρό χωριό που «ξυπνά» κάθε φθινόπωρο, και φροντίζει να ξυπνά για τα καλά και τους επισκέπτες του με τη νέα σοδειά του «εθνικού αποστάγματος». Όποτε κι αν το επισκεφθείτε, θα απολαύσετε μερακλίδικο τσίπουρο, αλλά η καλύτερη αφορμή είναι η μεγαλειώδης Γιορτή Τσίπουρου που οργανώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο κάθε Οκτώβρη (φέτος στις 24-25/10), με φόντο καζάνια που βράζουν, ψητά κάστανα, παραδοσιακές πίτες, μεζέδες, τσιπουρόμελα και πολύ χορό.
Τι άλλο θα δείτε: Θα εξερευνήσετε τα γύρω γραφικά χωριά, όπως οι Κορυσχάδες με τα πέτρινα αρχοντικά και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το Προυσό, με την ιστορική μονή στην άκρη του γκρεμού και το μαγευτικό φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς, τα ανερχόμενα Μικρό και Μεγάλο Χωριό ανάμεσα στα έλατα της Χελιδόνας και τον Γαύρο, την παραποτάμια περιοχή στον Καρπενησιώτη που φημίζεται για την φρέσκια βουτυράτη πέστροφα.
Περισσότερα: 4 υπέροχοι τρόποι να ανακαλύψετε την ορεινή Ευρυτανία

Ορεινή Ναυπακτία
Περπατώντας στην Ορεινή Ναυπακτία
Μπορεί η «γκράντε» γιορτή της Άνω Χώρας να γίνεται πολύ νωρίς (φέτος στις 16-17/10), αλλά το τσίπουρο δεν σταματά να αδειάζει από τα καραφάκια των ταβερνείων στα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας όλο το φθινόπωρο. Μετά την απόσταξη της περίφημης Μαλαγουζιάς, για την οποία φημίζεται η περιοχή, προκύπτει το εκλεκτό τσίπουρο που θα δοκιμάσετε στην γραφική Άνω Χώρα, συνοδεία φρεσκοψημένου κάστανου από τον καστανόλογγο που στήριξε την οικονομία της περιοχής από την εποχή του Βυζαντίου ακόμα.
Τι άλλα θα δείτε: Αφού χορτάσετε μεζέδες στην πλατεία της Άνω Χώρας (μη χάσετε το αγριογούρουνο στιφάδο), θα εξερευνήσετε χωριά όπως η ανεξερεύνητη Ελατού με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές, η Τερψιθέα με τα τρεχούμενα νερά και τον μίνι καταρράκτη και ο Πλάτανος, χωριουδάκια που ενώνονται από συγκλονιστικής ομορφιάς φυσικά μονοπάτια. Αγαπημένο μας, το μονοπάτι του Ηρακλή, που ξεκινά από την Άνω Χώρα, περνά από το γεφύρι του ποταμού Κάκκαβου και φτάνει στην Αμπελακιώτισσα με την ιστορική μονή.
Περισσότερα: Άνω Χώρα - Ορεινή Ναυπακτία πάνω από τα σύννεφα

Μαγνησία
Πήλιο
Θα μπορούσαν τα χωριά του Πηλίου να απέχουν από την αγαπημένη απόλαυση κάθε χωριάτικου καφενείου που σέβεται τον εαυτό του; Η τέλεια αφορμή είναι η 2η γιορτή τσίπουρου που οργανώνεται στο πανέμορφο Μούρεσι στις 7 Νοεμβρίου 2015, ένα Σάββατο γεμάτο παραδοσιακούς χορούς και γλέντι γύρω από τα καζάνια που θα πάρουν μπροστά από τις 12.00 το μεσημέρι στην πλατεία. Εννοείται πως το τσίπουρο και οι πηλιορείτικοι μεζέδες θα είναι κερασμένοι.
Τι άλλο θα δείτε: Για περισσότερο τσίπουρο, θα κατηφορίσετε προς τον Βόλο, για να πιάσετε θέση σε κάποιο από τα χίλια τσιπουράδικα της πόλης, με τη γνωστή ιεροτελεστία του αράγματος με απόσταγμα και κερασμένους μεζέδες. Αφού περάσει η επίδραση του τσίπουρου, θα περιηγηθείτε στα υπόλοιπα highlights του βουνού των Κενταύρων, όπως η Τσαγκαράδα με το χρυσαφένιο το φθινόπωρο δάσος της, η αρχοντική Βυζίτσα, οι κοσμοπολίτικες Πορταριά και Μακρινίτσα και οι όμορφες Μηλιές με τον ιστορικό Μουτζούρη που περνά από την Άνω Γατζέα και τα Άνω Λεχώνια καθημερινά ως το φθινόπωρο (τον χειμώνα λειτουργεί μόνο κατόπιν ενοικίασης).
Περισσότερα: Τα ωραιότερα χωριά του Πηλίου  

Δράμα
Στο δρόμο για Δράμα
Σιγά μην έμενε παραπονεμένη η Βόρεια Ελλάδα: Στα χωριά της Δράμας ξέρουν από καλό τσίπουρο, και πρώτη-πρώτη η Καλή Βρύση, το χωριουδάκι που αντικρίζει το Φαλακρό όρος και στήνει γιορτές το πρώτο Σάββατο κάθε Νοεμβρίου στα δύο αποστακτήρια της περιοχής. Ακολουθείται η ιεροτελεστία των παραδοσιακών καζανιών, ενώ προσφέρονται τσίπουρο, κρασί από τα αμπέλια του χωριού και μεζέδες (η βραστή γίδα είναι το ντόπιο χιτ) για να έχουν όλοι οι παρευρισκόμενοι δυνάμεις για το ολονύχτιο γλέντι που ακολουθεί υπό τους ήχους της γκάιντας και του νταχαρέ.
Τι άλλο θα δείτε: Επί τη ευκαιρία, θα επισκεφθείτε την πρωτεύουσα του νομού, τη Δράμα, με το ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και το Ιερό του Διονύσου, έναν αρχαίο ναό που ανακαλύφθηκε πριν λίγα χρόνια έξω από την Καλή Βρύση. Πολύ κοντά βρίσκεται και το Σπήλαιο των Πηγών Αγγίτη, το μεγαλύτερο (και μοναδικό αξιοποιημένο στην Ελλάδα) ποτάμιο σπήλαιο, όπου ανακαλύφθηκαν πολλά προϊστορικά ευρήματα. Σε κοντινή απόσταση, φωλιάζει επίσης η όμορφη Προσοτσάνη και τα χωριά Πετρούσα και Πύργοι που χωρίζονται από ένα εκπληκτικής ομορφιάς φαράγγι, ό,τι πρέπει για τους φυσιολάτρεις.
Περισσότερα: Νομός Δράμας – Στοπ καρέ στον εναλλακτικό τουρισμό  

Ζαγοροχώρια
Milos Stone Bridge
Το τσίπουρο τιμάται δεόντως σε πολλές γωνιές της Ηπείρου, αλλά ιδιαίτερης μεταχείρισης αυτή την εποχή του χρόνου τυγχάνει στο Πάπιγκο, που στις 14 Νοεμβρίου 2015 οργανώνει βραδιά τσίπουρου στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, με ρακοκάζανα συνοδεία μεζέδων και παραδοσιακής μουσικής από μουσικά συγκροτήματα, αλλά και στη Βίτσα και την Κόνιτσα, που κάθε χρόνο στα τέλη Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου, μετά το ξετσάμπισμα προχωρούν στην απόσταξη βάζοντας «μπρος» τα καζάνια – και βρίσκοντας αφορμή να γλεντήσουν γύρω τους. Αυτοσχέδια γλέντια στήνονται ακόμα και στους ξενώνες της Κόνιτσας, που διαθέτουν τα δικά τους «καζαναριά».
Τι άλλα θα δείτε: Θα περπατήσετε στα πέτρινα καλντερίμια του Μικρού Πάπιγκου, θα περάσετε από τα τοξωτά γεφύρια των Κήπων, θα γνωρίσετε το πιο low profile ανατολικό Ζαγόρι με βόλτες σε χωριά στις όχθες του Αώου, όπως η Βωβούσα, αλλά και σε πιο ορεινά, όπως το πανέμορφο Δίλοφο και το αρχοντικό Καπέσοβο. Από τη Βίτσα και το Μονοδένδρι, τα δημοφιλέστερα χωριά του Ζαγορίου, θα πάρετε τα μονοπάτια που οδηγούν στην καρδιά του δρυμού Βίκου-Αώου, ενώ σε οποιοδήποτε χωριό θα χορτάσετε με τις ηπειρωτικές λιχουδιές και τις ντόπιες σπεσιαλιτέ.
Περισσότερα: Τα καλύτερα στα Ζαγοροχώρια  

Ταΰγετος
Koimisis tis Theotokou, Drosopigi
Τελευταία και… καταμεθυσμένη (από το τσίπουρο, προφανώς), η Πελοπόννησος, που τιμά το απόσταγμα του φθινοπώρου με μια γιορτή στο «μπαλκόνι του Ταΰγετου», το ορεινό χωριό Γεωργίτσι. Εκεί, στις 24 Οκτωβρίου 2015 θα στηθεί παραδοσιακό γλέντι τσίπουρου και πατάτας στο πάρκο «Καρβουνόρεμα», μια υπέροχη τοποθεσία γεμάτη πλατάνια. Τσίπουρο, κρασί, πατατομεζέδες, αχνιστή φασολάδα και άλλα εδέσματα θα προσφέρονται άφθονα στους επισκέπτες, ενώ θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με λαϊκή ορχήστρα.
Τι άλλο θα δείτε: Στο Γεωργίτσι θα περιπατήσετε ανάμεσα σε πέτρινα σπιτάκια και θα ατενίσετε τις πλαγιές του βόρειου Ταΰγετου, ενώ από τα γύρω χωριά, αξίζει να επισκεφθείτε το Καστόρι με τις τοξωτές αυλόπορτες, τις βυζαντινές εκκλησίες και το φαράγγι του Κάστορα, την Πελλάνα με τους θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους, τον ήσυχο Λογκανίκο με το βυζαντινό του κάστρο και το κουκλίστικο Λεοντάρι με την πλούσια βλάστηση στις πηγές του Ευρώτα.
Περισσότερα: Βόρειος Ταΰγετος – Παραμύθι στην πλαγιά

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v