25 πράγματα που πρέπει να κάνεις άνοιξη στον Σαρωνικό

Στην Αίγινα, την Ύδρα, το Αγκίστρι, τον Πόρο και τις Σπέτσες η άνοιξη είναι μαγική… όπως κι αυτές οι 25 εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις.
25 πράγματα που πρέπει να κάνεις άνοιξη στον Σαρωνικό
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν τα λέμε τυχαία «τα νησιά της άνοιξης»: Είναι δίπλα, τόσο δίπλα που γίνονται άνετα και μονοήμερη εκδρομή, και είναι ωραιότερα να τα βολτάρεις παρά να τα κολυμπάς. Αν βέβαια είσαι λίγο σαν κι εμάς, ανυπομονείς τόσο για την πρώτη σου βουτιά που θα την έκανες και σε παραλία την οποία το καλοκαίρι θα σνόμπαρες, κι αυτό γίνεται. Θα το συμπεριλάβουμε στις τοπ ανοιξιάτικες εμπειρίες που πρέπει να ζήσεις σε καθένα από τα (μικρά μόνο στο μάτι) νησάκια του Σαρωνικού.

Στην Αίγινα…



- Να πάρεις μαζί σου πικνίκ και να το στρώσεις στα λουλουδιασμένα πλατώματα της Παληαχώρας, μεσαιωνικής πρωτεύουσας του νησιού, που σήμερα είναι ένα καταπράσινο λοφάκι με 33 πέτρινα εκκλησάκια που χρονολογούνται από τον 12ο ως τον 18ο αιώνα.

- Να ανηφορίσεις μέσα από μονοπάτια που ξεκινούν από τα χωριά Παχιοράχη και Καπότηδες στον φαντασμαγορικό Ελαιώνα με τις γιγάντιες ελιές του που μετρούν την ηλικία τους σε αιώνες –κάποιοι λένε και σε χιλιετίες.

- Να πιάσεις ένα από τα τραπεζάκια του ΝΟΑ (τα αρχικά σημαίνουν Ναυτικός Όμιλος Αίγινας) που έχει ένα δικό του, εν πολλοίς άγνωστο στους weekenders, ουζερί, τέλειο για θαλασσινά με θέα στα παραταγμένα στο λιμάνι, πολύχρωμα νεοκλασικά.

- Να πάρεις μαζί σου, ή να νοικιάσεις εκεί, ποδήλατο, για να κάνεις την φανταστική, 10 χιλιομέτρων διαδρομή που κινείται διαρκώς πλάι στην θάλασσα, ως την Πέρδικα…

- …και να μείνεις εκεί, για καφεδάκι ή φαγητό, ως το ηλιοβασίλεμα που είναι ένα από τα καλύτερα του νησιού.

Διαβάστε περισσότερα - Μικρά μυστικά για Σαββατοκύριακα στην Αίγινα

Στην Ύδρα…



- Να περπατήσεις την παραθαλάσσια διαδρομή από το λιμάνι ως την μικρούλα παραλία που λέγεται Καμίνι (περί τα 15 λεπτά περπάτημα) και να επιχειρήσεις εκεί τις πρώτες σου βουτιές.

- Να χαθείς στον λαβύρινθο των καλντεριμιών πίσω από το λιμάνι, ανάμεσα σε λουλουδιασμένες αυλές, ασβεστωμένα σπιτάκια, και σουβενιράδικα δίπλα σε παραδοσιακούς φούρνους που μοσχοβολούν αχνιστό ψωμί.

- Να σκαρφαλώσεις απόγευμα στον λόφο του Προφήτη Ηλία, για την πανοραμική θέα του νησιού λουσμένου στα χρώματα του ηλιοβασιλέματος. Για να φτάσεις στο μοναστήρι, θα υπολογίσεις περί τη μία ώρα (3 χιλιόμετρα) από την πόλη.

- Να ξεκινήσεις τη μέρα με καφέ και πρωινό, ή/και να την κλείσεις με κοκτέιλ, στον καταπράσινο κήπο του Πλακόστρωτου.

- Να πιάσεις τραπεζάκι πλάι στην θάλασσα, για φρέσκα θαλασσινά και σπιτικά μαγειρευτά, στη Μαρίνα στο Βλυχό (αν επιμείνεις στεριανά περί τα 20€ το άτομο, αν προτιμήσεις θάλασσα γύρω στα 30€). 

Διαβάστε περισσότερα - Μήπως είναι ώρα να πάμε μια Ύδρα;

Στο Αγκίστρι…



- Να περπατήσεις, ή να… ποδηλατίσεις, τα μονοπάτια που διασχίζουν το καταπράσινο πευκοδάσος που καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την ενδοχώρα του νησιού (το οποίο είναι όλο κι όλο 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καλύπτεται εύκολα και σούπερ αρχάριος να είσαι).

- Να πιάσεις τραπεζάκι στην υπέροχη ταράτσα του Παρνασσού, στο χωριό που λέγεται Μετόχι, για φανταστικά κρεατικά, αν χρειάζεσαι ένα διάλειμμα από την ψαροφαγία των νησιών. 

- Να χαζέψεις το ηλιοβασίλεμα από το χωριό που λέγεται Μύλος, ή Μεγαλοχώρι, και πιο συγκεκριμένα από την κρεμασμένη πάνω από την θάλασσα αυλή του Κάστρου

- Να κάνεις την πρώτη βουτιά της χρονιάς στην Απόνησο, την μυστική παραλία που δεν είναι ακριβώς παραλία: είναι πεύκα, ατελείωτα πεύκα, που καταλήγουν σε βράχια που καταλήγουν σε θάλασσα, τα χρώματα της οποίας φέρνουν στο μυαλό κάτι από το τιρκουάζ του Ιονίου.

- Να περπατήσεις στις όχθες της λίμνης (ναι υπάρχουν λίμνες και στα νησιά) που λέγεται Λεκάνη, βρίσκεται πολύ κοντά στην Απόνησο και είναι ένας μικρός υδροβιότοπος τον οποίο αγκαλιάζει ένα ωραιότατο μονοπάτι.

Διαβάστε περισσότερα - Τι λες, πάμε μια μονοήμερη για μπάνιο στο Αγκίστρι; 

Στον Πόρο…



- Να αράξεις, είτε έχεις σκοπό να πλατσουρίσεις είτε όχι, στην πιο ξακουστή παραλία του νησιού, που λέγεται Λιμανάκι της Αγάπης και είναι πνιγμένη στα πεύκα η αντανάκλαση των οποίων κάνει σμαραγδένια τα νερά της.

- Να ανηφορίσεις αργά το απόγευμα τα δρομάκια της πόλης που θα σε φέρουν στο ξακουστό Ρολόι, στην κορυφή του λόφου, απ’ όπου το ηλιοβασίλεμα φαίνεται φαντασμαγορικό.

- Να περπατήσεις τα λουλουδιασμένα μονοπάτια ως το Ιερό του Ποσειδώνα, από το οποίο δεν σώζονται πολλά, όμως η διαδρομή και η θέα νησιού και θάλασσας από εδώ πάνω θα σε αποζημιώσουν. 

- Να πιάσεις τραπεζάκι στον Παράδεισο, όνομα και πράγμα, στη Φούσα, για ζουμερά κρεατικά στη σχάρα και τη σούβλα αλλά και θεϊκά σπιτικά μαγειρευτά, σαν το κουνέλι στιφάδο (περί τα 15€ το άτομο, με κρασί). 

- Να περάσεις απέναντι, στο ξακουστό και κοσμαγάπητο Λεμονοδάσος του Γαλατά, και από εκεί να οδηγήσεις ένα 20λεπτο ως το μαγικό φαράγγι που λέγεται Διαβολογέφυρο και είναι ό,τι πρέπει για ανοιξιάτικες πεζοπορίες. 

Διαβάστε περισσότερα - Μήπως να πεταχτούμε για Σαββατοκύριακο στον Πόρο; 

Στις Σπέτσες…



- Να κάνεις την κλασική παραθαλάσσια βόλτα από την Ντάπια στο παλιό λιμάνι, κατά προτίμηση με παγωτό χωνάκι ανά χείρας, ανάμεσα σε μερικά από τα εντυπωσιακότερα –και χαρακτηριστικότερα– αρχοντικά του νησιού.

- Να ξεκινήσεις λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα για την άλλη κλασική βόλτα του νησιού, αυτή από το παλιό λιμάνι ως τον Φάρο, που ήταν αν θέλεις να ξέρεις ένας από τους πρώτους φάρους που λειτούργησαν στη σύγχρονη Ελλάδα –άναψε για πρώτη φορά το 1837.

- Να επιχειρήσεις τα πρώτα σου πλατσουρίσματα στις ερημικές παραλίες της βόρειας πλευράς, τον καταπράσινο όρμο της Ζωγεριάς ή το μικροσκοπικό Λιγονέρι.

- Να περπατήσεις κάποιο από τα πολλά, πανέμορφα μονοπάτια που διασχίζουν το πευκοδάσος της ενδοχώρας, και τα οποία θα βρεις συγκεντρωμένα εδώ

- Να πιάσεις τραπεζάκι για εξαίσια σπιτικά μαγειρευτά και τοπική κουζίνα με θέα στην θάλασσα στον Πατράλη, ένα δεκάλεπτο περπάτημα από την Ντάπια (περί τα 17€ το άτομο, με ωραίο κρασί) 

Διαβάστε περισσότερα - Οι Σπέτσες την άνοιξη είναι για φίλημα 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v