Πάμε μια μονοήμερη στο Αλεποχώρι;

Οι παραλίες, το φαγητό, το φαράγγι και όλα όσα κάνουν το Αλεποχώρι την τέλεια μονοήμερη εντός Αττικής.
Πάμε μια μονοήμερη στο Αλεποχώρι;
της Ηρώς Κουνάδη

Μια ωρίτσα μακριά από την πόρτα του σπιτιού σου, το Αλεποχώρι μπορεί συχνά να επισκιάζεται από τους διάσημους γείτονές του, την Ψάθα και το Πόρτο Γερμενό, αξίζει όμως κι αυτό εξίσου την δική του μονοήμερη, είτε για να επιχειρήσεις τα πρώτα σου πλατσουρίσματα στις βοτσαλωτές παραλίες του, είτε για να αράξεις με ουζάκι και ψαρομεζέ πλάι στο κύμα, σε μια περιοχή που κρύβει εκπλήξεις.

Εκπλήξεις είπαμε; Άκου να δεις…

Θα ξεκινήσουμε ανορθόδοξα, όχι από τις παραλίες, αλλά από το φαντασμαγορικό Φαράγγι των Μύλων, που δεν είναι τόσο ξακουστό όσο θα έπρεπε. Ένα από τα πιο συναρπαστικά φαράγγια της Αττικής, δεν είναι κατάλληλο για πεζοπορία, χρειάζεται εξοπλισμό canyoning για να το διασχίσεις. Μην τρομάζεις όμως, δεν χρειάζεται εμπειρία: Η Trekking Hellas αναλαμβάνει να σε μυήσει στα μυστικά της διάσχισης φαραγγιού επιτόπου, οργανώνοντας καταβάσεις με κόστος 50€ το άτομο για έξι ώρες ατόφιας περιπέτειας. Λεπτομέρειες εδώ.

Έχει και (Μαυρο)λίμνη, πάμε μια βόλτα;

Το φαράγγι που λέγαμε προηγουμένως καταλήγει στην βοτσαλωτή παραλία του Σχίνου, ένα 5λεπτο οδήγησης από την οποία απέχει η Μαυρολίμνη, που μην την ακούς έτσι, είναι απολύτως γαλάζια. Πρόκειται για μια μικρή, πανέμορφη λίμνη που έχασε στον σεισμό του ’81 το φυσικό της ανάχωμα κι έγινε… λιμνοθάλασσα, αποκτώντας έτσι και μια μικρή αμμουδερή παραλία. Το τοπίο γύρω της ήταν κάποτε καταπράσινο, με τις πλαγιές του Ελικώνα να κάνουν τη μεγαλοπρεπή βουτιά τους στον Κορινθιακό, δυστυχώς όμως πλέον τα σημάδια από τον περσινό εφιάλτη των πυρκαγιών είναι εμφανή.



Καμιά βουτιά πού θα κάνουμε;

Η παραλία του Αλεποχωρίου είναι μεγάλη και βοτσαλωτή, με μεγάλα λευκά βότσαλα, λίγες ξαπλωστρομπρέλες σε ένα σημείο της και άφθονο χώρο να απλώσεις τις ψάθες και τις πετσέτες σου. Το μεγάλο της μήκος εγγυάται ότι δύσκολα θα την βρεις πήχτρα στον κόσμο, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Απολαμβάνει δε θέα σε ένα φανταστικό ηλιοβασίλεμα, που βάφει μοβ τον ουρανό και χρυσαφίζει τα νερά του Κορινθιακού, οπότε εμείς λέμε να προγραμματίσεις την επιχείρηση βουτιά για το απόγευμα, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να φύγεις νωρίς.

Ωραία όλα αυτά, αλλά εμείς για το φαγητό ήρθαμε

Το καλύτερο σου το κρατήσαμε για το τέλος: Η Παραλία (γνωστή στους ντόπιους και ως ο Τζαβάρας) είναι ένα παραλιακό ταβερνάκι χάρμα οφθαλμών, από τα πιο τίμια που έχουμε στην Αττική. Απλώνει τα τραπέζια του πάνω στην άμμο –αξία ανεκτίμητη– και τα φορτώνει με την ψαριά της ημέρας, μαστόρικα ψημένη στα κάρβουνα. Οι επιλογές είναι πάντα λίγες και καλές, τα δε παρελκόμενα περιλαμβάνουν ωραίες γαριδούλες, χταπόδι ή καλαμαράκια στο τηγάνι, μια εξαιρετική καβουροσαλάτα και πατάτες τηγανιτές κομμένες στο χέρι. Ο δε λογαριασμός στο τέλος δεν ξεπερνά τα 25-30€ το άτομο με το απαραίτητο ουζάκι (λιγότερα αν δεν πάρεις μεγάλο φρέσκο ψάρι).



Και στη γύρω περιοχή…

Ένα δεκάλεπτο οδήγησης από το Αλεποχώρι απέχει η απέραντη, βοτσαλωτή παραλία της Ψάθας με τα κρυστάλλινα νερά της, και ένα μισάωρο μακριά θα βρεις το Πόρτο Γερμενό, με τις φανταστικές παραλίες του, το αρχαίο κάστρο των Αιγοσθενών και το παραλιακό μονοπάτι της Αλκυόνης, που είναι ό,τι πρέπει για ανοιξιάτικες πεζοπορίες.

Διαβάστε περισσότερα - Η τέλεια μονοήμερη είναι στο Πόρτο Γερμενό 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v