Πάμε μια μονοήμερη για μπάνιο και φαγητό;

Μία-μιάμιση ώρα μακριά από την Αθήνα, σου βρήκαμε τέσσερις παραλίες χάρμα οφθαλμών, κομπλέ με τα καλύτερα ταβερνάκια γύρω τους.
Πάμε μια μονοήμερη για μπάνιο και φαγητό;
της Ηρώς Κουνάδη

Δύο είναι τα βασικά συστατικά της τέλειας καλοκαιρινής μονοήμερης: Η καλή παραλία και η καλή ταβέρνα. Τώρα, αν εσύ έχεις και καλή παρέα, και η μονοήμερη περιλαμβάνει και μια έξτρα δραστηριότητα για να την γεμίσει (ένα μονοπάτι, ένα κάστρο, έναν ενδιαφέροντα αρχαιολογικό χώρο) τότε το σενάριο απογειώνεται. Το μόνο που δεν μπορούμε να σου βρούμε, είναι η καλή παρέα. Όλα τα υπόλοιπα άφησέ τα πάνω μας.

Στα Δικαστικά και τον Μαραθώνα

Για το Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα σου τα έχουμε πει πολλές φορές και αν μας ρωτάς εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως η αμμουδιά του είναι η καλύτερη ολόκληρης της Αττικής. Αν, όμως, εσύ νοσταλγείς τις βουτιές που κάναμε πιτσιρίκια από τα βράχια, ή απλά θέλεις κάτι φρέσκο, πιο περιπετειώδες, λιγότερο αναμενόμενο, η μίνι παραλία των Δικαστικών σχεδόν δίπλα στον Σχινιά είναι ό,τι πρέπει για την περίπτωσή σου. Έρχεσαι αργά το μεσημέρι, για να μην σε πιεί ο ήλιος, απλώνεις πετσέτα στα βραχάκια, και βουτάς σε κρυστάλλινα, βαθυγάλαζα νερά –μην ξεχάσεις τη μάσκα, ο βυθός εδώ είναι από τους πιο ενδιαφέροντες της Αττικής.



Για φαγητό μετά, έχουμε να προτείνουμε αφενός τον Βράχο στον Μαραθώνα που απλώνει τραπεζάκια ακριβώς πλάι στο κύμα και μας σερβίρει θαλασσινούς μεζέδες σε καλές τιμές (λιγότερα από 20€ το άτομο, ή περί τα 30€ αν πάρετε και μεγάλο φρέσκο ψάρι) και αφετέρου την Φωλιά Χρυσίνα στο Γραμματικό, για τους κρεατοφάγους ανάμεσά μας που θα γλείφουν τα δάχτυλά τους με τα παϊδάκια προβατίνας και το γουρουνόπουλο στη σούβλα (λογαριασμός με κρασί, στα 17-20€ το άτομο).

Στο Καλογερολίμανο και το Πευκάλι

Ερημίτες μας, εδώ είστε. Ακριβώς μιάμιση ώρα από την Αθήνα, το Καλογερολίμανο είναι μια βοτσαλωτή παραλία με βαθυγάλαζα νερά και δέντρα να την κορνιζάρουν. Απολύτως ανοργάνωτη, σχεδόν πάντα ερημική, ό,τι πρέπει για να απομονωθείτε μακριά απ’ όλους και απ’ όλα. Η πρόσβαση έχει έναν άλφα βαθμό δυσκολίας, καθότι στα τελευταία 400 μέτρα ο δρόμος στενεύει επικίνδυνα, αλλά να σου πούμε ένα μυστικό; Όλες οι ερημικές παραλίες έχουν δυσκολούτσικη πρόσβαση, αλλιώς δεν θα ήταν ερημικές. Φέρε ομπρέλα και προμήθειες, γιατί βάζουμε στοίχημα πως θα θες να μείνεις εδώ ώρες.



Όταν καταφέρεις να ξεκολλήσεις (επειδή πείνασες, και τελείωσαν οι προμήθειες) θα πιάσεις τραπεζάκι στο Αμόνι το μπαλκονάκι του οποίου κρέμεται πάνω από την παραλία του Σοφικού. Εδώ θα δοκιμάσεις ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά, που εναλλάσσονται στο μενού ανάλογα με την ψαριά της ημέρας, ενώ ο λογαριασμός με ουζάκι κυμαίνεται στα 20-25€ το άτομο.

Στο Φλάμπουρο και τη Λίμνη της Βουλιαγμένης
(Όχι τη δικιά μας, την άλλη, στην Περαχώρα)

Στον αντίποδα της από πάνω πρότασης, αν την παραλία σου την θέλεις οργανωμένη και με εύκολη πρόσβαση (αλλά όχι και με τσίτες ντεσιμπέλ και χαμό από λουόμενους) το Φλάμπουρο κοντά στο Λουτράκι είναι μια ωραιότατη πρόταση. Καθαρά νερά, άμμος και ψιλό βοτσαλάκι έξω, και ενδιαφέρων βυθός ό,τι πρέπει για βουτιές με μάσκα συνθέτουν το τοπίο της. Έχει επίσης ξαπλώστρες και καλαμένιες ομπρέλες για όσους αγαπούν την οργάνωση, αλλά και αρκετό ελεύθερο χώρο για να απλώσεις τις πετσέτες και τα κουβαδάκια σου αν προτιμάς.

Λιγότερο από ένα τέταρτο μακριά από εδώ, θα βρεις την πανέμορφη Λίμνη της Βουλιαγμένης, στην οποία επίσης μπορείς να βουτήξεις από τις παραλιούλες που σχηματίζονται στις όχθες της. Για φαγητό, έχουμε δύο επιλογές: Είτε τα τραπεζάκια που απλώνει στην όχθη της λίμνης η Ήρα για απλά αλλά τίμια θαλασσινά (στα 17€ περίπου το άτομο με ουζάκι) είτε το Πανόραμα, πάνω από το Φλάμπουρο, για εξαιρετικά μαγειρευτά και ψητά στη σχάρα με φανταστική θέα στην θάλασσα από ψηλά (στα 20€ περίπου το άτομο με κρασί ή μπύρες). 

Στο Προσήλι και το Πόρτο Γερμενό

Σου το έχουμε ξαναπεί και θα το επαναλάβουμε, νερά τόσο τιρκουάζ όσο αυτά που έχει το Προσήλι αλλού στην Αττική δεν θα βρεις. Την απόχρωσή τους την χρωστάνε εν πολλοίς στα πεύκα που κορνιζάρουν την παραλία, και καθρεφτίζονται στα νερά, το δε ψιλό, λευκό βοτσαλάκι βοηθά με την σειρά του το αποτέλεσμα που είναι αρκούντως καρτποσταλικό. Η παραλία είναι σχετικά μικρή και γεμίζει γρήγορα τα Σαββατοκύριακα, αν θες την ησυχία σου πιάνεις… βραχάκι στην άκρη της και βουτάς από εκεί, απολαμβάνοντας εκεί που λιάζεσαι πανοραμική θέα στην ακτή –σαν να την κοιτάς μέσα από την θάλασσα.



Για φαγητό, δυνατές επιλογές στο Πόρτο Γερμενό είναι το Ακρωτήρι που σερβίρει φρέσκα θαλασσινά αλλά και σπιτικά μαγειρευτά (στα 17-20€ το άτομο με ουζάκι) και το Μαραμπού για θαλασσινά εκεί που σκάει το κύμα (στα 20-25€ το άτομο με ουζάκι).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v